Bedenktijd bij aankoop huis

De aankoop van een huis is verwarrend. Je tekent een contract en zit als het ware aan de aankoop vast. Ondanks dat je het contract niet zomaar kunt ontbinden heb je als koper een bedenktijd. De verkoper heeft deze bedenktijd juist weer niet. Om te weten te komen wat er allemaal bij deze bedenktijd komt kijken kun je het beste zoveel mogelijk informatie doorlezen. Er zitten namelijk wel wat regels aan verbonden en je kunt ook niet zomaar zeggen dat je de koop ongedaan maakt op een later moment. Maar hoe is de bedenktijd precies geregeld en wat komt er allemaal bij kijken? Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden.

De bedenktijd is wettelijk vastgesteld

De koopovereenkomst bij de aankoop van een huis moet ondertekend worden door zowel de koper als de verkoper. In principe is hiermee de koop rond. De koper kan echter wel nog onder het contract uitkomen. Je hebt namelijk te maken met een wettelijke bedenktijd. Ook ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je als koper nog de koop kunt ontbinden. De bedenktijd is altijd drie dagen en je hoeft hierbij geen reden op te geven om de koop te ontbinden. Deze drie dagen zijn echter wel op een speciale manier geregeld. Ook moet je goed weten hoe je de ontbinding kenbaar moet maken. Zo voorkom je dat er verwarringen ontstaan en je uiteindelijk alsnog door moet gaan met de koop.

De regels rondom deze bedenktijd

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis begint om 0.00 uur van de dag nadat de koper een ondertekende variant van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit is dus niet op de dag dat de overeenkomst ondertekend wordt, maar juist de dag erna. Vanaf dat moment zijn er drie dagen bedenktijd. In deze periode moeten minimaal twee werkdagen zitten. Als deze periode afloopt op een zaterdag, zondag of feestdag, wordt de periode verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Door hier slim mee om te gaan, heb je in sommige gevallen bijna een week om de koop te ontbinden. Doe je dit niet, dan moet je het bedrag van de woning overhandigen.

Altijd schriftelijk doorgeven van ontbinding

Als je je als koper wilt beroepen op de bedenktijd, dan moet je de ontbindingsverklaring doorsturen naar de verkoper. Dit moet dus voordat de termijn verstreken is. Dit kan overigens alleen bij een particuliere verkoop. Wanneer de koper handelt vanuit een bedrijf, dan mag de koper het contract niet ontbinden. De verkoper heeft ook geen wettelijke bedenktijd maar gaat akkoord met de verkoop zodra er een handtekening geplaatst is. Bij het verkopen van een woning moet je hier dus wel rekening mee houden. Als koper heb je altijd meer rechten en kun je ervoor zorgen dat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

De ontbindende voorwaarden meenemen

Er is echter nog veel meer mogelijk bij het ontbinden van het contract. Ondanks dat de bedenktijd verstreken is, kun je namelijk ook nog te maken krijgen met de ontbindende voorwaarden die opgesteld zijn. Dit zijn de afspraken die gemaakt zijn tussen de koper en verkoper en kunnen verschillende opties met zich meebrengen. Hierbij geldt wel dat je alleen het koopcontract mag ontbinden wanneer je niet aan deze voorwaarden kunt voldoen en deze ook daadwerkelijk opgenomen zijn in het koopcontract. Staat een van deze zaken er niet in, dan zul je door moeten gaan met de koop van de woning.

Het verkrijgen van de hypotheek

Een van de ontbindende voorwaarden die jou extra tijd kan geven na de bedenktijd is voorbehoud van financiering. Dit is de meest voorkomende voorwaarde en houdt in dat je alleen met de koop doorgaat wanneer je de hypotheek rond krijgt. Als je geen hypotheek krijgt, kun je het contract ontbinden. Ook hiervoor moet een bepaald termijn aangegeven worden en opgenomen worden in het koopcontract. Als koper moet je dan wel een of meerdere afwijzingen van de banken kunnen overleggen. Ook hierover worden weer verschillende afspraken gemaakt tussen de partijen, zodat ook hier geen verwarringen over gaan ontstaan.

De bouwkundige keuring geeft de doorslag

De bedenktijd kan ook verlengd worden door een bouwkundige keuring. De bouwkundige keuring is de keuring die jou laat zien wat de nodige reparaties zijn voordat je in de woning kunt gaan wonen. Je krijgt dus als het ware de staat van de woning te zien. Op voorhand kun je al afspraken maken over deze keuring. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je alleen met de koop akkoord gaat, wanneer het bedrag onder een bepaalde hoogte gaat blijven. Je wilt immers niet met het achterstallige onderhoud van de vorige eigenaar te maken krijgen, omdat hierbij de kosten enorm op kunnen lopen en je uiteindelijk ver over jouw budget moet gaan om in de woning te kunnen lopen. Wanneer de keuring uitwijst dat het forse bedragen met zich meebrengt, kun je als koper de koop nog ontbinden. In principe heb je als koper dus maar drie dagen bedenktijd. Echter kan de koop op verschillende momenten nog ongedaan worden gemaakt als je hier op voorhand al goede afspraken over gemaakt hebt. Ondanks dat deze afspraken opgesteld zijn, blijft het wel goed om te bekijken aan welke regels je moet voldoen en hoe je alles door moet geven. Zo zorg je voor de aankoop.