Leuk om zelf bezichtigingen te doen

Zelf bezichtigingen doen

Denk je eraan om zelf bezichtigingen voor je huis te doen? Leuk! Jij als bewoner kent je eigen huis natuurlijk als de beste. Ook kun je leuke persoonlijke verhalen vertellen bij je woning of over de buurt waar je woning staat. Daarnaast heb je door zelf bezichtigingen te doen serieus meer kans om je woning snel te verkopen!

Zelf bezichtigingen doen stelt je ook in staat om je huis aan geïnteresseerden te laten zien buiten kantoortijden die makelaars vaak wel stellen. Ook kun je mogelijke kopers langer rondleiden en voorzien van allerlei interessante informatie over de woning. Een persoonlijke rondleiding wordt veel meer op prijs gesteld door kopers. Natuurlijk wil je deze rondleiding wel zo goed mogelijk doen. Wij zetten daarom een paar tips op een rijtje waar jij tijdens de bezichtiging rekening mee kunt houden voor de grootste kans op succes.

Alle tips om zelf bezichtigingen te doen op een rijtje

Van alle mensen die hun bezichtigingen zelf hebben gedaan, vond het grootste deel dit het leukste onderdeel van de gehele verkoop. Je staat namelijk direct in contact met de geïnteresseerden in je woning. Daarnaast zorg jij voor die eerste indruk, die vaak heel belangrijk is. Een goede indruk maken doe je onder meer door de volgende tips te hanteren als je zelf je bezichtigingen wilt gaan doen:

1. Ruim je huis zo goed mogelijk op.

Laat dus zo min mogelijk overbodige spullen staan. Ruim ook vooral alle vuile was op, bijvoorbeeld in een wasmand in de kast of tijdelijk even in de schuur. Haal ook alle tandenborstels, zeepflessen en andere verzorgingsproducten even uit het zicht, maak alle oppervlakken schoon en ruim tafels zo leeg mogelijk.

2. Zorg voor rust in je huis

Je hebt van je huis een echt thuis gemaakt door veel persoonlijke spullen op te hangen, maar deze kun je het beste toch even weghalen. Dit zorgt namelijk voor veel onrust in je woning en dat wil je liever niet uitstralen. Denk bij persoonlijke spullen aan foto’s of souvenirs. Ook andere spullen zoals een prikbord of de stapel met post dragen bij aan deze onrust. Haal dit dus ook zoveel mogelijk weg.

3. Creëer zoveel mogelijk ruimte

Zijn er plekken waar de doorgang soms wat smal is? Haal hier indien mogelijk en indien nodig wat meubilair weg. Zo maak je een ruimere doorgang, waardoor de ruimte direct een stuk groter aanvoelt. Een vrije doorloop zorgt er daarnaast voor dat bezoekers zich meer uitgenodigd voelen om verder te lopen.

4. Zorg voor een goede temperatuur

Je wilt je bezoekers het liefst zo comfortabel mogelijk laten voelen in je huis. De temperatuur draagt hier zeker aan bij. Zet de thermostaat dus op een graad of 22. Dit is niet te koud, maar ook zeker niet te warm.

5. Schakel je apparaten uit

Elk geluid of oplichtend scherm kan de koper afleiden van je huis. Zet huishoudelijke apparaten of andere grote blikvangers dus zoveel mogelijk uit. Logischerwijs valt een koelkast of vriezer hier niet onder, maar denk wel aan de wasmachine, droger, tv of computer.

6. Heb zo min mogelijk mensen / dieren in huis

Normaal gesproken geldt ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, maar niet bij een bezichtiging. Hierbij wil je vooral dat de bezoekers zich kunnen focussen op datgene waar ze voor komen: jouw huis. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk gezinsleden thuis zijn. Ook huisdieren kunnen afleidend werken. Stop deze bijvoorbeeld tijdelijk in de schuur of breng ze bij iemand die een paar uurtjes voor ze kan zorgen.

7. Zorg voor voldoende licht

Hoe lichter, hoe beter. Open dus zoveel mogelijk gordijnen, haal alle zonneschermen rondom je huis op en zeem alle ramen voor maximale lichtinval. Nog steeds te donker? Doe alvast een lichtje aan.

8. Zorg voor een frisse lucht

Als je huis aangenaam ruikt, is dit voor de gasten een onbewust positief punt aan je huis. Zorg dus zeker voor voldoende ventilatie. Haal ook stinkende voorwerpen zoals de kattenbak, de vuilnisbak of de ongewassen sportkleding weg. Wees niet te overdreven met luchtverfrissers maar gebruik ze lichtjes voor een prettige geur.

9. Maak alle bedden op

Netjes opgemaakte bedden met een strak overtrek zorgen voor meer rust in de kamer. Kies bij voorkeur een dekbed met een neutrale kleur of print, zodat deze niet afleid bij de rest van de kamer

10. Controleer je wc

Zorg dat ook de wc opgeruimd is. Hang het gastendoekje netjes recht, haal alle reserve wc-rollen uit het zicht en zet de borstel netjes recht in de houder. Controleer of alles schoon is en doe vervolgens de wc-bril inclusief klep naar beneden

11. Verzorg je tuin

Ook de buitenruimte van je huis is belangrijk voor de geïnteresseerden. Maak het dus gezellig en zet desnoods de tuinset even buiten. Ruim al het los slingerende blad of speelgoed netjes op en zet een leuke bloem of plant buiten.

