Rentevaste periode verlengen

Als je een hypotheek afsluit betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan aflossing en aan rente. De rente kan voor een bepaalde periode vastgezet worden. Als je daarvoor kiest betekent dit dat je iedere maand hetzelfde betaalt voor je hypotheek en dus precies weet wat je vaste lasten daarvoor zijn.

Rentevaste periode verlengen

Als de rentevaste periode afloopt is de hypotheekverstrekker verplicht je dit op tijd te laten weten zodat je kunt kijken wat je daarna kunt doen. Een rentevaste periode verlengen behoort ook tot de mogelijkheden zodat je bijvoorbeeld wederom voor 10 jaar een vast bedrag betaalt.

Vast of variabel?

Een rentevaste periode verlengen kun je op verschillende manieren laten doen. Wil je liever niet de rentevaste periode verlengen? Dan kun je ook kiezen voor een variabele rente per maand maar vastzetten is zeker geen gek idee als de rente erg laag is op het moment dat je de hypotheek afsluit. Je kunt kiezen voor een korte of lange rentevaste periode. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Je kunt hier meer informatie vinden over hypotheekrente verwachting.

Rentevaste periode verlengen voor korte termijn

Kies je voor het vastzetten van de rente voor een korte termijn dan kun je regelmatig de rente aan laten passen. Dit betekent dat je meer meegaat met de markt maar ook dat het je een lagere boete oplevert als je de periode open mocht willen breken. Het nadeel van een korte periode is dat er een hogere rente berekend wordt waardoor je minder kunt lenen en de kosten hoger zijn. Kijk dus goed of een rentevaste periode verlengen voor korte tijd gunstig voor jou is.

Rentevaste periode verlengen voor lange termijn

Als je ervoor kiest de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten betaal je een lagere rente en kun je meer lenen. Als je deze rentevaste periode wilt openbreken (bijvoorbeeld omdat de rente op een bepaald moment veel lager is dan die jij betaalt) kost je dit wel een fikse boete. Reken altijd uit of dit de moeite waard is.

Kijk wat bij je past

Als je een hypotheek afsluit kijk dan altijd goed welke manier van lenen voor jou het beste is. Dit kan afhankelijk zijn van de situatie, van de rentevoet maar zeker ook van jou als persoon. Niet iedereen vindt het even fijn als de rente variabel is en de hypotheeklasten per maand kunnen verschillen. In dat geval kun je beter kiezen voor een rentevaste periode verlengen.