Wat is restschuld?

Als je een huis bezit en het wilt verkopen kan dit om verschillende redenen zijn. Wellicht heb je zelf al een nieuw huis op het oog of reeds gekocht en wil je niet met dubbele lasten komen zitten. In bepaalde gevallen kunnen mensen de maandlasten niet opbrengen en wordt een huis gedwongen verkocht. Als er haast bij geboden is wil het nog wel eens het geval zijn dat het huis dan met verlies verkocht wordt.

Wanneer loop je kans op een restschuld?

Als je huis minder opbrengt dan je aan hypotheek hebt staan dan kom je met een restschuld te zitten. Restschuld kan een aanzienlijk bedrag zijn maar in bepaalde gevallen valt het mee. Als een huis moeilijk verkocht wordt wil je op een bepaald moment er toch vanaf en dan kan het gewoon zijn dat het minder opbrengt dan verwacht. Als je bijvoorbeeld weinig aan onderhoud gedaan hebt of je huis niet gemoderniseerd hebt levert het veelal minder op dan jij er toentertijd voor gegeven hebt.

Niet alles terugbetalen

Een restschuld wordt afgelost naarmate je draagkracht. Je hoeft nooit meer af te lossen dan je kunt opbrengen. In bepaalde gevallen wordt zelfs een deel van de schuld kwijtgescholden en hoef je dat niet meer terug te betalen. Als je een Nationale Hypotheek Garantie op de woning genomen hebt bestaat de kans ook dat de NHG (een deel van) de restschuld overneemt.

Hypotheek en belastingen

De restschuld kan ook in bepaalde gevallen opgenomen worden in een hypotheek die je hebt afgesloten voor een nieuw huis. Dit betekent wel dat je hypotheek hoger wordt en je maandlasten toenemen. De restschuld zelf wordt dan binnen 10 jaar afbetaald. Als je een restschuld hebt kun je deze de eerste 5 jaar wel aftrekken van de belasting. Dit betekent dat je per maand minder af hoeft te lossen.

Schakel een specialist in voor hulp

Als je denkt dat je huis met verlies verkocht gaat worden schakel dan altijd iemand zoals bijvoorbeeld een internetmakelaar in die je kan helpen en adviseren hoe je dit het beste kunt aanpakken. Een makelaar kan je helpen met de financiële kant van de zaak maar ook proberen om de restschuld zoveel mogelijk te beperken zodat jij niet meteen in de financiële problemen komt te zitten. Makelaars zijn op de hoogte van alle geldende regels en kunnen de situatie zo goed mogelijk voor je proberen op te lossen.