Woningbezichtigingen meer dan verdubbeld

Woningbezichtigingen

De oververhitte huizenmarkt zorgde er het afgelopen jaar voor dat het aantal woningbezichtigingen meer dan verdubbeld raakte. Gemiddeld kwamen er in 2019 nog 6 mensen naar een huis kijken, maar waren dat er in 2020 al 12. De overspannen woningmarkt zorgt dus voor flink veel concurrentie.

Slot op woningmarkt zorgt voor meer bezichtigingen

Dat de huizenmarkt de afgelopen jaren flink dichtslibt, heeft met verschillende factoren te maken. Zo is de rente voor de hypotheek historisch laag. Lenen voor een huis wordt daardoor veel makkelijker. Daarnaast is er een groot tekort qua aanbod van nieuwe huizen. Zo ontstaat er flinke krapte, waardoor meer mensen op zoek gaan naar een huis.

Al deze mensen gaan natuurlijk woningbezichtingen doen, waardoor het totale aantal woningbezichtigingen flink stijgt. Deze krapte is met name aantrekkelijk voor de verkopende partij. Die kan namelijk flink meer vragen voor zijn huis, aangezien er veel meer geïnteresseerden zijn. Als de verkoper zijn huis lager prijst, is het eigenlijk wachten totdat mensen over de vraagprijs heen gaan bieden. Maar waar het voor de koper wel positief is, hebben de koper en de makelaar hierbij het nakijken. Kopers betalen stukken meer voor hun nieuwe huisje maar worden door de oververhitte markt met de vele woningbezichtigingen ook wat onzeker. Zij nemen daardoor sneller een aankoopmakelaar in de hand.

Makelaars verantwoordelijk voor oververhitting

Aangezien er veel geld te verdienen is aan huizen op dit moment, is ook het aantal makelaars explosief gestegen. Deze stijging is bijna een wildgroei te noemen. Voor kopers of verkopers is het er niet duidelijker op geworden welke makelaar nu de beste keuze is. Ze beloven allemaal een goede kwaliteitsstandaard, maar kunnen deze lang niet altijd leveren.

De wildgroei aan makelaars zorgt ook voor hogere prijzen en voor meer woningbezichtigingen. Verkopers weten namelijk dat huizen als warme broodjes over de toonbank gaan en willen daarom maximale prijzen vragen. Met zo’n groot aantal geïnteresseerden dat woningbezichtigingen komt doen, is de kans groot dat er uiteindelijk altijd iemand deze prijs neer gaat tellen. Zo’n overspannen markt met weinig aanbod en ontzettend veel vraag leidt er dus toe dat de prijzen flink oplopen.

Afspraak maken voor woningbezichtiging

Met dubbel zoveel concurrenten is het soms best lastig om een afspraak voor een woningbezichtiging in te plannen. Vaak is er al geen tijd meer om je langs te laten komen, of het huis is inmiddels al verkocht. Om dit te voorkomen kun je een aankoopmakelaar in de hand nemen. Deze makelaar houdt al het aanbod binnen jouw wensenlijstje in de gaten en kan sneller inspringen op een mogelijk passend huis.

Als je eenmaal een afspraak hebt gemaakt, wil je natuurlijk wel zo veel mogelijk uit de woningbezichtiging halen. Houd dus altijd een checklijstje bij de hand met dingen die je belangrijk vindt. Maak bij voorkeur ook een afspraak overdag, zodat alles duidelijk zichtbaar is. Door zelf goed rond te kijken naar de ruimtes, het schilderwerk, de kozijnen of andere onderdelen en hier foto’s van te maken, vorm je voor jezelf de beste indruk van het huis. Controleer ook in het huis op alle apparaten, zoals de cv-ketel of de apparatuur in de keuken. Wees niet bang om vragen te stellen. Kijk ook vooral verder dan het huis alleen, want de buurt waarin je mogelijk gaat wonen is net zo belangrijk!

Verspil geen kostbare tijd

Door de grote drukte op de woningmarkt is een woningbezichtiging niet meer zo vrijblijvend als het vroeger was. Stel je daarom vooraf altijd eerst de vraag of je wel daadwerkelijk langs wilt gaan. Het regelen van een woningbezichtiging kost veel tijd en moeite voor jezelf en eenmaal bij de woning kost het ook de makelaar veel tijd. Ga bij twijfel zeker een afspraak maken, maar wanneer je te veel twijfelt kun je het beter niet doen. Daarmee bespaar je meerdere partijen, waaronder jezelf, veel tijd en geld. Bedenk van tevoren ook goed wat je allemaal wilt weten, controleren en bekijken, zodat je gericht een woningbezichtiging kunt doen. Alleen zo haal je het maximale uit je woningbezichtiging.