Met deze stylingtips zet je de verkoop van jouw huis in stroomversnelling

Stylingtips woonkamer

De huizenmarkt is de laatste jaren behoorlijk intens geweest. De afgelopen maanden merken we echter dat er een verandering plaats aan het vinden is. De huizen gaan niet meer over de toonbank als warme broodjes, en ook de rentes zijn aan het veranderen. Wanneer je jouw woning gaat verkopen, wil je natuurlijk dat dit proces voorspoedig verloopt. Potentiële kopers zijn vaak op zoek naar mogelijkheden in een woning. Maar ook het gevoel bij een woning speelt een grote rol bij het wel of niet maken van een 2e afspraak. Je krijgt immers maar één kans om kijkers omver te blazen. Zorg ervoor dat alles er piekfijn uitziet voor een bezichtiging. Met deze stylingtips zorg je ervoor dat jouw woning een streepje voor heeft op andere woningen uit de buurt.

Creëer een gezellige woonkamer

Het gevoel van thuiskomen is voor iedereen anders. Maar er zijn wel een aantal dingen die een huis sfeervol maken en die ervoor zorgen dat kijkers zich welkom en op hun gemak voelen. Hierbij kan je denken aan een aantal mooie, knusse kussens voor op de bank. Een prachtige kleurrijke bos bloemen voor op de eettafel, en kaarsen voor de sfeer. Zorg er wel voor dat het niet té wordt, want dat kan weer rommelig overkomen.

Zorg voor voldoende lichtinval

Een donkere woning wordt vaak als een minpunt gezien. Zorg er dus voor dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen kan schijnen. Maak de gordijnen open, trek de rolluiken omhoog en laat het licht zijn werk doen. Zorg er ook voor dat de ramen schoon zijn, zo oogt je huis ook lichter en schoner. Heb je de pech dat de bezichtigingen plaatsvinden op een donkere, druilerige winterdag? Zorg dan voor voldoende sfeerverlichting. Dit creëert een warm en knus gevoel op de donkere dagen van het jaar.

Fris de hele woning op

Voordat er potentiële kijkers je woning komen bezichtigen is het belangrijk om zelf met een kritische blik de woning te bekijken. Is de verf op bepaalde plekken vies of beschadigd? Overweeg dan om een nieuw likje verf op de muur te smeren. Het is een kleine investering maar zorgt voor een veel beter aanblik. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een opgeruimde en schone woning. Zorg ervoor dat er geen rommel in de hoeken ligt en maak de vloeren leeg en schoon. De badkamer dient natuurlijk goed gepoetst te zijn en een hoteluitstraling werkt hierbij positief. Hierbij kun je denken aan enkele shampoos en netjes opgevouwen handdoeken. Ook een opgeruimde keuken zorgt voor een verzorgde en nette uitstraling.

Zet meubels zo ruim mogelijk neer

Zorg ervoor dat je woning niet te vol gepropt is en dat je meubels ruim opstelt. Op deze manier oogt de ruimte een stuk groter. Potentiële kopers krijgen zo een goede indruk van de oppervlakte van de woning. Zorg er daarnaast voor dat je de woning zo neutraal mogelijk houdt. Haal overtollige decoratie weg en zorg dat het niet te vol staat. Heb je huisdieren? Dan is het aan te raden om spullen van huisdieren op te ruimen en het dier even naar de buren te brengen. Dit kan een afknapper zijn voor kopers.  

Denk ook aan buitenshuis

Het allereerste dat kijkers zien wanneer ze aankomen bij jouw woning is de voortuin. Zorg ervoor dat deze er netjes en verzorgd bij ligt. Heb je ook een achtertuin? Zet dan een leuke tuinset neer met een aantal gezellige kussens of dekentjes. Zo kunnen potentiële kopers meteen zien dat je hier heerlijk buiten kunt zitten in de zomermaanden. Vergeet niet dat de buitenruimtes net zo belangrijk zijn als de binnenkant van de woning.  

Investeer slim

Wil jij voordat je de woning in de verkoop zet nog investeringen doen om te zorgen voor een flinke waardevermeerdering? Zorg er dan voor dat je de juiste investeringen doet. De beste manieren om de waarde van een woning te verhogen is door te investeren in duurzaamheid & isolatie. Schilderwerk, kozijnen, het dak en de algehele afwerking van de woning. Het investeren in een badkamer of keuken zorgt voor minder waardevermeerdering omdat je hier ook te maken hebt met smaak. Misschien heeft de toekomstige bewoner wel een hele andere smaak dan jou en wordt die prachtige nieuwe keuken er zo weer uit gesloopt. 

Achterstallig onderhoud

Je kent het vast wel, van die kleine klusjes die veel te lang blijven liggen. Die kleine klusjes kunnen uiteindelijk zorgen voor achterstallig onderhoud waarbij er schade aan de woning ontstaat. Zorg ervoor dat de woning netjes onderhouden is en er geen verborgen gebreken zijn.

Drie tips om meer voor je huis te ontvangen tijdens de verkoop! 

