Hoeveel is kosten koper?

Een woning kopen. Het brengt een spannende tijd met zich mee en tegelijkertijd moet je je niet laten verleiden door de hoeveelheid informatie die je krijgt. Daarom is het altijd belangrijk om veel kennis te vergaren voordat je daadwerkelijk gaat zoeken naar een nieuwe woning. Zo kom je bijvoorbeeld kosten koper tegen bij de woningen. Maar wat is het eigenlijk? En aan welke kosten moet je gaan denken als je te maken krijgt met kosten koper? Het is goed om hier verder in te duiken, zodat je weet wat jou te wachten staat.

De kosten koper verder uitgelegd

Kosten koper zie je vaak bij de advertenties van een woning staan. In de meeste gevallen wordt het afgekort met k.k. Dit staat achter de koopprijs. In feite betekent het dat jij als koper de kosten op je neemt voor het overdragen van de woning. Echter zijn er dan veel verschillende zaken die onder deze kosten gaan vallen. Je moet daarom wel weten welke kosten je allemaal gaat krijgen en kunt berekenen hoeveel de kosten koper voor jou gaan zijn. Zo heb je officieel maar twee kostenposten. Dit zijn de overdrachtsbelasting en de notariskosten. In sommige gevallen kunnen er nog enkele andere kosten bij komen kijken, maar dit is afhankelijk van jouw afspraken.

Het percentage van de overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de overheid. Dit wordt gedaan aan de hand van enkele procenten. Voor 2020 en 2021 is dit bedrag vastgesteld op 2 procent. De kosten koper kunnen hierdoor flink oplopen wanneer je een huis in een hoger segment koopt. Voor starters geldt er echter weer een andere regeling. De overdrachtsbelasting wordt namelijk afgeschaft vanaf 2021 voor starters in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. Ook moet je daarvoor nog niet eerder een vrijstelling hebben gekregen. Als starter hoef je hierdoor dus minder eigen vermogen in te brengen dan de mensen die in de andere leeftijdscategorieën een huis gaan kopen.

De notariskosten opvragen voor inschakeling

De notariskosten vallen ook onder kosten koper. Deze kosten verschillen per notaris. Over het algemeen betaal je ongeveer 500 euro voor de leveringsakte. Je kunt daarom het beste verschillende notarissen met elkaar vergelijken, zodat je ook voor ogen hebt wat de verschillen gaan zijn. Door de tarieven op te vragen voorkom je dus hogere kosten dan nodig zijn en houd je ook weer geld over voor een later moment of eventueel de verbouwing van jouw nieuwe woning. Ook kun je door alle kosten alvast op een rijtje te zetten erachter komen wat jouw kosten koper gaan zijn, zodat je kunt bepalen of jouw woning ook echt bij jouw budget gaat passen.

Een voorbeeld met bedragen

Als voorbeeld een berekening van de kosten koper. Je hebt hiervoor een woning van 300.000 euro op het oog. In dit geval koop je hem ook voor dit bedrag. De overdrachtsbelasting is 2 procent van de koopsom. Dit komt neer op 6000 euro. Daar bovenop heb je de 500 euro van de notariskosten. Uiteindelijk ga je dus 6500 euro uit eigen zak betalen. De overige kosten die niet onder kosten koper vallen zullen wel meeberekend moeten worden voor jouw budget. Denk daarbij aan makelaarskosten, kosten voor de taxatie, het bouwkundig rapport, de notariskosten voor de hypotheekakte en het aanvragen van de NHG. Deze kosten kunnen ook nog hoog oplopen en dien je dus rekening mee te houden.

Aftrekbaar bij de belasting

De kosten koper zijn over het algemeen niet aftrekbaar bij de belasting. De overdrachtsbelasting en de notariskosten kunnen namelijk niet meegenomen worden in de belastingaangifte. Ook de makelaarskosten mogen niet afgetrokken worden. De andere kosten die bij de koop van de woning komen kijken, mogen juist wel weer afgetrokken worden. Zo kun je onder andere de bouwkundige keuring aftrekken van de uiteindelijke kosten die je gedurende een belastingjaar gaat krijgen. Dit kan dus wel grote voordelen opleveren voor jou. Je moet er wel rekening mee houden dat je dit doet in het jaar dat je ook de woning gekocht hebt.

Afhankelijk van het inkomen

De aftrekbaarheid van de kosten koper brengt voor iedereen andere bedragen met zich mee. Je hebt namelijk te maken met jouw eigen inkomen. Bij een belastbaar inkomen tot 68.508 euro geldt een percentage van 37,35 procent. Bij een belastbaar inkomen vanaf 68.508 euro mag er 49,50 procent worden afgetrokken. Daarbij worden wel de inkomens van alle volwassenen in een gezin meegenomen. Hier dien je dus wel rekening mee te houden. Je hebt daarvoor echter wel de kosten al betaald. Je zult het geld dus wel bij de hand moeten hebben als je overgaat tot de koop van de woning.

De kosten bij nieuwbouwwoningen

In sommige gevallen kun je een huis kopen zonder kosten koper. Dit is altijd bij een nieuwbouwwoning. Jij bent hier namelijk de eerste eigenaar van. Achter de vraagprijs van een nieuwbouwwoning ga je daarom altijd de afkorting v.o.n. tegenkomen. Dit is de afkorting voor vrij op naam. Hierbij betaal je dus geen overdrachtsbelasting en notariskosten, maar krijg je wel te maken met de andere kosten voor de financiering van de woning. Je moet dus wel altijd rekening blijven houden met een eigen vermogen. Dit is namelijk niet mee te financieren binnen jouw hypotheek, maar moet van jouw bankrekening gaan komen. Houd hier dus rekening mee.