Je huis nu verkopen? 7 redenen om het wel te doen!

Moet ik mijn huis nu verkopen of nog even wachten? Veel huiseigenaren stellen zichzelf deze vraag. Je huis nu verkopen in deze rare tijden kan verschillende nadelen hebben, maar kent ook vele voordelen. Wij zetten de 7 belangrijkste redenen om je huis nu te verkopen voor je op een rijtje.

Reden 1: Een krappe woningmarkt

Je huis nu verkopen kan heel slim zijn vanwege de krappe woningmarkt. Er is nu sprake van veel vraag naar woningen, terwijl het aanbod maar beperkt is. Het grote aantal huizenzoekers zorgt voor veel potentiële kopers voor jouw huis. Zij willen ook allemaal liever eerst een huis aankopen, voordat ze hun eigen huis verkopen. Dat geeft extra zekerheid.

Reden 2: Veel bezichtigingen

Alle potentiële kopers willen ook graag langskomen om je huis eens in het echt te bewonderen. Van al deze mensen die langs komt, zijn er allicht een paar die serieus geïnteresseerd zijn in je huis. De krapte brengt dus ook meer geïnteresseerden langs, waardoor de kans op reële kopers toeneemt als je je huis nu wilt verkopen.

Reden 3: Hogere prijzen

De krapte op de markt zorgt nog voor meer voordelen voor jou als koper. Door het lage aanbod en de hoge vraag zijn de gemiddelde huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. In sommige gevallen met wel meer dan 10 procent. Je huis nu verkopen levert in de meeste gevallen dus meer op dan het je bij je eigen aanschaf gekost heeft. Deze overwaarde kun je gunstig inzetten wanneer je op zoek gaat naar een nieuw huis.

Reden 4: Overbieden

Tegenwoordig wordt er flink overboden op huizen, ondanks de al flink gestegen prijzen. De vele geïnteresseerden zijn vaak al zolang bezig met hun zoektraject dat ze er nu toch wel snel vanaf willen zijn. Zij bieden daarom een flinke smak geld bovenop de vraagprijs, om er zeker van te zijn dat zij de nieuwe eigenaar van jouw huis kunnen worden. Hier houd jij als verkoper ook weer meer geld aan over door nu je huis te verkopen.

Reden 5: Snelle doorlooptijd

Heb je geen zin om lang bezig te zijn met de verkoop van je huis? Of om lang in onzekerheid te zitten rondom de verkoop? Dat is in deze tijd ook helemaal niet nodig. De huizenmarkt beweegt zich tegenwoordig ontzettend snel. Gemiddeld staan huizen slechts 24 dagen te koop. Dit resulteert in een enorm korte doorlooptijd. Die was begin dit jaar nog 29 dagen en in 2020 nog 36 dagen. Je kunt de verkoop dus snel afhandelen als je je huis nu gaat verkopen.

Dit zorgt er ook voor dat je ook sneller een nieuw huis voor jezelf kunt vinden. In plaats van een lange zoektocht naar een ander huis, ben je ook super snel de eigenaar van een ander stulpje. Als je geluk hebt, kun je binnen een maand dus al eigenaar zijn van je nieuwe huis.

Reden 6: Lagere rente

Als je je huidige huis verkoopt, moet je logischerwijs wel op zoek naar een nieuw huis. Ook hiervoor zijn gunstige omstandigheden op dit moment. Oké, je hebt als koper natuurlijk zelf ‘last’ van de eerder besproken punten. Toch kun je de hogere verkoopprijs van je eigen huis gebruiken om de hogere prijzen van andere huizen te compenseren. Daarnaast is de rente voor hypotheken op dit moment ontzettend laag. Je huis financieren middels een hypotheek wordt daardoor een stuk aantrekkelijker.

Reden 7: Je huis verbouwen ook een stuk duurder

Deze reden is met name belangrijk voor alle huisbezitters met het volgende dilemma: gaan we verbouwen of verhuizen? Niet alleen de prijzen van huizen zijn flink gestegen, ook alle bouwmaterialen zijn flink in prijs omhoog gegaan. Daarnaast vragen vaklieden zoals timmermannen of loodgieters hogere tarieven per uur. Verbouwen is in deze tijd ook zeker niet meer goedkoop. Dit kan ook een doorslaggevend detail zijn in de keuze om toch te gaan verhuizen in plaats van te verbouwen.