Wat houden VVE-kosten in?

Wanneer je de eigenaar wordt van een individueel appartement, dan krijg je zeker te maken met de VVE-kosten. Dit zijn vaak kosten waar je vooraf geen rekening mee houdt, maar die gelden voor iedere eigenaar van een appartement. Je hebt dan namelijk niet alleen het appartement, maar wordt ook mede-eigenaar van het gebouw. Een ander woord voor de VVE-kosten is servicekosten; kosten die je betaalt aan de Vereniging van Eigenaren (VVE). Wat houden deze VVE-kosten in?

Het kopen van een appartement

Ben je de kersverse eigenaar geworden van een appartement, dan wordt je automatisch lid van de VVE. Deze Vereniging van Eigenaren behartigt al je belangen en zorgt voor beheer en onderhoud van het volledige appartementencomplex, dus het gemeenschappelijke deel. Koop je dus een losstaande woning, bijvoorbeeld een ééngezinswoning, dan heb je geen last van de VVE-kosten. Als huurder van een appartement mag je ook VVE-kosten krijgen doorberekend, maar dit mag onder geen beding zo hoog zijn als de VVE-kosten die in rekening worden gebracht bij koopeigenaren.  Je bent verplicht om als vaste eigenaar van een appartement de VVE-kosten te betalen, maar krijgt hier diverse dingen voor terug.

Wat houden de servicekosten in?

Het kan per appartement verschillen hoe hoog de VVE-kosten zijn. Dit is afhankelijk van de vereniging die het beheer over jouw appartementencomplex op zich neemt. Onder deze servicekosten vallen met name:
  • Schoonmaak van het trappenhuis en de omloop
  • Reparatie van deuren en liften in het gemeenschappelijke gebied
  • Verzorging van verlichting en eventueel verwarming
  • Collectieve verzekeringen; de opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering
  • Eventueel aparte parkeerkosten onder of bij het appartement

Hoe hoog zijn de VVE-kosten?

De kosten die je afdraagt aan de Vereniging van Eigenaren kan verschillen per appartementencomplex, maar ook per appartement binnen het complex. Zo zijn de servicekosten soms voor iedere bewoner binnen het complex gelijk, maar kunnen ook diverse kosten worden gerekend die betrekking hebben op de oppervlakte van het appartement. Daarnaast kunnen VVE-kosten soms worden uitbesteed aan een VVE-beheerder en dat kan eveneens invloed hebben op de prijs. De kosten staan overigens altijd vermeld in de splitsingsakte van je koopcontract.

Heb je zelf invloed?

Als lid van de VVE binnen jouw appartementengroep heb je zelf invloed op de uiteindelijke VVE-kosten. Een meerderheid van de stemmen zorgt ervoor dat de VVE-kosten worden vastgesteld en dit gebeurt op officiële vergaderingen. De servicekosten kunnen veranderen afhankelijk van het aantal keren dat een vergadering wordt gepland. Dit kan jaarlijks zijn, dan wel eens in de zoveel jaren.

Mooie appartementen via HuisPortaal.nl te koop

Zie ons aanbod hieronder: