Kun je als gepensioneerde nog een huis kopen?

Het overgrote deel van de mensen gaat een huis kopen met een hypotheek. Hypotheken  hebben veelal een looptijd van tientallen jaren voordat deze volledig afgelost zijn. Hoe werkt dit nu als je al op een bepaalde leeftijd bent en als gepensioneerde toch graag een eigen huis of appartement wilt kopen?

Huis kopen als gepensioneerde onmogelijk?

Een hypotheek kan voor een maximale duur van 30 jaar worden afgesloten. Als je echter al (bijna) de gepensioneerde leeftijd bereikt hebt zullen niet alle hypotheekverstrekkers er tuk op zijn je een hypotheek met die looptijd te verschaffen omdat dan de kans bestaat dat je al overleden bent voordat de totale hypotheek afbetaald is.

Kortere looptijd

Het is echter niet onmogelijk om als gepensioneerde toch een hypotheek te krijgen om een huis te kopen. Veel gepensioneerde mensen hebben al een zeker bedrag weten te sparen tijdens hun werkzame leven en kunnen dit dan ook inleggen als ze een huis kopen. Verder wordt de duur van de hypotheek vaak verkort naar bijvoorbeeld 20 jaar. Hierdoor nemen de maandlasten van een huis kopen voor een gepensioneerde wel toe.

Rekening houden met de pensioenleeftijd

Als je een gepensioneerde bent of dat nog wordt tijdens de looptijd van de hypotheek is dat zeker ook iets om rekening mee te houden omdat in de regel de meeste mensen dan een lager inkomen hebben dan tijdens hun werkzame leven. De leeftijd waarop mensen met pensioen gaan wordt echter wel steeds hoger waardoor ze langer een hoger inkomen hebben omdat ze nog werken.

Overlijdensrisicoverzekering kiezen

Als je meer kunt aflossen in een kortere periode kun je dus als gepensioneerde ook een hypotheek krijgen en een huis kopen. Veel hypotheekverstrekkers zullen een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen. Als je dan toch komt te overlijden voordat de hypotheek volledig afgelost is krijgen zij toch hun geld. Dit betekent wel dat je als gepensioneerde de vaak behoorlijk hoge kosten voor een dergelijke verzekering voor je kiezen krijgt. Ga je een huis kopen en wordt deze verzekering niet verplicht gesteld? Neem deze verzekering dan toch want op die manier hevel je je schulden niet over naar je kinderen mocht je overlijden.

Kijk wat de mogelijkheden zijn

Informeer altijd goed wat de mogelijkheden zijn van op latere leeftijd een huis kopen. Een huis kopen kan niet altijd maar als je bijvoorbeeld zelf je eigen huis verkocht hebt en voor een kleiner appartement kiest kun je zelf ook geld inleggen geld zodat een hypotheek nog makkelijk binnen een kortere looptijd af te lossen is. Klik hier voor meer informatie over hypotheekrente verwachting.