Zo maak je je huis snel schoon!

Schoonmaaktips

Wil jij je woning erg snel schoon hebben omdat je wellicht geen tijd hebt? Dan is het handig om te kijken naar de juiste tips om je woning goed schoon te maken. Je kunt een woning efficiënter schoonmaken door de juiste middelen in te zetten. Naast dat je er tijd mee bespaart op de korte termijn, bespaar je er ook tijd mee op de lange termijn. Zo hoef je bijvoorbeeld minder vaak de woning schoon te maken.

De juiste tips is al de helft

Goede schoonmaaktips kunnen ervoor zorgen dat je aanzienlijk minder tijd kwijt bent aan schoonmaken. Zo leer je wat handig is tijdens het schoonmaken, maar ook wat je vooral niet moet doen. Vergroot je kennis over schoonmaken en heb daar profijt van. Plan gedurende een langere periode elke dag een halfuur in om je kennis over schoonmaken te vergroten. Op de lange termijn heb je hier ongelofelijk veel profijt van.

Verdeel het werk

Schoonmaken kun je het beste verdelen over de week. Pak bijvoorbeeld elke dag een ander klusje op. Zo blijft het schoonmaken dragelijk en voorkom je dat je er na verloop van tijd helemaal klaar mee bent. Bovendien start je elke klus met veel energie en ga je daardoor sneller werken. Let er wel op dat je elke klusje zorgvuldig doet. Zo voorkom je dat je na een langere periode alles alsnog grondig moet poetsen. Als je een wat groter gezin hebt, dan kun je het schoonmaakwerk ook verdelen. Ieder krijgt een eigen taak en dient die zorgvuldig uit te voeren. Neem elke zondag de tijd om de klusjes in huis te verdelen. Bespreek dit met de rest van het gezin en zorg er daarmee voor dat je huis lang schoon blijft. Daarnaast zorg je er daarmee ook voor dat het schoonmaakwerk ook voor jezelf een stuk dragelijker blijft.

Zo hou je je rolluiken in topconditie

Oude rolluiken

Rolluiken zijn een waardevolle toevoeging aan jouw woning. Ze voorkomen inbraak, houden zowel kou als warmte buiten de deur en zorgen ervoor dat fel zonlicht het interieur van jouw woning niet verkleurd. Misschien heb je nog niet zo heel lang geleden een woning gekocht met rolluiken of heb je recent rolluiken gekocht voor jouw huidige woning. Wat de situatie ook is, als je zo lang mogelijk wilt genieten van de voordelen van jouw rolluiken, is goed onderhoud van groot belang. Hier vindt je uit welke onderdelen goed rolluikonderhoud bestaat.

Schoonmaken

Rolluiken bevinden zich aan de buitenkant van uw woning, met als gevolg dat ze sneller vies worden. Ze kunnen vieze, groene aanslag of een grauwe, zanderige laag krijgen, met als gevolg dat jouw woning een haveloze en onverzorgde uitstraling krijgt. Om dat te voorkomen en jouw rolluiken in topconditie te houden is regelmatig schoonmaken van groot belang. Het materiaal van rolluiken is gemakkelijk schoon te houden. Voer het schoonmaken van de rolluiken minimaal één keer per halfjaar uit. Schoonmaken kan met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Agressieve schoonmaakmiddelen die chloor of alcohol bevatten kunnen de kleur, het materiaal of de lak van de rolluiken aantasten, met alle gevolgen van dien. Het is mogelijk om na het schoonmaken de rolluiken in de wax te zetten. De wax zorgt ervoor dat vuil in de toekomst niet in kan werken op de rolluiken.

Onderhouden

Naast het regelmatig schoonmaken van de rolluiken is ook algemeen onderhoud van groot belang. Door rubbers en geleidingsprofielen schoon te houden en regelmatig te controleren op breuken, scheuren en uitdroging blijft de werking van de rolluiken geruisloos en lopen ze niet vast. Naast controleren en schoonmaken is het mogelijk om wat droogsmeermiddel op de rubbers te spuiten, zodat de luiken soepel blijven sluiten. Het is sterk af te raden om een vet smeermiddel te gebruiken, omdat dit vuil aantrekt, met schade aan de rolluiken tot gevolg.

Repareren

Is er ondanks goed onderhoud toch iets kapot gegaan? Rolluikonderdelen kopen doe je tegenwoordig eenvoudig online bij een rolluik specialist. Het uitgebreide assortiment bevat onderdelen voor alle soorten rolluiken. Kom je er niet helemaal uit of twijfel je over je keuze? Neem dan gerust contact op voor advies. Heb je zelf vrij weinig technisch inzicht? Dan is het aan te raden om het repareren van de rolluiken over te laten aan een expert. Zo weet je zeker dat door de reparatie geen andere dingen kapot gaan en kun jij nog jarenlang genieten van jouw rolluiken.