Houtenvloer woning

Natuurlijk wil je het huis voor een zo hoog mogelijke prijs op de markt zetten. Om dat te bereiken kun je verschillende werkzaamheden zelf verrichten, zonder tussenkomst van een aannemer of vastgoedhandelaar. 

De eerste tip tel ik niet eens mee, want die is eigenlijk zo logisch. Maak je huis grondig schoon!  

De tweede tip is belangrijker, de vloerbedekking, investeer in de vloerbedekking. 

De nieuwe eigenaar ziet de kleine vlekken in het tapijt op de gang toch niet, denk je. Maar ik denk van wel. Jij en je medebewoners zijn gewend aan de vlekjes, je kent de geschiedenis ervan, weet hoe ze ontstaan zijn. De kandidaat-koper heeft die voorkennis niet. 

Weghalen

Vloerbedekking, zoals tapijten, vloertegels en lopers kun je beter weghalen. Behandel de onderliggende vloer. Met een schuurbeurt en een laag blanke lak als het hout is, en er nog goed uitziet.  

Maar als dat niet het geval is moet je grondigere maatregelen nemen. De vloer egaliseren door het aanbrengen van MDF-platen en een nieuwe, houten vloer. Het lijkt een grote en onnodige uitgave, maar vergeet niet dat het de prijs kan bepalen voor je huis. Het is ook iets wat je al kunt doen voordat je definitief besluit je huis te verkopen. Je zou de investering dus over enkele jaren kunnen verspreiden. 

Ook de tweede, serieuze tip is logisch 

Verzorg de tuin voor en achter het huis. Let daarbij op het gazon. Maak dat niet te groot. Het is makkelijk aan te leggen, maar een groot gazon kan nieuwe kopers afschrikken, het onderhoud is wel veel werk. 

Leg liever een klein stukje waterwerk aan. Een vijvertje met een fontein is leuk, schoon en ziet er goed uit. Bovendien leidt het af van wat minder geschikte details in je tuin.  

Het is de bedoeling dat je ruimte schept in je huis en in je tuin 

Haal gewoon weg wat niet meer nodig is. Mijn derde tip is een extensie van de eerste, gratis tip, ruim op en maak schoon.  

Die gangkast, die je nodig had omdat de kastruimte op de slaapkamers niet voldoende was. De nieuwe koper kan beter zelf bepalen hoeveel opslagruimte hij nodig heeft in zijn nieuwe huis. 

Bijna alle kasten en meubels kun je beter weghalen, voor er kopers komen kijken. Dat geeft de kopers niet alleen het gevoel een groter huis te kopen dan het werkelijk is, het geeft tegelijk een beter overzicht van het hele huis. 

Sla de ongebruikte meubels ook niet op in de garage of de schuur 

 Als je het huis wilt verkopen kun je beter een opslagbox of een container huren, om daarin die meubels en andere spullen een tijdelijk plekje te geven. Dat is ook makkelijker wanneer je gaat verhuizen. 

Het algemene advies blijft; maak schoon, ruim op en breng achterstallig onderhoud naar een actuele stand. En wees niet bang voor investeringen, je verdient ze snel weer terug bij de verkoop. 

Tips om voor een home makeover met een klein budget

Huis makeover

De gekte op de verhitte huizenmarkt lijkt voor nu heel even af te koelen. Dat betekent niet dat het ineens heel eenvoudig is om een nieuwe woning te vinden in Nederland. Ben je toch toe aan iets nieuws zonder direct te verhuizen? 

In dat geval kunnen enkele simpele en zelfs goedkope aanpassingen in je bestaande huis al veel betekenen voor een fijnere leefomgeving. Daarom lees je in dit artikel meer over een home makeover met een klein budget. Het veranderen van een deurklink of het toevoegen van een paar nieuwe kussens op de bank kan écht al veel doen.

Waarom een makeover van je huis een goed idee is

Sinds de coronacrisis zijn we massaal vanuit huis gaan werken en gaan leven. Je huis is natuurlijk sowieso je thuisbasis, maar niet iedereen is daar iedere dag non-stop te vinden. Door de lockdowns werden we als het ware gedwongen om dat wel te zijn, wat ervoor zorgde dat veel mensen ineens zagen hoe weinig ruimte ze eigenlijk hadden. Ook groeide de vraag naar groen om het huis en waren er ineens wensen die men eerder nooit had gehad. Herkenbaar? In dat geval kun je twee dingen doen: je huis of appartement verhuren of verkopen of gaan voor een makeover.

Je zal namelijk zien dat er, afhankelijk van de locatie en de staat van de woning, veel interesse zal zijn voor jouw huis. Maar: wanneer je het gaat verhuren of verkopen, moet je ook zelf iets nieuws vinden. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn met de gekte op de huizenmarkt. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing of een simpele makeover waarbij ze hun bestaande leefruimte veranderen in iets nieuws waar ze blijer mee zijn. Kortom: wil je weer energie krijgen van de plek waar je woont? Kies dan voor een makeover.

