Waar moet je op letten bij het huren van een woning in Nederland?

Woning in Rotterdam

Het moment dat je een woning gaat huren, kom je in een wereld waarin je van alles en nog wat moet regelen. Maar, voordat je gaat huren is het belangrijk om te weten waar je op moet letten als je een woning wilt gaan huren in Nederland.

Het vinden van een huurwoning

Het begint natuurlijk bij het vinden van een woning. Tegenwoordig is de meest makkelijke manier om een woning te vinden, door op het internet te gaan en verschillende platformen te bezoeken die huurwoningen aanbieden.  Je kunt het populaire en nieuwe platform Rentola bekijken. Ze hebben een groot en gevarieerd aanbod aan woningen, waarbij het vinden van  jouw droomwoning absoluut gaat lukken. De sleutel tot succes is door consistent te blijven reageren en al vroeg ingeschreven te staan bij meerdere woning platformen.

Wat te doen tijdens een bezichtiging?

Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat je alles in het huis goed controleert op de volgende punten. Het is namelijk erg verleidelijk om in al je enthousiasme maar alles aan te nemen en goed te vinden. Blijf scherp en alert tijdens je bezichtiging. Let goed op de status van de woning. Je kunt denken aan punten zoals:

  • Hoe goed het huis geïsoleerd is?
  • Is het huis veilig?
  • Zijn  woon/ sanitaire voorzieningen in orde?
  • Zijn er beschadigingen die erg opvallen?

Dit zijn slechts enkele vormen van punten waar je op moet letten. Vele mensen maken de fout om in al hun enthousiasme niet scherp te blijven. Met als gevolg dat wanneer ze in het huis trekken, opeens plekken gaan zien die er toch niet zo mooi uitzagen en/of voor onaangename geuren gaat zorgen. Daarom is het verstandig om scherp te blijven tijdens een bezichtiging.

Controleer het huurcontract

Voordat je het huurcontract gaat tekenen, is het altijd van belang om het huurcontract goed door te nemen. Ga alle gegevens bij langs. Controleer de werkelijke oppervlakte van de woning, vergelijk met wat er in het contract staat en kijk goed naar wat de algemene afspraken zijn voor jou als huurder en voor de verhuurder. Mocht het zo zijn dat je niet alles snapt wat er in het contract staat, zorg er dan voor dat je het contract met een persoon doorneemt dat er verstand van heeft.

Geef alle nieuwe informatie door aan benodigde partijen

Als je het huurcontract eenmaal hebt getekend en klaar bent om in je nieuwe huurwoning te trekken, dan is het handig om alle nieuwe informatie gelijk door te geven aan alle betrokken instanties. Je moet dus denken om dingen zoals dat je jezelf uitschrijft bij je oude gemeente en inschrijft bij de nieuwe. Het afsluiten van contracten omtrent g/w/l en je nieuwe adres geven aan verschillende instanties.

Door dit tijdig te regelen voorkom je onnodige problemen en is iedereen op de hoogte van jouw nieuwe woonplaats. Op Fiscaal gebied is dat namelijk belangrijk om te regelen, aangezien er anders op een verkeerd adres activiteiten worden gedaan wat niet overeenkomt met jou en je persoonlijke gegevens. Vergeet daarom niet om tijdig alle beschikbare nieuwe informatie zo snel mogelijk door te geven.

Check of je recht hebt op huurtoeslag

In Nederland is het mogelijk om te huren met huurtoeslag. Of je huurtoeslag kan ontvangen hang af van verschillende factoren. Het hangt van de maandelijkse huurprijs af, je inkomen en je woonsituatie. Wel heb je hier pas recht op als je aan een aan aantal eisen voldoet. Zo moet je in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, heb je een zelfstandige woning en is je inkomen en/of vermogen niet te hoog. Dit zijn de kern eisen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Het is handig om dat te controleren want als je dat niet hebt, en je komt daar te laat achter, dan kan het zomaar zijn dat je met verloop van tijd  in een te dure woning woont. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want dat betekent dat (mits je inkomen niet al te hoog is) je voor onvoorziene kosten kan komen te staan en dus naar oplossingen moet gaan zoeken om ervoor te zorgen dat je financieel ruim staat.

Weet wat je huurtermijn is

In je huurovereenkomst staat alle benodigde informatie om te weten wat er allemaal van toepassing is omtrent de huurprijs en de huurtermijn. In de meeste gevallen teken je voor een minimale huurperiode. Weet wat wel en niet bij de huurprijs inbegrepen zit. Zo weet je exact wat je wel of niet moet aanschaffen. Aan de hand van de huurovereenkomst is het goed om duidelijke afspraken met je huurbaas te maken als het gaat om het terugkrijgen van de borg en dat alle randzaken omtrent een eventuele verhuizing goed worden nagekomen. Dat is belangrijk aangezien je verplicht bent te doen wat er in de huurovereenkomst staat. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan.

