Je huis verkopen in Amsterdam? Dit is wat je moet weten

Makelaar Amsterdam Oost

Ben je van plan je huis in Amsterdam te verkopen? Zo ja, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Van het vinden van de juiste makelaar tot het vaststellen van een concurrerende vraagprijs, er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden voordat je je huis op de markt zet. We hebben 8 belangrijke tips op een rijtje gezet die je helpen om je huis snel en voor de best mogelijke prijs te verkopen. Lees verder voor meer informatie! 

#1 Vind een gerenommeerde makelaar 

Het vinden van een ervaren en gerenommeerde makelaar is een van de belangrijkste stappen bij het verkopen van een woning. Onderzoek voordat je beslissingen neemt makelaars in je omgeving en lees recensies van hun vroegere klanten. Je kunt ook vrienden of familieleden om aanbevelingen vragen. Zorg ervoor dat je een Makelaar in Amsterdam Oost vindt die goed op de hoogte is van de plaatselijke markt, en die bereid is hard voor je te werken!

#2 Stel een concurrerende vraagprijs vast 

Door een vraagprijs vast te stellen die zowel realistisch als concurrerend is, kun je ervoor zorgen dat je huis snel en voor de volle waarde wordt verkocht. Overweeg onderzoek te doen naar vergelijkbare woningen in je omgeving om een idee te krijgen van waar andere huizen recent voor verkocht zijn. Een professionele taxatie kan ook nuttig zijn om de werkelijke waarde van je huis te bepalen. 

#3 Bereid je huis voor op bezichtigingen 

Je huis moet er op zijn best uitzien als het snel verkocht wil worden, dus neem voor de bezichtigingen de tijd om elke kamer op te ruimen en grondig schoon te maken. Dit omvat het opruimen van meubels en het opruimen van oppervlakken van persoonlijke voorwerpen of overtollige prullaria. Kleine problemen in huis – zoals gaten in de muren of piepende deuren – repareren helpt ook om een goede indruk te maken op potentiële kopers.

#4 Adverteer online en offline 

Adverteren is essentieel bij de verkoop van een huis, dus zorg ervoor dat je zowel offline (denk aan krantenadvertenties) als online (via Social Media netwerken) adverteert. Dit vergroot de zichtbaarheid voor potentiële kopers, waardoor ze meer mogelijkheden hebben om je woning te bekijken en een bod te doen als ze geïnteresseerd zijn. 

#5 Overweeg professionele foto’s en video’s

Als het tijd is om je huis online te adverteren, is het altijd het overwegen waard om professionele foto’s te laten maken, omdat die meestal meer aandacht trekken dan amateurfoto’s (vooral als ze naast andere advertenties worden geplaatst). Professionele video’s kunnen ook nuttig zijn; ze geven potentiële kopers een kijkje in hoe het wonen in de woning zou kunnen zijn zonder er zelf ooit een voet binnen te hebben gezet!

#6 Wees bereid om te onderhandelen

Bij het doen van een bod op een woning verwachten kopers vaak dat verkopers zullen onderhandelen over bepaalde punten zoals reparaties of afsluitkosten – wees dus voorbereid! Voordat je in onderhandeling gaat met een potentiële koper, moet je alle mogelijke scenario’s doordenken en vooraf bepalen waar je bereid bent compromissen te sluiten, zodat je later tijdens de onderhandelingen niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

#7 Stel relevant papierwerk samen

Wanneer iemand onroerend goed koopt of verkoopt, komt er waarschijnlijk papierwerk bij kijken – zorg er dus voor dat alles in orde is voordat je je huis op de lijst zet! Verzamel alle relevante documenten, zoals koopakten, eigendomsbewijzen en bouwvergunningen zodat potentiële kopers er gemakkelijk bij kunnen wanneer dat nodig is! 

#8 Plan vooruit voor de verhuisdag

Zodra je eindelijk een bod krijgt van iemand die je huis wil kopen, begin dan met de voorbereidingen voor de verhuisdag. Maak lijsten van spullen die moeten worden ingepakt, plan zo nodig verhuizers in, breng nutsvoorzieningen over van het ene adres naar het andere zodat alles soepel verloopt zodra de verkoop is afgerond. De tijd nemen om te plannen hoe en wanneer alles zal gaan op de verhuisdag kan je hoofdpijn, frustraties en kosten besparen. Vooruit plannen houdt rekening met onverwachte vertragingen of ongelukken en stelt je in staat ze op te vangen zonder je gehaast of overweldigd te voelen. Bovendien kun je er door vooruit te plannen voor zorgen dat je meubels in de nieuwe ruimte passen en dat alle benodigde spullen voor de verhuizing aanwezig zijn. 

Een huis verkopen kan een lang en moeilijk proces lijken, maar met een goede voorbereiding hoeft het niet moeilijk te zijn. Met deze 8 tips heb je alle hulpmiddelen voor succes. Dus maak aantekeningen, plan vooruit en vergeet niet – onderzoek gerenommeerde makelaars. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

10 tips: kluswoning kopen

Kluswoning

Een kluswoning kopen blijkt voor steeds meer mensen een ideale oplossing te zijn. Het idee dat je een oud huis kunt oplappen naar huidige standaarden en je eigen wensen… Maar ook flink werken en lastige keuzes moeten maken. Beslissen of je een kluswoning wilt kopen is zelf al een hele kluis. Bereid je dus goed voor met onze tips!

