Checklist bij verkopen van je woning

Je hebt de stap gezet; het is tijd om je huis op de markt te zetten! Heb je al wat anders op het oog en wil je dus zo snel mogelijk van je huis af zijn, dan is het verstandig om een checklist bij te houden. Zo weet je zeker dat je niks vergeten bent en kan je het huis snel verkopen voor een goede prijs. Waaraan moet je allemaal denken voor dat je overgaat tot het verkopen van je woning? Dit is de checklist bij verkopen van je woning.

Voorbereiding

De keuze om je huis te verkopen heb je niet in één dag genomen, daar heb je duidelijk over nagedacht. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt dan komt er nog veel werk kijken bij de verkoop. Alleen al in de voorbereidende fase moet je nadenken over diverse factoren;
  • De vraagprijs van je woning en laat je dit taxeren door een makelaar?
  • Overhandiging van een energielabel aan de nieuwe eigenaar
  • Wat gebeurt er met de lopende hypotheek
  • Wanneer wil én kan je uiterlijk je woning van de hand doen?

De woning op de markt zetten

Als je alle voorbereidingen hebt genomen is het tijd om de woning op de markt te zetten. Als verkopende partij kom je met een eerste aanbod en afhankelijk van de situatie op de woningmarkt zal je waarschijnlijk snel resultaten kunnen zien. Deze kan je meten in interesse en eventuele bezichtigingen. Je zou dit eventueel kunnen bevorderen door je nieuwe woning middels advertenties of op sociale media aan te prijzen. Voordat je mensen kunt ontvangen moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je huis verkoopklaar is; zorg dat alles netjes is (het liefst nog iets netter dan anders), maak alles goed schoon, repareer eventuele gebreken en zorg voor een representatieve weergave wanneer potentiële kopers langskomen. Zorg er goed voor dat gebreken daadwerkelijk worden gerepareerd alvorens de overdracht plaatsvindt, want je wilt niet in een situatie van touwtrekken belanden als na de overdracht nog eventuele gebreken worden gevonden.

De verkoopfase

Na een X-aantal bezichtigingen is het dan zover; je ontvangt de eerste officiële aanbiedingen en gaat nadenken over een akkoord. Ben je er als verkopende partij uit met de kopers, dan ga je in samenspraak op bezoek bij de notaris. Hier worden alle regelingen omtrent de officiële overdracht van de woning in orde gemaakt. Wat rest is een laatste check bij de verzekering omtrent de opstal- en inboedelverzekering én een notitie van de meterstand van de energie alvorens je definitief de overstap kunt maken naar een nieuwe woning.