Wat kost een makelaar gemiddeld?

Een makelaar inschakelen voor de verkoop van jouw woning is een goede manier om de beste hulp te krijgen. Je hebt namelijk niet alleen de hulp bij het plaatsen van de woning op de website van de makelaar, maar ook met de onderhandelingen, het inplannen van de bezichtigingen en de juridische zaken die achter de schermen geregeld moeten worden. Hierdoor zit je wel vast aan een aantal kosten. De makelaar kent namelijk zowel opstartkosten als een courtage. De kosten voor de makelaars kunnen echter sterk van elkaar verschillen. Het is daarom goed om te weten wat de makelaar gemiddeld kost. Na het lezen van onderstaande informatie weet je wat je kunt verwachten.

De verschillende kosten van de makelaar

Een makelaar inschakelen kent verschillende kosten. Als eerste heb je altijd te maken met opstartkosten. Deze kosten zijn de kosten om de makelaar in dienst te nemen en het uitvoeren van de noodzakelijke inspecties. Zo moet de waarde van de woning vastgesteld worden door onder andere een taxatie. Ook moet de woning op de website komen te staan. Wanneer je dit zelfstandig gaat doen, ben je bijvoorbeeld ongeveer 100 euro kwijt. Dit zit bij het inschakelen van een makelaar in de opstartkosten. Daarnaast heb je te maken met de courtage. Dit is de vergoeding die de makelaar vraagt als jouw woning verkocht is en is gebaseerd op de diensten en de uiteindelijke verkoopprijs van de woning.

De gemiddelde kosten afhankelijk van factoren

Wat een makelaar gemiddeld kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er altijd een bepaald percentage opgesteld. Dit percentage kun je vaak nog naar beneden drijven door te onderhandelen. Bij een tegenvallende verkoopprijs kan dit wel als groot voordeel hebben dat je weinig kosten gaat maken aan de makelaar. Ook kan de makelaar mee profiteren wanneer je prijs hoger is dan de vraagprijs. Hierdoor zal er immers een hoger bedrag voor de makelaar worden verrekend door de notaris. Voor jou betekent dit echter ook dat je meer geld aan de makelaar kwijt gaat zijn. Het kan daarom goed zijn om naar vaste prijzen te gaan kijken voor de diensten die je ervoor krijgt.

Makelaars met elkaar gaan vergelijken

Wat de makelaar gemiddeld kost is geen hoog bedrag. De meeste makelaars hanteren namelijk een percentage van 1 procent. In sommige gevallen worden er hogere percentages aangehouden. In dit geval moet je goed na gaan denken wat je maximaal kwijt wilt gaan zijn aan de makelaar. Ook kun je gaan kijken naar de ervaringen van de makelaar. Hoe meer ervaring en hoe beter de diensten, hoe meer deze makelaar zichzelf terug gaat verdienen. Het is daarbij verstandig om verschillende makelaars met elkaar te gaan vergelijken voordat je daadwerkelijk overgaat op het maken van een afspraak. Zo voorkom je dat je uiteindelijk veel hogere kosten kwijt gaat zijn dan nodig is en kun je genieten van de verkoop.

Vaste prijzen hanteren voor de makelaar

Er gaan verschillende stappen aan vooraf wanneer je een makelaar in dienst neemt. De gemiddelde kosten zullen hierdoor ook verschillend. Zo kun je bijvoorbeeld ook een aankoopmakelaar in dienst nemen om op zoek te gaan naar een woning. Hierbij is het gebruikelijk om de kosten te baseren op een courtage. Deze makelaars kunnen ook verschillende percentages aanhouden. Sommige makelaars hanteren juist weer vaste prijzen. Zo kun je bijvoorbeeld 1750 euro betalen voor een bepaald aantal diensten. Je weet hierdoor op voorhand waar je aan toe bent en bepaalt ook zelf welke diensten er door de makelaar uit handen genomen worden.

Het aanvragen van de hypotheek

Je kunt vooraf dus weten wat je kunt verwachten van de gemiddelde kosten van een makelaar. Echter kun je soms ook de kosten meefinancieren in de hypotheek. Vroeger was het mogelijk om meer financiering te krijgen dan de aankoopprijs van de woning. Op dit moment kan dit niet meer. Je kunt namelijk maar tot maximaal 100 procent van het bedrag krijgen van de bank. Dit houdt ook in dat je jouw eigen vermogen in moet gaan brengen. De makelaarskosten zullen hierdoor vaak uit eigen zak moeten komen. Sparen voordat je aan een eigen woning gaat beginnen kan daarom wel een verstandige keuze gaan zijn.

Altijd alles vanuit jouw eigen zak betalen

De kosten van een makelaar kunnen hoog oplopen. Hierdoor komt ook vaak de vraag of je deze kosten kunt aftrekken bij de belasting. Dit is niet het geval. De bemiddelingskosten moeten daarom altijd zelf gefinancierd worden. Je kunt ze niet meenemen in de belastingaangifte. Vroeger was dit dus wel mogelijk, maar vandaag de dag moet je een goed eigen vermogen gaan hebben. Ook dit brengt met zich mee dat je goed moet gaan kijken naar de gemiddelde kosten van een makelaar. Je kunt jezelf hiermee immers voldoende geld gaan besparen, wat je uiteindelijk weer overhoudt voor jouw nieuwe woning. Een goede vergelijking geeft jou dus ook weer nieuwe mogelijkheden en kansen op de woningmarkt. Zowel bij het kopen als verkopen van een woning is het goed om te bekijken wat een makelaar gemiddeld kost en waar je allemaal rekening mee moet houden. Hoe meer je hiermee aan de slag gaat, hoe beter de verkoop van de woning gaat worden en zet alle mogelijkheden voor jezelf op een rijtje voor de beste keuze.