Hypotheek verhogen. Wat zijn de mogelijkheden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de huidige hypotheek te verhogen. Dit kan zowel via een onderhandse als nieuwe hypotheek. Bij het verhogen zijn er wel een aantal zaken waaraan gedacht moet worden voordat een verhoging plaats kan vinden. In dit artikel lees je Waarom mensen een verhoging aanvragen en wat de verschillende mogelijkheden zijn voor een hypotheekverhoging.

Waarom hypotheekverhoging?

Veel mensen maken extra geld vrij tijdens het verbouwen van de woning. Dit doen zij door het verhogen van de hypotheek. Een andere goede reden voor een verhoging is wanneer mensen een tweede huis gaan kopen. Op deze manier kan er toch geld vrijgemaakt worden, zonder dat hier de woning voor verkocht hoeft te worden. Een extra hypotheek is alleen mogelijk wanneer de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek.

Verschillende hypotheken

Voor het verhogen van de hypotheek zijn er verschillende methodes beschikbaar. Zo heb je de onderhandse verhoging, of het afsluiten van een tweede hypotheek. Bij een onderhandse hypotheek, moet de hypothecaire inschrijving bij het kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheek. Wanneer er destijds bewust voor is gekozen om de hypotheek hoger in te schrijven, of er hebben aflossingen plaatsgevonden, dan kan er binnen die ruimte een onderhandse hypotheekverhoging plaatsvinden.

Wanneer de huidige hypotheek geen extra ruimte biedt, kan de huidige hypotheek opgehoogd worden middels een tweede hypotheek. Hierbij wordt een nieuwe hypotheek afgesloten naast het bestaande hypotheek.

Normen voor hypotheekverhoging

Bij een onderhandse of tweede hypotheek mag de naam dan wel anders zijn, de hypotheekverstrekker ziet dit gewoon als een nieuwe hypotheek. Hierdoor wordt de nieuwe hypotheek getoetst volgens de huidige hypotheeknormen. Er wordt gekeken of de hypotheek past binnen de inkomensnormen. Hierdoor kan er een berekening worden gemaakt hoeveel er maximaal geleend kan worden.

Naast de inkomensnormen, zit er ook een maximaal plafond aan het te lenen bedrag. Zo mag er niet meer geleend worden dan dat de woning waard is. Met de huidige huizenmarkt en de trend om duizenden euro’s over te bieden, kan het soms lastig zijn om een woning te financieren.

Juist door problemen zoals hierboven, zijn er genoeg instanties die hulp kunnen bieden tijdens het verhogen van een hypotheek. Deze instanties hebben kennis op het gebied van verhogen en zijn in staat om het proces in goede banen te laten lopen. Hierdoor kan er vanuit worden gegaan, dat een verhoging goed wordt afgehandeld.