Verander details in je huis: deurklink, accessoires en wanddecoratie

Het leuke van het geven van een makeover is dat je helemaal niet veel geld hoeft uit te geven om er alsnog iets moois van te maken. Zo is het veranderen van woonaccessoires en -details al een goed begin om de uitstraling van je woonkamer of slaapkamer te veranderen. Dat kan absoluut met een klein budget! Hoe tof is het bijvoorbeeld om alle deurklinken in de woonkamer, keuken en gang te veranderen in nieuw en opvallend deurbeslag. Ga bijvoorbeeld voor mooie zwarte deurklinken met een retro look of kies voor een gekleurde deurklink die lekker opvalt. Je kunt zelfs de deuren een nieuwe kleur geven met een lik verf.

Kijk direct eens naar de decoratie in je huis. De kans is groot dat je een bepaalde kleur of stijl aan hebt gehouden die terug te zien is in je woonkamer, keuken en andere ruimtes. Vervang dergelijke decoratie, zoals kussens, plaids, kaarsjes, plantenpotten en wanddecoratie met decoratie in een andere kleur of stijl. Wedden dat dat direct een andere sfeer geeft in huis? Een voorbeeld: wanneer je nu veel donkere en frisse kleuren in huis hebt, kun je eens kijken of warme en aardse kleuren een mooie nieuwe twist zijn. Verander blauwe kleuren in terra of bruine tinten en sta versteld van de nieuwe look voor een kleine prijs.

Likje verf aan de muur en veranderen van opstelling van meubels

Over het veranderen van de kleuren in je woning gesproken: wat dacht je ervan om de muren een nieuwe kleur te geven? Wanneer je altijd witte muren hebt gehad, kan een of meerdere kleuren al een heel andere vibe geven in je woning. Het grote voordeel hiervan is dat je écht weinig geld kwijt bent om een nieuwe look te creëren in je huis. Heb je geen idee welke kleur je mooi vindt aan de muur? Bij de bouwmarkt kun je verschillende testers scoren die je uit kunt proberen op de muur of een stuk hout. Of kijk naar de laatste woontrends en de kleuren die hip zijn, mocht je daar gevoelig voor zijn.

Wat je tot slot moet weten, is dat je met je bestaande meubels ook een nieuwe sfeer kunt maken in je huis. Het veranderen van de opstelling van je meubels kan bijvoorbeeld voor veel meer ruimte zorgen! Misschien kun je sommige meubels, zoals een grote eettafel, toch vervangen met een kleiner exemplaar om zo meer ruimte te hebben. Onze tip? Breng een bezoekje aan de kringloop of snuffel even online voor een betaalbare tweedehands tafel. Dat geldt natuurlijk ook voor andere meubels waarmee je je woonkamer of keuken een nieuwe look kunt geven.

Je woonkamer herinrichten? 3 tips om er nog meer uit te halen

Salontafel

Wanneer je een nieuw huis hebt of je huidige huis gaat verbouwen, dan schaf je vaak nieuwe meubels aan. Het herinrichten van je woonkamer kost naast geld ook genoeg tijd, want vaak heb je meerdere stijlen die je aanspreken. Hieruit moet dan een keuze gemaakt worden. Wil je jouw woonkamer herinrichten en er echt alles uithalen? Dan noemen we drie handige tips. Met behulp van deze tips slaag je erin om jouw woning een complete makeover te geven.

Tip 1: Ga voor de meubels die het meeste impact hebben

Het gemiddelde interieur bestaat uit een hoop verschillende meubelstukken. Toch hebben niet alle meubels evenveel impact op de uitstraling van je woning. Wil je de woonkamer een geheel andere uitstraling geven, ga dan na of de meest belangrijke meubels aan vervanging toe zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan het tv kastje. Ook salontafels kunnen de woonkamer enorm beïnvloeden. Indien deze meubels aan vervanging toe zijn of je jouw woonstijl wilt veranderen, heb je ontzettend veel keuze. Het is zeker geen slecht idee om je eens goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen.

Tip 2: Voeg een persoonlijke touch aan je woning toe

Als je je woning perfect weet in te richten, al dan niet volgens de regels van een specifieke woonstijl, dan kan je woonkamer eruitzien alsof deze rechtstreeks uit de showroom komt. Je hebt dan een zeer strak interieur, maar wat vaak nog mist is een persoonlijke touch. Je woning moet er niet alleen strak uitzien, maar moet vooral ook echt als thuis aanvoelen. Zorg er daarom voor dat je woning een persoonlijke tint krijgt. Dat doe je door middel van woonaccessoires die goed op jouw smaak aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen, beeldjes of kandelaars. Met behulp van woondecoraties kun je van jouw woning echt een thuis maken.

Tip 3: Onderschat de impact van de wanden niet

De wanden in je woonkamer hebben een enorme impact op de uitstraling van je woonkamer. Ben je van plan om je woonkamer opnieuw in te richten, dan kun je ook overwegen om de wanden opnieuw te schilderen. Ga je voor een warme kleur of kies je voor een lichte kleur waarmee de kamer ruimtelijker oogt? Het is aan te raden om online inspiratie op te doen. Zo krijg je namelijk een beter beeld van hoe de verschillende kleuren er in een woonkamer uit zullen zien en welk effect ze op de ruimte hebben.