Zo hou je je rolluiken in topconditie

Rolluiken zijn een waardevolle toevoeging aan jouw woning. Ze voorkomen inbraak, houden zowel kou als warmte buiten de deur en zorgen ervoor dat fel zonlicht het interieur van jouw woning niet verkleurd. Misschien heb je nog niet zo heel lang geleden een woning gekocht met rolluiken of heb je recent rolluiken gekocht voor jouw huidige woning. Wat de situatie ook is, als je zo lang mogelijk wilt genieten van de voordelen van jouw rolluiken, is goed onderhoud van groot belang. Hier vindt je uit welke onderdelen goed rolluikonderhoud bestaat.

Schoonmaken

Rolluiken bevinden zich aan de buitenkant van uw woning, met als gevolg dat ze sneller vies worden. Ze kunnen vieze, groene aanslag of een grauwe, zanderige laag krijgen, met als gevolg dat jouw woning een haveloze en onverzorgde uitstraling krijgt. Om dat te voorkomen en jouw rolluiken in topconditie te houden is regelmatig schoonmaken van groot belang. Het materiaal van rolluiken is gemakkelijk schoon te houden. Voer het schoonmaken van de rolluiken minimaal één keer per halfjaar uit. Schoonmaken kan met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Agressieve schoonmaakmiddelen die chloor of alcohol bevatten kunnen de kleur, het materiaal of de lak van de rolluiken aantasten, met alle gevolgen van dien. Het is mogelijk om na het schoonmaken de rolluiken in de wax te zetten. De wax zorgt ervoor dat vuil in de toekomst niet in kan werken op de rolluiken.

Onderhouden

Naast het regelmatig schoonmaken van de rolluiken is ook algemeen onderhoud van groot belang. Door rubbers en geleidingsprofielen schoon te houden en regelmatig te controleren op breuken, scheuren en uitdroging blijft de werking van de rolluiken geruisloos en lopen ze niet vast. Naast controleren en schoonmaken is het mogelijk om wat droogsmeermiddel op de rubbers te spuiten, zodat de luiken soepel blijven sluiten. Het is sterk af te raden om een vet smeermiddel te gebruiken, omdat dit vuil aantrekt, met schade aan de rolluiken tot gevolg.

Repareren

Is er ondanks goed onderhoud toch iets kapot gegaan? Rolluikonderdelen kopen doe je tegenwoordig eenvoudig online bij een rolluik specialist. Het uitgebreide assortiment bevat onderdelen voor alle soorten rolluiken. Kom je er niet helemaal uit of twijfel je over je keuze? Neem dan gerust contact op voor advies. Heb je zelf vrij weinig technisch inzicht? Dan is het aan te raden om het repareren van de rolluiken over te laten aan een expert. Zo weet je zeker dat door de reparatie geen andere dingen kapot gaan en kun jij nog jarenlang genieten van jouw rolluiken.