Welke kachels zijn er?

Er zijn veel manieren waarop je je huis kunt verwarmen, maar welke manier kies je? Je kan natuurlijk voor een centrale verwarming gaan, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen weer voor een kachel. Ook op het gebied van kachels zijn er echter veel mogelijkheden, dus wat kies je dan? Wij geven je een overzicht van de kachels die er zijn.

Houtkachel

De houtkachel zal voor de meeste mensen de meest bekende kachel zijn. Dit is dan ook de kachel die veel mensen in huis hebben. Bij een houtkachel stook je met hout. Hoewel veel mensen wellicht een ouderwets idee hebben bij deze kachel, zijn er tegenwoordig veel verschillende maten, modellen en kleuren beschikbaar. Op deze manier is er voor een ieder wat wils. Een houtkachel gebruikt vrij veel hout en is dus niet zo’n duurzame manier van stoken. Sommige kachels kunnen echter op de centrale verwarming worden aangesloten, waardoor ze bijvoorbeeld het water ook verwarmen.

Pelletkachel

Een pelletkachel lijkt veel op een houtkachel en wordt ook met een soort hout opgestookt. Er worden bij deze kachel namelijk houtpellets gebruikt, dit zijn kleine, samengeperste stukjes resthout. Een pelletkachel is een duurzamere kachel dan een houtkachel. De pelletkachel gebruikt namelijk veel minder brandstof dan een houtkachel. In sommige gevallen is een pelletkachel wel 97% zuiniger. Je kan bij deze kachel dan ook in aanmerking komen voor een subsidie, omdat deze kachel een betere keuze is. Bij een pelletkachel worden de aanvoer van lucht en pellets door de kachel zelf gereguleerd. Dit gebeurt door de computer die in elke pelletkachel zit.

Elektrische kachel

Een elektrische kachel kopen veel mensen vooral omdat ze dit gezellig vinden staan in bijvoorbeeld de woonkamer. Het is wel belangrijk om één ding in je hoofd te houden: een elektrische kachel is vooral bedoeld voor de gezelligheid en sfeer. De meeste elektrische kachels geven dus geen warmte af. Elektrische kachels die wel warmte afgeven zijn echter wel te koop, maar vaak geven deze niet voldoende warmte af of een ruimte te verwarmen.

Voor je een kachel koopt

Tot slot hebben we nog een tip voor je. Wanneer je een kachel koopt, dan moet dit natuurlijk wel kunnen in je huis. Bij een kachel heb je namelijk een schoorsteen of ruime afvoer nodig, zodat de rook en gassen ook je woning weer uit kunnen. Het is daarom slim om eerst te controleren of een kachel überhaupt mogelijk is en of er veel aanpassingen nodig zijn om een kachel te laten installeren.