Mogelijkheden voor het uitbouwen van je woning

Het uitbouwen van je woning heeft veel positieve gevolgen. Naast de ruimte dat het oplevert, stijgt de waarde van je woning ook. Er zijn diverse opties voor het uitbreiden van de woning. Afhankelijk van wat het doel van de uitbouw is, kun je een geschikte optie kiezen. Zo kan een reden zijn dat je de woonkamer wil verlangen, maar wellicht wil je een serre zodat je ook in de winter van het zonnetje kan genieten. In dit artikel bespreken we enkele opties!

Voorbereiden van de verbouwing

Voordat een uitbouw daadwerkelijk kan plaatsvinden dien je bij de desbetreffende gemeente te informeren of een uitbouw mogelijk is. Zeker wanneer het gaat om het uitbouwen van de woning aan de voor- of zijkant, moet je in het bezit zijn van een omgevingsvergunning. Dit is omdat een dergelijke uitbouw invloed kan hebben op de omgeving, iets wat bij een uitbreiding richting de achtertuin minder van toepassing is. De aanvraag kan je zelf bij de gemeente doen, of je kan de verantwoordelijkheid bij de aannemer leggen.

Uitbreiding woonkamer

De meest  uitgevoerde verbouwing is het uitbreiden van de woonkamer richting de achtertuin. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een gezinsuitbreiding. Maar zeker in deze tijd dat de rente laag is, is het een ideaal moment voor een dergelijke investering.  Over het algemeen liggen de kosten hiervoor tussen de 20.000 en 50.000 euro. Het materiaal waarmee er wordt uitgebreid wordt afgestemd op het huidige materiaal waardoor het eruit ziet als een geheel. Uitbouw

Veranda aanbouw

Wil je de woning juist aan de voorkant uitbreiden, dan is het aanbouwen van een veranda de ideale oplossing. Wellicht heb je bijvoorbeeld de voortuin op het zuiden en wil je in de zomer lekker in de zon kunnen zitten. Je kan een veranda op maat laten maken zodat deze precies aan jouw wensen voldoet. Zo kan je ook kiezen voor een overkapte veranda. Zo kan je in de winter ook lekker genieten van de zon zonder last te hebben van de koud. Tevens is het mogelijk de veranda geheel te overdekken en het direct aan het huis te plaatsen waardoor het een nieuwe ruimte in huis wordt. Uitbouw 2

Dakkapel

Wanneer je een slaapkamer wil uitbreiden, kan een dakkapel uitkomst bieden. Zeker wanneer er schuine muren aanwezig zijn, kan een dakkapel je praktische ruimte teruggeven. Daarnaast komt er op deze manier veel meer zonlicht in de kamer wat de kamer groter doet ogen. Het plaatsen van een dakkapel is een relatief eenvoudige ingreep wat relatief weinig tijd in beslag neemt. Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van een prefab dakkapel, ligt de uitdaging voornamelijk in de voorbereiding van de desbetreffende ruimte.

Besparen op de verbouwing

Een verbouwing is een flinke financiële uitgave, het is daarom de moeite waard om te kijken waar je kosten kan besparen. Nadat je de belangrijkste eisen voor de verbouwing op een rijtje hebt gezet, kan je bij meerdere aannemers een offerte aanvragen om de kosten met elkaar te vergelijken. Doe dit bij minimaal 3 aannemers. Wanneer je redelijk handig bent met klussen, kan je er tevens voor kiezen om de woning casco te laten opleveren. Dit houdt in dat de belangrijkste taken zijn gedaan, waarna je zelf de verbouwing kunt afronden door simpelere kleine klusjes te doen, waardoor je kosten kan besparen.