Tip 1: Kluswoning kopen is goedkoper

Het grootste voordeel van een kluswoning kopen is natuurlijk de prijs. Deze is namelijk stukken lager dan bij een vergelijkbaar huis dat wél in een moderne staat is. Je kunt een klushuis dus flink goedkoper aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat je uiteindelijk ook een flinke smak geld kwijt bent aan het verbouwen en updaten van je kluswoning.

Tip 2: Prachtige sfeer

Oudere huizen hebben vaak een specifieke en authentieke feeling over zich heen hangen. Dit gevoel behouden of zelfs versterken is een ontzettend mooi eerbetoon aan het verleden. Daarnaast ziet het er ook nog fantastisch uit! Bekijk dus goed naar authentieke onderdelen van de kluswoning die je wil kopen en probeer deze later te behouden.

Tip 3: Voer je eigen woonwensen door

Als je een kluswoning gaat kopen, ben je erop voorbereid dat je flink wat aan moet pakken voordat je nieuwe stulpje bewoonbaar is. Hierbij is wel een voordeel dat je dit kunt doen naar je eigen wensen. Vaak kun je zoveel met de indeling en inrichting van het huis doen, dat het perfect past bij je ideale beeld. Een muurtje slopen of juist een extra kamer creëren gaat bij een kluswoning vaak veel makkelijker. Zo maak je je kluswoning écht van jou.

Tip 4: Let op veelvoorkomende valkuilen

Een kluswoning kopen is niet altijd even makkelijk. Je bent er logischerwijs op voorbereid dat er een hoop moet gebeuren. In veel gevallen is dit echter meer dan het in eerste instantie lijkt. Met alleen wat oplapwerk kom je vaak niet zo ver. Hier moet je later alsnog grote aanpassingen aan doen. Kom je hier te laat achter, kun je misschien geen financiering meer rond krijgen. Let dus van tevoren extra goed op, ook op onderdelen zoals bijvoorbeeld het dak.

Tip 5: Bestemmingsplan en vergunningen

Het aankopen van een kluswoning en het bedenken van alle verbeterpunten is nog tot daaraan toe, maar vervolgens komt het echte werk. Je kunt niet zomaar een uitbouw creëren, dakkapel plaatsen of andere ingrijpende verandering aan je nieuwe kluswoning doen. Hiervoor moet je binnen het huidige bestemmingsplan kijken. Zoek goed uit wat je binnen de huidige regelgeving wel en niet mag doen.

Wil je iets doen wat je volgens de huidige regels nog niet mag? Vraag dan een vergunning aan bij de gemeente, zodat je later alsnog aan de slag kunt gaan. Ga je zonder vergunning aan de slag, loop je het risico dat je alles weer af mag breken.

Tip 6: Vraag een bouwkundig rapport aan

Om te voorkomen dat je tijdens het proces voor vervelende verrassingen komt te staan, kun je ervoor kiezen om een bouwkundig rapport aan te vragen. Een gespecialiseerd bedrijf houdt je kluswoning dan langs een checklist waarin alle belangrijke aspecten van een woning worden beoordeeld. Hoe zit het bijvoorbeeld met de staat van je dak? Of is er ergens vocht op plekken waar je het niet wilt? En hoe staat het met de ventilatie? Deze en andere belangrijke zaken worden grondig geïnspecteerd. Wel zo handig voordat je gaat beginnen.

Tip 7: Reken genoeg tijd

De plannen zijn gemaakt en je kunt aan de slag. Wees dan niet te optimistisch qua tijdsplanning. Je hoopt natuurlijk snel klaar te zijn, maar de praktijk wijst uit dat het opknappen van een kluswoning ontzettend lang duurt. Helemaal als je ook nog fulltime werkt naast het opknappen van je kluswoning of een gezin moet onderhouden. Wees dus reëel en trek genoeg tijd uit voor het opknappen van je woning.

Tip 8: Uitbesteden of zelf doen?

Zoals we bij de vorige tip al aangaven, kost het verbouwen van een kluswoning veel tijd. Daarom kan het voor sommige mensen interessant zijn om een aannemer in te schakelen. Deze knapt de woning vervolgens voor je op, zodat jij minder tijd kwijt bent en minder hard hoeft te werken. Hier staat natuurlijk wel een grotere kostenpost tegenover dan wanneer je alles zelf doet.

Maak voor jezelf dus de afweging of je het zelf wilt doen of dat je een aannemer inschakelt. Heb je de tijd en hou je van klussen, is het logisch om het zelf te doen. Ben je niet zo handig, wil je snel in je woning kunnen trekken of heb je nog geld over? Schakel dan vooral een aannemer in.

Tip 9: Maak een mood board

Met een mood board kun je al je wensen voor je nieuwe kluswoning overzichtelijk bij elkaar zetten en in kaart brengen. Knip aantrekkelijke producten uit woonmagazines of maak er eentje online via bijvoorbeeld Pinterest.

Tip 10: Verkoop je woning door

Misschien niet je plan, maar het kan wel: je kluswoning doorverkopen. Door de lage aankoopprijs en het feit dat je alles zelf hebt opgeknapt kun je het huis later verkopen met een flinke winst.