Wat kost een huis verkopen?

Een huis verkopen brengt altijd extra kosten met zich mee. Of je nu aan de slag gaat met een makelaar of juist zelf jouw woning gaat verkopen, je krijgt te maken met verschillende kostenposten. Ook zijn er aanzienlijke verschillen in de bedragen terug te vinden. Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de verkoop is het daarom verstandig om te bekijken waar je allemaal aan moet gaan denken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de beste keuze maakt voor de verkoop. Want hoeveel kost een huis verkopen nou echt en wat zijn de verschillen? En hoeveel ga je uitgeven aan het opknappen van de woning voordat je deze in de verkoop zet? Onderstaande informatie legt jou alles uit.

Wat het kost om jouw huis te verkopen met een makelaar

Een huis verkopen kan op verschillende manieren. Wat het kost, hangt af van de manier waarop je met de verkoop gaat starten. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar een makelaar. Deze makelaar heeft meer verstand van alle stappen, waardoor je ook altijd een goed verloop hebt. Maar hier begint de eerste keuze al. Want ga je voor een fysieke makelaar of een internetmakelaar? Bij een fysieke makelaar heb je te maken met een courtage. Dit is een bepaald percentage van de verkoopprijs. De courtage kan dus flink oplopen als jouw woning voor een paar ton verkocht wordt. Een internetmakelaar hanteert vaak een vaste prijs per pakket dat aangeboden wordt. Hiermee kun je het dus zo duur maken als je zelf wilt.

Een makelaar vraagt een vergoeding

Met welke makelaar je jouw huis ook gaat verkopen, je krijgt altijd te maken met kosten. Met een fysieke makelaar is dit vaak 10 procent van het uiteindelijke verkoopbedrag. Hiermee zijn zowel jijzelf als de makelaar gebaad. Beiden hebben immers profijt bij een goede verkoop. Alleen bij de huizen die in het hogere segmenten verkocht worden, is het wel aan te raden om voor een vaste vergoeding te gaan. Hiermee voorkom je namelijk dat er hele hoge bedragen naar de makelaar zullen gaan. Bij een internetmakelaar zijn er vaak meerdere pakketten te vinden, die jou allemaal andere diensten bieden. Zo kun je het grootste gedeelte zelf in handen houden, waardoor de kosten laag blijven. Als je alles uit handen geeft, ben je juist weer meer geld kwijt. Hiermee ben je wel verzekerd van goede hulp en heb je veel te beslissen.

De verkoop zelf regelen en kosten drukken

Je kunt er echter ook voor kiezen om de gehele verkoop zelf te regelen. In dit geval kost een huis verkopen niet veel. Je moet hier alleen veel werk in steken en er komen een aantal vaste bedragen voor betalen. Zo moet je bijvoorbeeld altijd eerst kijken wat de meest gangbare bedragen zijn waarvoor de huizen in de omgeving verkocht worden. Het kadaster vraagt hier vaak een laag bedrag voor. Ook moet je in dit geval zelf reclame maken. Denk daarbij aan flyers die gedrukt moeten worden en het aanmelden bij een website als bijvoorbeeld Funda. Jouw huis op Funda plaatsen kost ongeveer 100 euro en moet dus wel betaald worden voordat je een groter bereik hebt en meer geïnteresseerden wilt krijgen.

Het misgelopen geld zien te voorkomen

Zelf jouw huis verkopen houdt ook in dat je de bezichtigingen in moet gaan plannen. Wanneer je dit voornamelijk overdag gaat doen, moet je vrij nemen van werk. Zonder jouw vakantiedagen kan dit er dus voor zorgen dat je onbetaald verlof hebt. Hierdoor loop je ook weer geld mis, waar je in eerste instantie niet aan gedacht hebt. Daarbij krijg je vaak een lager bedrag terug voor de woning dan wanneer de onderhandelingen met behulp van een makelaar uitgevoerd worden. Je bent zelf minder goed in de onderhandelingen, waardoor je sneller meegaat in een bod dat door de eventuele koper aangedragen wordt. Je moet daarom wel eerst voor jezelf duidelijk hebben of het onderhandelen in jouw aard zit, zodat je voorkomt dat jouw woning voor een veel te laag bedrag weg gaat.

De nodige reparaties en de kosten

Daarbij krijg je vaak te maken met de kosten die je moet maken om jouw huis verkoop klaar te maken. Er moeten bijvoorbeeld verschillende reparaties uitgevoerd worden voordat de woning een mooi bedrag op kan gaan leveren. Hierbij gaat het voornamelijk om de noodzakelijke reparaties. Hiervoor kun je een bouwkundige keuring uit laten voeren. Van hieruit ontstaat er namelijk een overzicht van de mankementen en de bijbehorende kosten. De investering die je hiervoor moet maken kan vaak flink oplopen en je moet bekijken of dit nog wel waard is. Aan de andere kant levert het huis veel minder op als je de reparaties niet uit gaat voeren.

Groot achterstallig onderhoud uitvoeren voor verkoop

Wat een huis verkopen kost is geheel afhankelijk van de manier waarop je de verkoop uit gaat voeren en het achterstallig onderhoud dat erbij komt kijken. Groot achterstallig onderhoud zorgt ervoor dat je weinig tot geen kopers gaat krijgen en met een makelaar haal je er toch altijd een hoger bedrag uit dan wanneer je het particulier gaat doen. Houd er ook rekening mee dat cosmetische aanpassingen niet per se meegenomen hoeven te worden. Dit kan immers ook gewoon door de kopers uitgevoerd worden.