Voorbehoud van financiering, wat betekent dat?

Voordat je jouw bod uitbrengt op een woning is er al veel aan vooraf gegaan. Maar ook tijdens het uitbrengen van een bod is er veel om op te letten. Zo moet je onder andere de voorwaarden op gaan stellen voor de verkoop. Een daarvan is voorbehoud van financiering en zal altijd in het voorlopig koopcontract opgenomen worden. Je moet dan wel goed weten wat het allemaal inhoudt. Zonder deze informatie sta je namelijk voor onaangename verrassingen en kan het voor extra hoge bedragen gaan zorgen bij de woning. Dus wat betekent het nou eigenlijk om een huis te kopen onder voorbehoud van financiering? Lees snel verder en ontdek.

Voorbehoud van financiering schriftelijk doorgegeven

Voorbehoud van financiering komt overal voor. Wanneer je naar woningen aan het kijken bent op een van de huizensites zal het namelijk ook al voorbij komen. Bij verschillende woningen staat namelijk “verkocht onder voorbehoud van financiering”. Dit houdt in dat er afgewacht wordt dat de hypotheek rondkomt bij de koper. Hierbij is er dus wel al een overeenstemming tussen de koper en verkoper bereikt, maar er zijn wel ontbindende voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden zijn meegenomen in het voorlopig koopcontract en houdt dus in dat de koper de koop nog kan ontbinden als de gewenste hypotheek niet bereikt wordt. Daarbij is het wel belangrijk dat er een uiterste datum wordt vermeld.

Verschillende regels verbonden aan deze voorwaarde

Voorbehoud van financiering moet te allen tijde expliciet vermeld worden. Daarbij moeten er wel afspraken gemaakt worden. Zo moet de koper bewijzen overhandigen van de afwijzing. Gebeurt dit niet, dan zit de koper alsnog aan het huis vast en moet de financiering op een ander bedrag geregeld worden. Ook moet het altijd voor een bepaalde datum gebeurd zijn. Vaak is dit zes tot acht weken na het ondertekenen van het koopcontract. Het is een spannende tijd voor beide partijen, omdat de verkoper tot die tijd geen nieuwe bezichtigingen in kan plannen en dus ook geen nieuwe biedingen kan krijgen. Wel is er enige zekerheid als de koop op deze manier ontbonden wordt. De koper moet dan vaak 10 procent van de koopsom betalen.

Een verlenging is soms mogelijk

Voor de verkoper geldt dat na deze datum ervan uit gegaan kan worden dat de financiering geregeld is. Voorbehoud van financiering is immers maar tot een bepaalde datum opgeschreven in het koopcontract. Wanneer er tussentijds al duidelijk wordt dat het lastig wordt om voor deze datum alles geregeld te hebben, dan is het goed om dit te overleggen met de verkoper. De ontbindende voorwaarden kunnen dan worden verlengd. Dit kan echter alleen wanneer er goede afspraken worden gemaakt en deze ook weer zwart op wit komen te staan. Het blijft daarom belangrijk om niet alleen telefonisch maar ook schriftelijk te communiceren. Verwarringen en hogere kosten kunnen hierdoor voorkomen worden.

Andere voorwaarden in het koopcontract

Voorbehoud van financiering is niet de enige ontbindende voorwaarde die in het koopcontract wordt opgenomen. Zo is er bijvoorbeeld ook nog de financiering onder personeelscondities. In dit geval is de koper werkzaam bij een bank. Ook een starterslening of koopsubsidie, de Nationale Hypotheek Garantie, de huisvestingsvergunning, bouwtechnische keuring en de verkoop van eigen woning kunnen namelijk meegenomen worden in het document. Dit biedt namelijk ook extra zekerheden voor de koper en kan ervoor zorgen dat er geen risico’s worden genomen. Vooral de verkoop van de eigen woning kan immers risico’s met zich meebrengen als de koper ineens met twee woningen blijft zitten.

Goede onderbouwing en houden aan termijnen

Wanneer de ontbindende voorwaarden meegenomen moeten worden in het koopcontract moeten deze ook al gemeld worden bij het uitbrengen van een bod. Als voorbehoud van financiering hierin opgenomen is en er niet aan voldaan kan worden binnen de termijn, dan moet de ontbinding vanuit de koper goed onderbouwd worden. Dit gebeurt met een aangetekende brief aan de verkoper. De afwijzing van de hypotheekverstrekker moet dan altijd meegestuurd worden. Doe je dit als koper niet, dan kan de koop niet ontbonden worden en zul je het volledige bedrag alsnog moeten betalen. Houd je daarom ook aan deze afspraken, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. De verkoper weet dan ook gelijk waar diegene aan toe is met de verkoop.

Soms extra kosten aan verbonden

Bij de ontbinding na voorbehoud van financiering moet daarom altijd aan een aantal zaken gedacht worden. Het is vaak kosteloos, maar er zullen bij veel makelaars en notarissen wel administratiekosten in rekening worden gebracht. Zo heeft de makelaar het recht om een bepaald bedrag voor de administratie in te houden. Daarbij kan de ontbinding dus alleen wanneer de voorwaarden niet voldaan kunnen worden en alles naar behoren gedocumenteerd is. Houd er ook rekening mee dat er een termijn aan vast hangt. Je kunt dus alleen binnen de afgesproken termijn ontbinden en alles moet te allen tijde schriftelijk gebeuren. Door alles volgens de regels uit te voeren en het voorbehoud van financiering mee te nemen in het koopcontract heb je voldoende houvast en zal er zowel voor de koper als de verkoper zekerheid zijn voor de woning. Alles wordt geheel naar behoren uitgevoerd en gecontroleerd door zowel een makelaar als de notaris. Het is daarom een belangrijke afspraak voor het volledige traject van verkoop.