Water in en om je tuin

Dat is een vanzelfsprekend iets, zou je denken. Maar er mag niet te veel van zijn, noch te weinig. Hoe houd je de balans op orde? Tja. Dat doet Moeder Natuur, toch? Af en toe een buitje. En af en toe niet. Maar als het zo gemakkelijk was, was je nu wel iets anders aan het doen dan deze tekst door te lezen. Dus ligt je tuin en alles wat erin groeit je na aan het hart en wil je ervoor zorgen dat het waterniveau precies op het gewenste punt blijft? Wacht dan de bui niet af en zorg dat je je op een betrouwbaar systeem kunt beroepen. Zo heb je altijd reserves, maar nooit last van overtollig water in je tuin!

Regentonnen

Dit systeem is uiteraard redelijk simpel. Tijdens een regenbui komt er water terecht in je dakgoten en die spelen dat weer door naar een regenton. Of je al snel genoeg hebt om heel je tuin mee van water te voorzien hangt af van de omvang van de bui en van je tuin oppervlak, uiteraard. Sowieso kan het erg veel voldoening geven dat je in ieder geval enkele gieters vol met water, dat je direct uit de natuur hebt verkregen, heel precies over je tuin verdeelt. Hiermee krijg je een prachtige tuin die aansluit op jouw huis!

Irrigatie

Uiteraard kun je zelf moeite doen met gieters en tuinslangen. Maar er zijn ook genoeg systemen te bedenken die je heel wat werk uit handen nemen! Een sproeisysteem komt in allerlei soorten en maten. De meest gangbare constructie is als volgt:
  • Basisapparaat: het hart van het systeem. Reguleert de waterdruk filtert het water dat erdoor stroomt.
  • Mestbijmengapparaat: waarom zou je moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? In plaats van enkel je gazon of moestuin te bewateren, kun je het gelijk bemesten met behulp van deze toevoeging.
  • Druppelaars: deze zijn in allerlei uitvoeringen beschikbaar, omdat ze gebruikt kunnen worden voor zowel balkonbakken als hele tuin oppervlakken.
  • Sproeikoppen: ideaal voor bloemperken, struiken, moestuinen en plantenbakken.
  • Tuinsproeiers: deze onderdelen zorgen ervoor dat je tuin met regelmaat automatisch besproeid wordt!

Drainage

Dankzij een combinatie van irrigatie en regen kan het zijn dat jouw bodem te veel water gaat bevatten. Drainage is een handige en effectieve manier om de balans te herstellen! Geperforeerde buizen, die in de grond worden geplaatst, nemen overtollig water op en voeren het af naar een afvoerpu(n)t van jouw keuze. Zodra dit systeem geplaatst is, heb jij er geen omkijken meer naar!