Woning brandveiliger maken: voorkom een hoop ellende

Woning brandveiliger maken

Er zijn meer woningbranden in Nederland dan veel mensen denken. Het afgelopen jaar waren er gemiddeld zo’n 103.650 woningbranden in Nederland, een fors aantal. Voorgaande jaren waren de aantallen redelijk gelijk, waarbij dagelijks tussen de 200 en 300 brandmeldingen waren. Bij branden vallen jaarlijks zo’n 45-50 dodelijke slachtoffers, terwijl honderden mensen gewond raken of gezondheidsklachten oplopen. Hoge aantallen, die duidelijk maken dat het belangrijk is om maatregelen te nemen die een woningbrand helpen voorkomen. Maar wat kun je precies doen om jouw woning brandveilig te maken?

Laat de schoorsteen regelmatig schoonmaken
Heb je een schoorsteen in je woning? Schoorstenen zijn in maar liefst 33 procent van de gevallen de oorzaak van een woningbrand. Daarom is het verstandig om de schoorsteen minimaal tweemaal per jaar te laten reinigen door een daarin gespecialiseerd bedrijf.

Rook niet in huis
Liefst 19 procent van de woningbranden wordt veroorzaakt door roken. Hierbij gaat het om mensen die in bed roken en in slaap vallen, maar ook om niet goed uitgedrukte peuken die leiden tot een brand. Door ervoor te kiezen altijd buiten te roken, neemt de kans op een woningbrand aanzienlijk af. Nog beter en veiliger is het natuurlijk om volledig te stoppen met roken.

Plaats voldoende rookmelders
Een rookmelder kan het leven van jou en je huisgenoten redden. Meestal maakt de tijdwinst van enkele minuten die rookmelders je geven het verschil tussen leven en dood. Zorg daarom voor minimaal één goede rookmelder op elke verdieping en controleer elke maand of de rookmelder goed werkt door de testknop in te drukken.

Hang een of meer brandblussers in huis op
Door op elke verdieping een brandblusser te hangen, kan een beginnende brand snel gedoofd worden. Zelfs een flink uitslaande brand kan met een goede brandblusser onder controle krijgen. Daarom is een brandblusser een slimme investering, die niet alleen veel schade kan voorkomen maar ook levens kan redden.

Maak een goed brandplan en bespreek dit
Maak een goed brandplan en bespreek dit met je huisgenoten of familie. Zo weet iedereen, mocht er brand uitbreken, precies wat hij of zij moet doen in geval van nood. Bespreek de vluchtroute, oefen enkele keren per jaar, zorg dat iedereen weet waar de blussers hangen en wat hij of zij moet doen. Zoals laag bij de grond blijven bij rook, 112 bellen en – indien mogelijk – hulp inschakelen in de buurt.

Laat de inboedel en opstal goed verzekeren
Bij brand is je eigen veiligheid en dat van anderen het aller belangrijkste, maar ook de woning en de inboedel daarvan zijn belangrijke zaken. Materie en meestal dus uiteindelijk vervangbaar, maar wel heel belangrijk. Om dat vervangen veel makkelijker te kunnen doen, is het verzekeren van de opstal en de inboedel heel belangrijk. Sluit daarvoor een opstal en inboedelverzekering af, of een gecombineerde woonverzekering. Om de beste dekking en de laagste premie te vinden, kun je de opstal- en inboedelverzekering vergelijken. Controleer jaarlijks of de verzekering nog de juiste waarde dekt. Zo niet, pas de verzekering dan aan of stap over. Zo zorg je ervoor dat je de inrichting, of een deel daarvan, na een brand weer kunt financieren via een vergoeding van de verzekeraar. Evenals de opstal (woning zelf). Deze zaken kosten heel veel. De premie die je betaalt om deze te verzekeren, vallen in het niet bij de kosten die je vergoed krijgt.

Inbrekers buiten de deur houden

Inbraakbeveiliging

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je spulletjes veilig staan in huis, ook als jij bent werken of bijvoorbeeld op vakantie gaat. Om inbrekers buiten de deur te houden kun je verschillende maatregelen treffen.

