Je eerste huis kopen

Een eerste huis kopen is bijzonder spannend. Als je nog weinig tot geen ervaring hebt op de woningmarkt houd je het beste even rekening met een aantal zaken voordat je ook echt je droomhuis kunt kopen.

Kijk goed of je eerste huis betaalbaar is

Zorg dat je weet hoeveel je te besteden hebt en hoe hoog de hypotheek is die je krijgen kunt. Dan kun je ook daadwerkelijk gaan zoeken naar een eerste huis dat daarbinnen past. Als je weet wat je budget is kun je op zoek gaan naar het huis van je dromen. Dit kun je zelf doen maar je kunt er ook een professional zoals een online makelaar voor inschakelen. Kijken kan altijd maar als je niet goed weet hoe het daarna verder gaat kies dan voor een gecertificeerde makelaar die je aanspreekt.

Zet de procedure in gang

Als je eenmaal je eerste huis gevonden hebt dat je wel aanspreekt probeer dit dan zo snel mogelijk te bezichtigen. Vergelijk bepaalde huizen en ga op meer plaatsen kijken zodat je weet wat er allemaal te koop is. Als je een eerste huis gevonden hebt dat je geweldig vindt en dat ook nog eens binnen het budget past kun je er een bod op uitbrengen.

Zorg dat alles in orde is

Is het bod voor je eerste huis geaccepteerd? Dan mag je jezelf nadat de financiering geregeld is de trotse eigenaar van je eerste huis noemen. Je kunt het koopcontract voor je eerste huis op laten maken en ondertekenen en een hypotheek afsluiten. Je wilt natuurlijk niet de hoofdprijs betalen voor je eerste woning. Vergelijk je eerste huis met andere (nagenoeg) dezelfde en kijk waarom de prijzen verschillend uitvallen. Soms is er een grotere tuin of zitten er in het huis zelf meer en betere voorzieningen of is het bijvoorbeeld beter geïsoleerd waardoor de vraagprijs ook hoger uitvalt. Zeker als je voor een wat ouder eerste huis kiest is het slim een bouwkundig rapport aan te vragen. Mochten er verborgen gebreken aan het huis zitten dan komen deze aan het licht en kun je daar de verkoper op attent maken. Ieder huis is voorzien van een energielabel dat verplicht is. Vraag daar ook altijd naar zodat je weet hoe energiezuinig een bepaalde woning is. Als deze wat duurder is maar wel goed geïsoleerd scheelt je dat op den duur zeker in de stookkosten dus het loont echt wel de moeite daar goed naar te kijken.