Wanneer gaat de hypotheekrente weer stijgen?

De rente die je voor een hypotheek betaalt kan nog wel eens variëren maar momenteel is deze nog altijd erg laag. De verwachting is wel dat de hypotheekrente weer wat zal gaan stijgen nu de economie weer aantrekt maar het is niet geheel duidelijk wanneer dit zal zijn en vooral niet hoeveel deze stijging zal bedragen. Hoe verder men in de toekomst probeert voorspellingen te doen hoe onzekerder de uitkomsten daarvan zijn.

Hogere of juiste lagere hypotheekrente?

In 2017 steeg de kapitaalmarktrente hetgeen ook van invloed is op de lange hypotheekrente. Dat de hypotheekrente daardoor ook toeneemt is niet helemaal zeker want de concurrentie op de hypotheekmarkt is groot en de hypotheekverstrekkers bieden eerder een wat lagere hypotheekrente aan om klanten aan te trekken dan een hogere.

Lagere rente voor hypotheek en op spaarrekeningen

Als de vraag naar woningen wat afneemt in de komende tijd zal de hypotheekrente ook niet stijgen omdat het dan juist nog minder aantrekkelijk wordt om een huis te kopen. Als het economisch goed gaat in een land en er veel vraag is naar huizen kan de hypotheekrente wel omhoog gaan. De lage hypotheekrente gaat hand in hand met de lage spaarrente die mensen krijgen op dit moment dus dat is dan alleen maar nadelig. Als mensen meer rente ontvangen op hun spaargeld wordt dit sneller meer en hebben ze ook meer te besteden.

Verandert er wat dit jaar?

De banken hebben wat uiteenlopende verwachtingen over de mogelijke stijging of daling van de hypotheekrente voor de komende jaren. De volgende zaken spelen daarin een belangrijke rol. Voor 2018 wordt met name gekeken naar het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen wordt gekeken of er maatregelen genomen worden die ook van invloed zijn op de hoogte van de hypotheekrente.

Jaren daarna

Voor de jaren daarna geldt dat het erg moeilijk is om aan te geven wat er zal gebeuren. Er kunnen zich onverwachte gebeurtenissen voordoen die van invloed kunnen zijn en daarom is het moeilijk te voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen. Dat de hypotheek wel ooit weer zal stijgen is zeker maar wanneer en hoeveel is niet te voorspellen.

Maak gebruik van de lage rentestand

Mocht je een huis willen kopen dan is dat natuurlijk wel slim om te doen als de hypotheekrente laag is. Dan betaal je maar weinig rente en is het deel dat je aan aflossing betaalt hoger. Zo kun je de hypotheek ook eerder in zijn totaliteit aflossen.