Wat is het funderingslabel?

Sinds juli dit jaar krijgt elk huis bij de verkoop een zogeheten funderingslabel toegewezen. Dit label is ontstaan naar een idee van KCAF: het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. Het label geeft een inzicht in de staat van de fundering en de mogelijke risico’s op verzakking. Maar wat houdt het label nog meer in? Waarom wordt dit label verplicht en welke soorten labels zijn er allemaal? We leggen alles over dit nieuwe funderingslabel in dit artikel aan je uit.

Wat houdt het funderingslabel precies in?

Het funderingslabel is in het leven geroepen om een indicatie te geven over de staat van de fundering. Er wordt gekeken naar mogelijke gebreken en een bijbehorend risicofactor op verzakking van de fundering. Zoals we al aangaven komt dit voort uit een initiatief van KCAF.

Initiatiefnemer KCAF omschrijft het funderingslabel zelf als een modelwaarde die gebaseerd wordt op openbaar beschikbare data en uitgangspunten die gaan over de ondergrond, het grondwater en gegevens over de woning.

Het funderingslabel is slechts een indicatie maar moet wel waakzaamheid oproepen bij kopers van een huis of wanneer er onderhoud gepleegd gaat worden door de huidige eigenaren. Het funderingslabel is in elk geval geen vervanging voor het grondigere archief- of funderingsonderzoek.

Waarom wordt dit label verplicht?

Op dit moment heeft of krijgt ongeveer een kwart van alle Nederlandse huizen last van funderingsproblematiek. Veel van deze huizen werden voor 1970 gebouwd. De 3,8 miljoen woningen die uit dit tijdperk stammen werden gebouwd met paalfunderingen van hout.

Dat was vroeger geen probleem, maar door het veranderende klimaat levert dit steeds meer risico op. Het grondwater staat namelijk steeds lager als gevolg van de groeiende droogte. Houten funderingen komen zo droog te staan en kunnen gaan rotten. Rotte palen kunnen op hun beurt weer zorgen voor verzakking.Met dit label wordt beter in kaart gebracht hoe hoog het risico op verzakking daadwerkelijk is. Dit is dus vooral nodig bij huizen gebouwd voor 1970.

Welke risicolabels zijn er?

Het funderingslabel is opgedeeld in verschillende risico’s. Elke risicogradatie heeft zijn eigen kenmerken en ook zijn eigen risico op verzakking. We lopen de verschillende niveaus met je door.

Risicolabel A

Met risicolabel A is er niets aan de hand. Er is in dit geval geen verhoogd risico op verzakking geconstateerd.

Risicolabel B

Risicolabel B zegt dat je vooralsnog geen verhoogd risico op verzakking hebt, maar dat dit in de toekomst mogelijk wel het geval is. Later kun je een licht verhoogd risico krijgen doordat er bepaalde onderdelen van de woning gevoeliger zijn voor problemen met de fundering. Denk hierbij aan het veranderen van het grondwater, de omgeving of simpelweg ouderdom van de woning.

Risicolabel C

Vanaf risicolabel C is er direct sprake van een risico. Bij label C is dit risico echter nog licht verhoogd. Bepaalde onderdelen zijn gevoelig voor problemen met de fundering, maar vormen geen ernstige bedreiging.

Risicolabel D

Dit risicolabel waarschuwt wel direct voor een verhoogd risico. De test heeft laten zien dat de woning op meerdere criteria uit de toetsing slecht scoort of zelfs overschrijdt. Er is daarom een hoge kans dat er problemen met de fundering gaan zijn.

Risicolabel E

Het laatste risicolabel is logischerwijs het meest alarmerend. Risicolabel E geeft aan dat je het beste zo snel mogelijk de funderingen van je woning na moet kijken. Er is namelijk een sterk verhoogd risico op verzakking doordat er schade is geconstateerd of aangezien het huis ander zakkingsgedrag vertoont dan vergelijkbare huizen in de buurt.

Zijn er gevolgen voor de (ver)koop van mijn huis?

Ja, er kunnen wel degelijk gevolgen zijn voor de koop of verkoop van je huis. Allereerst zorgt het label voor meer transparantie op de markt. Met het funderingslabel kan namelijk inzichtelijk worden gemaakt welke huizen wel of geen slechte fundering hebben.

Dit zorgt ook voor een schommeling in de prijs van een huis. Een huis met een slechte fundering is eenmaal minder waard dan een huis met een solide fundering. Grote gevolgen zijn er echter niet. Het label zorgt voor meer transparantie voor kopers en een mogelijke prijsverandering voor verkopers.