10 tips: een opvallend bod op een woning te doen

Een opvallend bod op een woning doen kan, zeker in de huidige huizenmarkt, een lastige opgave zijn. Toch kun je niet zomaar bieden wat je graag wilt. Hierbij dien je rekening te houden met allerlei factoren. Welke factoren dit zijn en welke tips we nog meer voor je hebben, lees je hier. We zetten de 10 belangrijkste tips voor een goed en toch opvallend bod voor je op een rijtje.

Tip 1: Bekijk wat je maximaal kunt uitgeven

Grote kans dat je niet genoeg spaargeld hebt om direct een huis van te gaan kopen. Zoek daarom voor je een bod op een woning doet goed uit wat je zelf aan spaargeld kunt inleggen en wat je daarnaast (maximaal) kunt lenen. Dit resulteert in wat je maximaal uit kunt geven en dus ook wat je uiteindelijk kunt bieden.

Tip 2: Bekijk wat je maximaal wilt uitgeven

Het bedrag dat je maximaal zou kunnen bieden hoeft natuurlijk niet gelijk te staan aan het bedrag dat je graag wilt bieden. Een hogere lening betekent ook hogere andere kosten, waardoor je maandlasten flink in de papieren kunnen lopen. Zorg er dus voor dat je ook vooral de maandelijkse kosten kunt (en wilt!) dragen. Houd bij je bod op een woning ook altijd rekening met je gevoel bij een huis: het ene huis is voor jou meer waard dan een ander huis. Bied dus niet zomaar op elk huis hetzelfde.

Tip 3: Bekijk de taxatiewaarde

Een voorwaarde voor een hypotheek is een taxatiewaarde vanuit de bank. Die wil graag zelf weten wat een huis waard is. Daarna krijg jij pas je lening. Zo’n taxatie is dus een standaard onderdeel binnen je hypotheekaanvraag. Hierbij geldt dat je maximale hypotheek 100 procent van de taxatiewaarde mag bedragen. Taxeert de bank je ideale woning dus op €400.000, maar wil jij graag een bod van €410.000 op een woning doen? Dan zal je de resterende €10.000 dus vanuit je spaargeld moeten kunnen betalen. Hou hier dus ook rekening mee wanneer je de hoogte van je bod bepaalt!

Tip 4: Vergelijk de echte waarde van het huis

De prijs van een huis wordt niet zomaar bepaald. Hier zit vaak een hele strategie achter, zowel van de makelaar als van de verkopende partij. Sommige huizen worden goedkoop aangeboden om zo veel kijkers te trekken die elkaar hopelijk flink overbieden. Andere huizen worden veel te duur weggezet omdat de verkopende partij maar ‘1 goed bod’ wil ontvangen. Door deze strategieën kun je makkelijk heen prikken met de volgende tips:

  1. Check Funda en bekijk vergelijkbare huizen in dezelfde buurt, straat of wijk
  2. Check bij het Kadaster alle informatie over de woning
  3. Check via Walter een unieke combinatie van bovenstaande gegevens. Walter is een tool die de data vanuit Funda en het Kadaster met elkaar combineert. Zo kun je eenvoudig zien voor welke bedragen er vergelijkbare woningen in dezelfde buurt worden verkocht.

Tip 5: Denk na over de voorwaarden

Zodra je een bod op een woning doet doet, stel je hierbij een pakket voorwaarden op. Welke voorwaarden je stelt, kan invloed hebben op de hoogte die je bod moet hebben. Zo kun je bijvoorbeeld flexibeler omgaan met de datum van de sleuteloverdracht. Ook kun je de aankoop zonder voorbehoud aanvragen. Vaak resulteert dit ook in een lagere verkoopprijs.

Tip 6: Claim de gunfactor

Ligt jouw bod op een woning dicht in de buurt van een ander bod? Dan kan de gunfactor van de verkopende partij nog wel eens het voordeel bieden. Deze gunfactor het beste binnen slepen doe je zo:

  • Maak zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging, het liefst telefonisch
  • Bereid je goed voor: bedenk zelf al een mogelijk bod voor het huis en denk vast na over mogelijke vragen of voorstellen
  • Zorg dat je op tijd bent en wees ook beleefd
  • Ben je enthousiast? Laat het vooral merken!
  • Voeg een persoonlijk verhaal toe aan je bod of laat dit merken tijdens de bezichtiging

Tip 7: Laat emoties achterwege

In de huidige markt kan het best lastig zijn om steeds een nieuw bod op een woning te moeten doen. Zorg er wel voor dat emoties hier hierbij nooit overnemen. Laat je dus niet opjagen door makelaars, de verkopende partij of het feit dat dit het zoveelste bod gaat worden.

Tip 8: Bepaal je openingsbod

Altijd lastig: het openingsbod. Je wilt niet te hoog inzetten, maar ook zeker niet te laag. Een goede formule hiervoor is er niet, maar het is wel slim om niet direct je hoogste bod neer te leggen. Vaak krijg je namelijk een tegenbod, waar je dan altijd nog een reactie op kan geven.

Tip 9: Denk na over het moment van de bieding

Dit geldt vooral wanneer je flink wil bieden. Doe dit vooral na de laatste dag dat het huis bezichtigd kan worden. De makelaar kan zo geen andere kijkers op de hoogte stellen van je hoge bod. Grotere kans dat jij dan de hoogste bieder gaat zijn.

Tip 10: Vraag een aankoopmakelaar

Klinkt dit allemaal als wat veel? Een aankoopmakelaar kan je goed helpen bij de aanschaf van je nieuwe huis. Een aankoopmakelaar is namelijk op de hoogte van de huidige huizenmarkt in de buurt en kan je helpen bij een goed bod uitbrengen. Je hebt zo een grote voorsprong op andere mogelijke kopers.