Leuk om zelf bezichtigingen te doen

Denk je eraan om zelf bezichtigingen voor je huis te doen? Leuk! Jij als bewoner kent je eigen huis natuurlijk als de beste. Ook kun je leuke persoonlijke verhalen vertellen bij je woning of over de buurt waar je woning staat. Daarnaast heb je door zelf bezichtigingen te doen serieus meer kans om je woning snel te verkopen!

Zelf bezichtigingen doen stelt je ook in staat om je huis aan geïnteresseerden te laten zien buiten kantoortijden die makelaars vaak wel stellen. Ook kun je mogelijke kopers langer rondleiden en voorzien van allerlei interessante informatie over de woning. Een persoonlijke rondleiding wordt veel meer op prijs gesteld door kopers. Natuurlijk wil je deze rondleiding wel zo goed mogelijk doen. Wij zetten daarom een paar tips op een rijtje waar jij tijdens de bezichtiging rekening mee kunt houden voor de grootste kans op succes.

Alle tips om zelf bezichtigingen te doen op een rijtje

Van alle mensen die hun bezichtigingen zelf hebben gedaan, vond het grootste deel dit het leukste onderdeel van de gehele verkoop. Je staat namelijk direct in contact met de geïnteresseerden in je woning. Daarnaast zorg jij voor die eerste indruk, die vaak heel belangrijk is. Een goede indruk maken doe je onder meer door de volgende tips te hanteren als je zelf je bezichtigingen wilt gaan doen:

1. Ruim je huis zo goed mogelijk op.

Laat dus zo min mogelijk overbodige spullen staan. Ruim ook vooral alle vuile was op, bijvoorbeeld in een wasmand in de kast of tijdelijk even in de schuur. Haal ook alle tandenborstels, zeepflessen en andere verzorgingsproducten even uit het zicht, maak alle oppervlakken schoon en ruim tafels zo leeg mogelijk.

2. Zorg voor rust in je huis

Je hebt van je huis een echt thuis gemaakt door veel persoonlijke spullen op te hangen, maar deze kun je het beste toch even weghalen. Dit zorgt namelijk voor veel onrust in je woning en dat wil je liever niet uitstralen. Denk bij persoonlijke spullen aan foto’s of souvenirs. Ook andere spullen zoals een prikbord of de stapel met post dragen bij aan deze onrust. Haal dit dus ook zoveel mogelijk weg.

3. Creëer zoveel mogelijk ruimte

Zijn er plekken waar de doorgang soms wat smal is? Haal hier indien mogelijk en indien nodig wat meubilair weg. Zo maak je een ruimere doorgang, waardoor de ruimte direct een stuk groter aanvoelt. Een vrije doorloop zorgt er daarnaast voor dat bezoekers zich meer uitgenodigd voelen om verder te lopen.

4. Zorg voor een goede temperatuur

Je wilt je bezoekers het liefst zo comfortabel mogelijk laten voelen in je huis. De temperatuur draagt hier zeker aan bij. Zet de thermostaat dus op een graad of 22. Dit is niet te koud, maar ook zeker niet te warm.

5. Schakel je apparaten uit

Elk geluid of oplichtend scherm kan de koper afleiden van je huis. Zet huishoudelijke apparaten of andere grote blikvangers dus zoveel mogelijk uit. Logischerwijs valt een koelkast of vriezer hier niet onder, maar denk wel aan de wasmachine, droger, tv of computer.

6. Heb zo min mogelijk mensen / dieren in huis

Normaal gesproken geldt ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, maar niet bij een bezichtiging. Hierbij wil je vooral dat de bezoekers zich kunnen focussen op datgene waar ze voor komen: jouw huis. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk gezinsleden thuis zijn. Ook huisdieren kunnen afleidend werken. Stop deze bijvoorbeeld tijdelijk in de schuur of breng ze bij iemand die een paar uurtjes voor ze kan zorgen.

7. Zorg voor voldoende licht

Hoe lichter, hoe beter. Open dus zoveel mogelijk gordijnen, haal alle zonneschermen rondom je huis op en zeem alle ramen voor maximale lichtinval. Nog steeds te donker? Doe alvast een lichtje aan.

8. Zorg voor een frisse lucht

Als je huis aangenaam ruikt, is dit voor de gasten een onbewust positief punt aan je huis. Zorg dus zeker voor voldoende ventilatie. Haal ook stinkende voorwerpen zoals de kattenbak, de vuilnisbak of de ongewassen sportkleding weg. Wees niet te overdreven met luchtverfrissers maar gebruik ze lichtjes voor een prettige geur.

9. Maak alle bedden op

Netjes opgemaakte bedden met een strak overtrek zorgen voor meer rust in de kamer. Kies bij voorkeur een dekbed met een neutrale kleur of print, zodat deze niet afleid bij de rest van de kamer

10. Controleer je wc

Zorg dat ook de wc opgeruimd is. Hang het gastendoekje netjes recht, haal alle reserve wc-rollen uit het zicht en zet de borstel netjes recht in de houder. Controleer of alles schoon is en doe vervolgens de wc-bril inclusief klep naar beneden

11. Verzorg je tuin

Ook de buitenruimte van je huis is belangrijk voor de geïnteresseerden. Maak het dus gezellig en zet desnoods de tuinset even buiten. Ruim al het los slingerende blad of speelgoed netjes op en zet een leuke bloem of plant buiten.