Zorg voor goede sloten

Zorg in ieder geval altijd voor goed hang- en sluitwerk. Het is belangrijk dat je goede sloten op deuren hebt maar vergeet ook de ramen niet. Zeker ramen op makkelijk bereikbare plekken voor inbrekers (zoals bijvoorbeeld vlak boven een plat dak) voorzie je van goede sloten. Als je speciale ramen of deuren hebt die op een bepaalde manier kantelen of open schuiven kies dan een slot dat er goed bij past. Als je voor een gecertificeerd slot kiest weet je ook zeker dat dit goed is. In sommige plaatsen vragen verzekeringen ook om dit soort sloten omdat ze anders de woning niet verzekeren tegen inbrekers.

Laat het er bewoond uitzien

Behalve het plaatsen van goede sloten houd je het beste ook rekening met de volgende zaken. Zorg ervoor, ook al ben je maar kort van huis, dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Als je voor wat langere tijd weg bent zorg dan dat er altijd ergens licht brandt zodat het voor mogelijke inbrekers lijkt alsof er iemand thuis is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een tijdklok aan de verlichting te koppelen zodat een lamp altijd op hetzelfde tijdstip aanspringt. Als je met vakantie gaat vraag dan of iemand de post wil oprapen en de gordijnen wil sluiten en openen. Zo wek je minder snel voor ongewenste gasten de indruk dat er niemand aanwezig is. Meld niet op sociale media dat je niet thuis bent maar laat ook geen bericht achter op je voicemail. Zo maak je het inbrekers wel heel erg makkelijk om erachter te komen dat je er niet bent.

Andere mogelijkheden om inbrekers buiten te houden

Naast goede sloten zijn ook rolluiken zeker een extra beveiliging om inbrekers buiten de deur te houden. Sluit deze dan ook altijd zo veel mogelijk als je er niet bent. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor het installeren van een alarm. Dit activeer je als je weg bent en als er inbrekers proberen binnen te dringen zal het afgaan of worden ze gespot op de camerabeelden. Met name als je niet thuis bent is een alarm een extra verzekering dat je spulletjes veiliger bewaard staan tegen inbrekers.

Tips voor het afsluiten van een woonverzekering

Inbreker

Inbreker

Een van e belangrijkste dingen bij de aanschaf van een nieuwe woning is het afsluiten van een woonverzekering op maat. Een woonverzekering zorgt er namelijk voor dat je verzekerd bent tegen de hoge kosten van het hebben van waterschade, brandschade, ruitschade, etc. Ook is het zo dat je bij een

woonverzekering vaak verzekerd bent tegen de schade die wordt aangericht aan je huis door inbrekers. Dit zijn natuurlijk genoeg redenen voor jou om de juiste woonverzekering af te sluiten voor je nieuwe woning! Zelfs wanneer je denkt dat je met je huidige woning denkt dat je goed verzekerd bent is het niet onverstandig om af en toe woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo zorg je ervoor dat je zeker weet dat je niet te veel betaalt voor je verzekering.

Tip 1: vergelijk de verschillende woonverzekeringen online

Het is tegenwoordig ontzettend makkelijk geworden om woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Waar je vroeger vaak bij een verzekeringsadviseur langs moest om de verschillende verzekeringen met elkaar te kunnen vergelijken, is dit tegenwoordig ontzettend gemakkelijk online te doen. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende online vergelijkingstools, die ervoor zorgen dat je gemakkelijk inzicht krijgt in de beste woonverzekeringen.

Tip 2: let op wat er gedekt wordt bij de verzekering

Het is in de meeste gevallen zo dat de goedkoopste verzekering niet vaak de beste verzekering is. Het is veel belangrijker om te kijken naar wat er allemaal gedekt wordt.

De goedkoopste verzekering is vaak absoluut niet de beste verzekering. Veel belangrijker is

Welke kosten er allemaal gedekt worden door de verzekering, en welke kosten je zelf moet betalen bij de verzekeraar.het is ook zo dat je niet altijd voor de beste dekking te kiezen, soms word je bj zo’n verzekering voor kosten verzekererd die je niet nodig hebt.

Tip 3: verander van verzekering

Het is mogelijk dat je verzekering na een verhuizing niet de volledige lading meet dekt, dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je verhuist van een flat naar een vrijstaande woning. Het is daarom belangrijk dat je na een verhuizing kijkt of het noodzakelijk is om je verzekering aan te passen.