Huis kopen in Den Bosch betekent 4 jaar niet verhuren

Huis kopen in Den Bosch

Wie vanaf 1 juli dit jaar van plan is om een woning in Den Bosch te kopen, moet er rekening mee houden dat die woning niet mag worden verhuurd voor de vier jaar erna. Gemeente Den Bosch wil met deze opkoopbescherming ervoor zorgen dat beleggers niet aan de haal gaan met woningen die ze vervolgens voor hoge prijzen in de verhuur gooien. Zo moet een huis kopen in Den Bosch weer toegankelijker worden voor mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar een woning in de stad. Dat geldt ook voor huizen in andere gemeenten en steden in Nederland.

Grote krapte op de woningmarkt zorgt voor minder kansen

De krapte op de woningmarkt is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Het is nu zelfs het geval dat overbieden op de vraagprijs de norm is geworden, blijkt uit cijfers van het CBS. Woningen worden hierbij sneller verkocht voor hogere prijzen, waardoor de kans voor starters klein is op de huizenmarkt. Een grote irritatie onder zowel woningzoekers als gemeenten is het feit dat er veel beleggers en bedrijven op de woningmarkt te vinden zijn die huizen opkopen om vervolgens voor te veel geld te verhuren. Daar moet verandering in komen, vindt gemeente Den Bosch.

Die verandering komt er vanaf 1 juli 2022, hoewel de gemeenteraad nog akkoord moet geven. Met deze nieuwe regeling wordt maar liefst 30% van de koophuizen in Den Bosch beschermd tegen beleggers die dergelijke woningen voor hoge prijzen verhuren. Dat is een belangrijke stap, omdat er op die manier meer ruimte op de toch al krappe woningmarkt komt. Voor starters en middeninkomens is het vaak al moeilijk om een huis te kunnen kopen. Daarom kiest de gemeente Den Bosch voor extra bescherming voor deze groep, zodat ook zij een kans hebben op het kopen van een huis.

Uitzonderingen voor verhuur woningen in Den Bosch

Het gaat hierbij om 30% van de koopwoningen in plaats van 100% omdat er gekeken wordt naar de verkoopprijs van het huis. Volgens deze nieuwe regeling geldt de bescherming voor alle woningen die minder dan 355.000 euro kosten. Koop je een woning die goedkoper is dan dat bedrag dan mag je je huis de vier jaar erna niet verhuren. Ben je als starter op zoek naar een woning dan is de kans gelukkig klein dat dat je doel is. Er is een aantal uitzonderingen waar de gemeente gebruik van gaat maken bij deze opkoopbescherming. Wil je je woning bijvoorbeeld aan familie verhuren of verblijf je voor een bepaalde tijd in het buitenland en wil je je huis verhuren? Dat mag wel gewoon.

Het plan is om nog een paar uitzonderingen toe te voegen. Zo moet het wel mogelijk zijn voor woningcorporaties om woningen te kopen en wil de gemeente dat er een uitzondering wordt gemaakt voor zorgaanbieders die huizen nodig hebben om cliënten te huisvesten. Wat de exacte uitzonderingen en voorwaarden gaan worden is nog even afwachten. Het is in ieder geval goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare woning in Den Bosch. De gekte op de huizenmarkt duurt nu al een paar jaar en lijkt steeds gekker te worden. Een regeling zoals deze zou een mooie oplossing zijn voor een deel van de woningmarkt.

Ook andere gemeenten in Nederland kiezen voor opkoopbescherming

Gemeente Den Bosch is niet de enige gemeente in Nederland die kiest voor opkoopbescherming. Eerder werd bekend gemaakt dat Amsterdam deze regeling in gaat voeren voor alle huizen die minder dan 512.000 euro kosten. Ook werd in november 2021 bekend gemaakt dat Den Haag aan de slag gaat met de regels omtrent opkoopbescherming. In andere steden en gemeenten in het zuiden van het land wordt er daarnaast vaker gepraat over het invoeren van zo’n bescherming. Dat heeft ertoe geleid dat er vanaf 1 april 2022 een opkoopbescherming in Eindhoven actief is. Daar krijgen kopers van huizen met een waarde van 350.000 euro de plicht om er eerst vier jaar zelf te wonen voordat ze het eventueel gaan verhuren.

Andere gemeenten in Nederland kunnen ook kiezen voor deze vorm van bescherming voor de lokale huizenmarkt. Sinds 1 januari 2022 is de opkoopbescherming namelijk landelijk in werking getreden. De gemeenten mogen vervolgens zelf bepalen welke woningen als goedkope of middeldure koopwoningen worden gezien en dus mee worden gerekend binnen deze bescherming. Er wordt hierbij per buurt bekeken welke woningen wel of geen recht hebben op opkoopbescherming. Zo moet een huis kopen in Den Bosch én in andere delen van het land een stuk aantrekkelijker en toegankelijker worden voor woningzoekers.