Hoe weet je of je hypotheekadviseur echt onafhankelijk is?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, krijg je automatisch te maken met een hypotheekadviseur. Deze adviseur helpt je om een geschikte hypotheek te vinden die past bij jouw financiële situatie.

Om er zeker van te zijn dat deze adviseur onafhankelijk is en jou het beste advies kan geven, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. In dit artikel vertellen we je hoe je kunt herkennen of je hypotheekadviseur echt onafhankelijk is.

Begrijp de provisieregeling

Een van de belangrijkste punten om te beoordelen of een hypotheekadviseur echt onafhankelijk is, betreft de provisieregeling. Provisie is een vergoeding die de adviseur ontvangt van de hypotheekverstrekker voor het adviseren en bemiddelen van hun producten. Enkele jaren geleden waren er adviseurs die hogere provisies ontvingen voor bepaalde producten, wat natuurlijk hun advies zou kunnen beïnvloeden.

Tegenwoordig is provisie voor complexe producten zoals hypotheken door de wet verboden in Nederland. Dat betekent dat de adviseur een vast tarief van jou ontvangt voor zijn diensten, ongeacht welke hypotheek je uiteindelijk kiest.

Dit helpt om de onafhankelijkheid van de adviseur te waarborgen. Maar let op, er zijn nog steeds adviseurs die een provisie ontvangen voor andere producten, zoals verzekeringen. Het is daarom van uiterst belang om alle kosten in kaart te brengen en te vragen naar de provisieregeling.

Kijk naar de vergunning van de hypotheekadviseur

Een ander essentieel punt om te controleren is de vergunning van de onafhankelijke hypotheekadviseur. In Nederland moet elke hypotheekadviseur een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze vergunning bevestigt dat de adviseur voldoet aan de vereiste kwalificaties en ethische normen.

Het is mogelijk om de vergunning van je hypotheekadviseur te verifiëren door rechtstreeks contact op te nemen met de AFM of door hun online register te raadplegen. Het hebben van een geldige AFM-vergunning is een duidelijke indicatie van de professionaliteit en betrouwbaarheid van de adviseur, wat bijdraagt aan hun onafhankelijkheid.

Controleer de dienstverleningsdocumenten

Dienstverleningsdocumenten, ook wel DVD's genoemd, zijn verplichte documenten die door de hypotheekadviseur aan de klant moeten worden verstrekt. In deze documenten staat precies welke diensten de adviseur aanbiedt, hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd, wat de kosten zijn en hoe de betaling wordt geregeld. Deze documenten moeten op een duidelijke en transparante manier zijn opgesteld, zodat je als klant precies weet waar je aan toe bent.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur zal altijd een dienstverleningsdocument voorleggen dat in lijn is met het beleid van de AFM. Het controleren van deze documenten is een cruciale stap in het beoordelen van de onafhankelijkheid van de hypotheekadviseur. Misleidende of onduidelijke informatie in deze documenten kan duiden op een gebrek aan transparantie of zelfs oneerlijke praktijken. Het is daarom raadzaam om altijd de tijd te nemen om deze documenten grondig door te nemen en om verduidelijking te vragen indien nodig.

Vraag door

Ten slotte is het essentieel om te onderzoeken welk aanbod de hypotheekadviseur heeft. Een onafhankelijke adviseur kan hypotheken aanbieden van een breed scala aan aanbieders en zal niet beperkt zijn tot een enkele hypotheekverstrekker. Hij of zij zou in staat moeten zijn om je een verscheidenheid aan opties voor te stellen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Als de adviseur slechts een beperkt aantal opties presenteert of bepaalde aanbieders lijkt te bevoordelen, kan dat erop wijzen dat hij of zij niet volledig onafhankelijk is. Het is altijd raadzaam om je adviseur specifiek te vragen naar de reikwijdte van hun aanbod.

Ga voor onafhankelijk hypotheekadvies naar de website van Univé.