Tips voor een praktische woning voor ouderen

Wanneer je op een zekere leeftijd komt, hoort daar helaas bij dat fysiek niet meer alles mogelijk is wat voorheen wel kon. Dan is het ook fijn wanneer een woning hieraan is aangepast en het niet een dagtaak wordt om bijvoorbeeld iets van zolder af te halen. Maar wat is er allemaal mogelijk voor ouderen? En kan je wellicht toch in dezelfde woning blijven woning na de nodige aanpassingen? We informeren je graag in dit artikel!

Veiligheid

Als oudere word je gezien als een makkelijk prooi voor inbrekers. Zo zullen inbrekers op allerlei manieren proberen om binnen te komen en wanneer ze eenmaal binnen zijn ben je fysiek vaak weerloos. Gelukkig zijn hier tal van voorzorgsmaatregelen voor. Zorg er ten eerste altijd voor dat je kan zien wie er voor de deur staat alvorens je de deur hoeft te openen. Dit kan door middel van een 'deurspion', waardoor je door een kijkgat in de deur kan kijken, maar wellicht nog beter is het gebruik van een camera met intercom. Zo kan je vaak zelfs via een app op een smartphone direct zien wie er voor de deur staat, zelfs tegen diegene praten en bij onraad kan gelijk de politie op de hoogte worden gebracht. Daarnaast is het ook mogelijk om te zien wat er bij de voordeur gebeurt wanneer je zelf niet thuis bent.

Woning aanpassen aan fysieke gesteldheid

Wanneer je ouder bent kunnen kleine klusjes zoals de vaatwasser in- en uitruimen al erg vervelend zijn, wanneer de woning dan is aangepast om dit soort klusjes makkelijker te maken, dan scheelt het al enorm. Zo zou het al enorm schelen wanneer de vaatwasser niet op de grond staat, maar een stuk hoger waardoor je niet meer hoeft te bukken. Zo zijn er tientallen dagelijkse klusjes te bedenken waar dit van toepassing is. Je vergist je al snel hoeveel er moet worden aangepast, denk bijvoorbeeld ook aan een lichtspoort wanneer je 's nachts het toilet moet vinden. Naast dat je huidige woning hieraan kan worden aangepast, bestaan er ook dergelijke ouderenwoningen waarbij reeds rekening is gehouden met dergelijke situaties. Klik op deze pagina om voorbeelden van dergelijke woningen te zien.

Technologie in huis

Thuistechnologie, ook wel domotica genoemd, is er inmiddels in allerlei vormen. Dit zorgt ervoor dat verschillende dingen in huis met een simpele druk op de knop kan worden geregeld. Zo bestaan er ook totaal pakketten waarbij van alles wordt geïnstalleerd in huis. Hierdoor kan je een op tablet alles regelen, denk aan de gordijnen open- en dicht doen, de lichten aan- en uit zetten, het regelen van de temperatuur in huis en de tv besturen. Het is aan te raden om alles door dezelfde partij te laten installeren zodat alles perfect op elkaar kan worden afgesteld.

Thuishulp

Helaas zijn er ook nog tal van klusjes waarvoor niet direct een (technologische) oplossing is, voor dit soort klusjes is het handig om een thuishulp in te schakelen. Een thuishulp kan bijvoorbeeld helpen met tuinieren, het doen van boodschappen, de was, etc. Maar wanneer douchen en toiletteren niet meer zo makkelijk gaat, kunnen deze specialisten je ook van dienst zijn. Daarnaast vinden veel ouderen het prettig tegen eenzaamheid wanneer een thuishulp bijvoorbeeld eens per week langskomt.