Wanneer courtage van makelaar betalen?

Jouw huis verkopen brengt altijd kosten met zich mee. Zeker wanneer je de woning met behulp van een makelaar in de verkoop zet. De makelaar vraagt namelijk altijd een courtage. Dit is de vergoeding voor de diensten die geleverd zijn. Het is afhankelijk van de afspraken die jij maakt hoe hoog deze kosten gaan zijn. Ondanks dat je ervan verzekerd bent van deze extra kosten, wil je altijd weten wanneer je deze moet gaan betalen. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan en zonder verkoop aan hoge kosten vast komen te zitten. Maar wanneer betaal je de courtage van de makelaar? Lees snel verder en ontdek.

De courtage van de makelaar betalen na verkoop

De courtage van de makelaar is de beloning die de makelaar krijgt als de woning verkocht is. Hiermee worden alle diensten betaald die tijdens het verkooptraject verricht zijn. Je hoeft deze dus echt alleen te betalen als de verkoop gelukt is. Je kunt het daarom zien als een no cure no pay beloning. Als er geen succes geboekt wordt bij de verkoop, dan hoef je ook niet te betalen. Wel heb je altijd te maken met opstartkosten. Deze worden altijd vooraf betaald. Dit is een laag bedrag in tegenstelling tot de courtage die de makelaar vraagt. De courtage is namelijk een bepaald percentage van het verkoopbedrag en kan hoog oplopen als jouw woning voor een hoger bedrag aan de koper overhandigd wordt.

De hoogte van de bedragen verder uitgelegd

De makelaarscourtage van de makelaar betalen wordt daarom uitgesteld tot na de verkoop van de woning. Je betaalt dit niet gelijk aan de makelaar. De notaris verrekent het bedrag namelijk met de verkoopprijs. Wanneer de woning van eigenaar wisselt via de notaris, begint de verrekening. Als je bijvoorbeeld jouw woning voor 200.000 euro verkoopt en de courtage 1 procent is, dan zal dit bedrag op de notariële akte verschijnen. Ook worden vanaf dat moment de notariskosten opgesteld op de akte. Hierdoor heb je gelijk een goed overzicht en weet je precies wat je allemaal moet gaan betalen en welk bedrag er uiteindelijk overblijft van de woning. Je hoeft hier zelf niets meer aan te doen, behalve de bedragen nog eens controleren aan het einde van de verkoop.

Bij de notaris worden de kosten verrekend

De courtage van de makelaar betalen gebeurt nooit rechtstreeks. De verrekening zorgt er namelijk voor dat de notaris het geld krijgt en deze weer doorspeelt naar de makelaar. Je hoeft hier zelf geen rekening mee te houden bij de verkoop. Wel moet je de bedragen in het achterhoofd houden, omdat deze immers van het uiteindelijk bedrag afgaan en niet op jouw rekening zal verschijnen. De opstartkosten die je van tevoren moet betalen zullen wel van jouw eigen geld betaald moeten worden. Bekijk daarom altijd goed of je dit wel kunt betalen of dat je toch op een andere manier met de verkoop van de woning moet beginnen.

De kosten uit eigen vermogen

Er zijn echter wel bijkomende kosten die van jouw eigen vermogen betaald moeten worden. Zo wordt er vaak gevraagd om een bouwkundige keuring. Het is goed om deze keuring op voorhand al uit te laten voeren. Zo heb je namelijk een goed overzicht van de noodzakelijke reparaties en de kosten. Het achterstallig onderhoud komt hiermee ook aan het licht. Dit onderhoud moet op voorhand uitgevoerd worden. Denk daarbij aan rottende raamkozijnen, elektriciteit en asbest. Om zoveel mogelijk uit de verkoop te kunnen halen, moet er dus wel geïnvesteerd worden in deze reparaties. Doe je dit niet, dan zal de koper vragen om een lagere verkoopprijs en kun je al gauw veel geld mislopen voor jouw woning.

De noodzakelijke kosten en de zekerheid die je hebt

Naast de courtage van de makelaar moet je dus wel enigszins gaan investeren in de woning. Hierbij gaat het voornamelijk uit de noodzakelijke reparaties. Je hoeft geen cosmetische aanpassingen te doen, omdat dit vaak afhankelijk is van de smaak van de koper. Je hebt dus al snel onnodige kosten, terwijl de koper dit wellicht zelf ook weer uit gaat voeren. De courtage van de makelaar betalen is hierdoor de belangrijkste kostenpost om te onthouden bij de verkoop. Doordat je deze niet hoeft te betalen als jouw woning niet verkocht wordt, heb je geen onnodige kosten en kun je jouw woning weer op een andere manier gaan verkopen als dit nodig blijkt te zijn. Je hebt hierdoor alleen weer te maken met nieuwe opstartkosten als je naar een andere makelaar op zoek gaat.

De beste prijzen na voorbereiding

Nog niet overtuigd? Dan kun je het beste gaan kijken bij verschillende makelaars wat de courtage is. Door verschillende makelaars met elkaar te vergelijken en te bekijken welke courtage je de makelaar moet betalen kun je ook bekijken waar jij het meeste uit de verkoop van de woning kunt gaan halen. Houdt daarom altijd alle mogelijkheden op en maak het ook mogelijk dat je voor de beste prijzen gaat. Zo haal je alles uit de verkoop van jouw huis en kun je genieten van het bedrag dat je uiteindelijk in handen gaat krijgen. De goede voorbereiding is daarmee het halve werk en je kunt zelf op zoek gaan naar jouw droomhuis. De verhuizing is hierdoor gelijk dichterbij.

https://www.huisportaal.nl/blog/bereken-gemakkelijk-je-voordeel-op-huisportaal-nl/