Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Als starter is het niet eenvoudig om een woning te krijgen. De prijzen voor de koopwoningen worden namelijk steeds hoger, maar tegelijkertijd heb je ook te maken met het eigen vermogen en het verkrijgen van een hypotheek. Soms lijkt het bij veel kopers daarom alsof je als starter tegengewerkt wordt. Het enige wat je dan nog als uitweg ziet, is op zoek gaan naar een huurwoning. Om starters toch meer kansen op de woningmarkt te geven, zijn er verschillende veranderingen aangebracht. Een daarvan is de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Maar wat houdt dit precies in en welke voordelen kan het jou opleveren?

De afschaffing van de overdrachtsbelasting bespaart kosten

De overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt om een woning te kunnen kopen. Er zijn hiervoor verschillende percentages van toepassing. Daarbij zijn er veel andere voorwaarden van toepassing. Voor starters is het al niet eenvoudig om een woning te kunnen komen en tegelijkertijd heb je nog veel zaken waar je geen verstand van hebt. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters zorgt er daarom voor dat je jezelf hier al geen zorgen over hoeft te maken. Voor particulieren scheelt dit op het moment 2 procent. Een woning van 300.000 euro levert dus al 6000 euro op. Dit geld kun je dan weer gebruiken om de verbouwing van de woning te financieren.

Meerdere tarieven van toepassing

Er zijn bij de overdrachtsbelasting drie verschillende tarieven van toepassing. Als starter tussen de 18 en 35 jaar zal vanaf 2021 een tarief van 0 procent gelden. Hierbij houdt het in dat beiden binnen deze leeftijd moeten zitten. Als een van de twee boven de 35 jaar is, dan zal deze wel zijn deel van de overdrachtsbelasting moeten betalen. In dit geval zal het 2 procent worden. Dit is het percentage dat voor alle particulieren geldt. Als je een woning gaat kopen waar je zelf niet in gaat wonen maar welke je bijvoorbeeld gaat verhuren, dan val je onder het beleggerstarief. Hierbij betaal je 8 procent overdrachtsbelasting. In dit geval kan het bedrag dus flink oplopen als je een huis in het hogere segment aanschaft. Je hebt dan dus ook meer eigen vermogen nodig.

De afschaffing is niet alleen voor starters

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters geldt dus eigenlijk niet alleen voor starters. Iedereen die tussen de 18 en 35 jaar is, valt binnen deze regeling. Echter hangen er dan weer nieuwe voorwaarden aan vast. Wanneer je jouw tweede woning gaat kopen, dan moet er aangetoond worden dat je nooit eerder deze vrijstelling hebt gehad. Als je dus een woning in 2021 koopt, dan kun je bij een volgend huis niet meer genieten van dit voordeel. Je moet daarom goed gaan nadenken of je er gebruik van wilt gaan maken. Heb je bijvoorbeeld de ambitie om een veel duurder huis aan te schaffen binnen een aantal jaar, dan kan het verstandiger zijn om niet binnen deze regelgeving te gaan kopen. In dit geval hoef je dus ook de afschaffing niet af te wachten en kun je overgaan tot een aankoop.

Eigen middelen inbrengen in de koop van de woning

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters geldt ook niet altijd bij een eerste woning. Hoewel mensen vaak op jonge leeftijd een eerste woning kopen, is dit niet altijd mogelijk. Het resultaat is dat je niet meer binnen de leeftijdsgrens gaat vallen, terwijl je eigenlijk nog wel een starter bent. Technisch gezien ben je een starter, terwijl je voor jouw leeftijd behandeld wordt als iemand die al voor een nieuw huis gaat. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je meer eigen middelen hebt en dus ook deze overdrachtsbelasting kunt betalen. Je zult dus alsnog moeten sparen om jouw huis te kunnen kopen.

Geld over voor de verbouwing

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters is er nog niet definitief doorheen. Ondanks dat het met Prinsjesdag kenbaar gemaakt is, moet er nog een stemming over komen. Dit moet voor het einde van het jaar gebeuren. Je kunt daarom het beste altijd alles in de gaten houden en bepalen of je op dit moment nog wilt gaan kijken naar een nieuwe woning of toch gaat wachten tot het nieuwe jaar. Het kan jou immers veel geld besparen. Dit geld is weer te gebruiken voor de eventuele verbouwing en je hebt minder eigen vermogen nodig om de woning aan te kunnen schaffen. Het enige waar je dan nog rekening mee hoeft te houden, is de financiering en de goedkeuring die hieraan vasthangt.

Genieten van de voordelen van de afschaffing

Het is dus nog even afwachten of de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters doorgezet wordt. Wanneer dit het geval is, dan kan het jou veel financiële voordelen opleveren. Je houdt meer geld over en hoeft ook minder eigen vermogen te hebben om een woning aan te kunnen schaffen. Jouw kansen op de woningmarkt worden hierdoor verhoogd. Echter moet je dus wel altijd gaan kijken naar de voorwaarden, omdat je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Houdt dan ook gelijk rekening met de leeftijdsgrens. Ondanks dat je starter bent, pas je immers niet altijd binnen de leeftijdsgrens en dan kan het ertoe leiden dat je alsnog geen vrijstelling kunt krijgen. Het brengt dus wel regelingen met zich mee.