Wat zijn de nieuwste verlichting trends van 2022?

Als je een woning hebt gevonden is de tweede stap: het inrichten van je huis. Behalve mooie meubels, is verlichting ook een belangrijk aspect van het interieur en zeker sfeerbepalend. Met de juiste lampen creëer je een sfeer die bij jou past. Als je van trendy houdt, lees dan zeker verder! We zetten hieronder de nieuwste trends van dit jaar voor je op een rijtje. 

Je huis verfraaien met mooie behang, muurverf of schilderijen is een ding, maar een woning zonder lampen bijna niet denkbaar. Verlichting heeft namelijk niet alleen een functionele kant, zoals het makkelijker maken van verrichten van handelingen, maar heeft ook impact op de sfeer in huis en de kleuren van bijvoorbeeld je meubels. Verlichting bepaalt ook of een woonkamer groter  of kleiner lijkt bijvoorbeeld. Het loont dus zeker om verlichting serieus te nemen als aanvulling op het daglicht. En niet minder belangrijk: wat zijn de nieuwste verlichting trends? Hieronder een top 5 van wat we veel gaan zien in 2022.

1. Verlichting met LED-strips

LED-verlichting was al een tijdje in, maar is nog steeds een geliefde trend. Een flexibele led strip voorzien van kleine led units zijn makkelijk overal te plaatsen. Of het nu onder het werkblad in de keuken is, achter de televisie als TV-achtergrond muur verlichting of in een koof. Led-strips zijn eenvoudig aan het zicht te onttrekken en gemakkelijk te installeren en geven indirect licht. Creatieve mensen integreren LED-verlichting perfect in verschillende delen van kamers, zoals woonkamers, keukens en slaapkamers, en geven precies de juiste touch aan elke hoek. Door led-strips samen met andere soorten verlichting te gebruiken, voelt je woonkamer anders en meer gelaagd aan.

2. Hanglampen 

Hanglampen zijn helemaal van nu! En ze komen in uiteenlopende modellen. Het is allang niet meer zo dat hanglampen die conventionele lamp met stoffen lampenkap is. Welnee, glazen hanglampen, metalen hanglampen met meerdere lichtpunten of lampen met een bamboe of met een rieten kap zijn varianten uit deze tijd. En je kunt ook nog spelen met de plek. Je kan ook een keer afstappen van de traditionele plekken waar men doorgaans een hanglamp ophangt: boven de eettafel is vaak de vaste plek voor een hanglamp. Maar doe eens gek en combineer bijvoorbeeld grote en kleine hanglampen met elkaar in een hoek van de ruimte. Zo krijg je een speels effect en een unieke combinatie.

3. Oplaadbare lampen 

Totale vrijheid van stekkers en draden maakt lampen op batterijen, vooral oplaadbare lampen, een handige optie die overal past en zeker lang meegaat. Oplaadbare lichtbronnen behoren dan ook tot een van de nieuwste verlichting trends die je in steeds meer zaken en huishoudens ziet terugkomen. Draadloze oplaadbare lampen hebben belangrijke ontwerpers en merken geïntrigeerd en bieden veelzijdige oplossingen die niets te benijden hebben aan traditionele systemen. Niet meer verstrikt raken in een chaos van snoeren in ruimtes waar je werkt, slaapt of speelt: de wereld gaat draadloos! Elegante en lichtgevende verlichting met een batterij of dankzij LED-technologie. Lichte en draagbare tafellampen, maar ook hanglampen, overal te plaatsen, zowel binnen als buiten als originele pronkstukken bij feestelijke gelegenheden of als werklamp voor op je bureau. 

4. Zwarte lampen

De kleur zwart is een kleur die je dit jaar veel gaat tegenkomen. In lampenkappen of zwarte behuizingen van uiteenlopende lampen. Sommige designers zeggen dat dit nog steeds voortkomt uit de populaire industriële stijl in interieurs. Maar het kan wellicht ook te danken zijn aan de zwart stalen binnendeuren trend. Zwarte lampen zijn daardoor een ideale combinatie met deze populaire deuren. Daarnaast kun je zwarte verlichting perfect combineren met diverse andere kleuren. Of met zilver en goud, dat geeft een prachtig effect en een luxe en rijke uitstraling. Zwarte hanglampen, zwarte staande lampen of zwarte plafondlampen, hoe je het ook went of keert: de kleur zwart is klassiek zowel tijdloos. 

5. Natuurlijke lampen als lichtpuntjes in je interieur!

Ook op interieurgebied is er steeds meer aandacht voor duurzaam en natuurlijk wonen. De natuur en milieuvriendelijkheid staan nog steeds met stip bovenaan voor veel mensen. En dat is goed terug te zien in de verlichtings trend van 2022: lampen van natuurlijke materialen. In ons land houden mensen van lampen die van milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn zoals rotan, bamboe, riet en hout. En als je een beetje handig bent, dan zet je namelijk makkelijk zelf een duurzame lamp in elkaar. Een leuke DIY-tip! Tafellampen die vervaardigd zijn van natuurproducten of lampenkappen van hanglampen, stuk voor stuk duurzame lampen en echte eyecatchers in huis of voor in de zaak.