Wat is een energielabel?

Het milieu speelt tegenwoordig op veel gebieden een belangrijke rol. Dit is ook zo als het gaat om huizen. Je wilt immers dat je huis zo milieuvriendelijk mogelijk is. Niet alleen om zo het milieu te ontlasten maar het kan je ook aardig wat schelen in je eigen portemonnee.

Energielabel verplicht bij verkoop

Huizen worden tegenwoordig voorzien van een zogenaamd energielabel. Dit kan een voorlopig energielabel zijn dat is toegekend op basis van gegevens van het kadaster en wordt bepaald door je huis te vergelijken met soortgelijke woningen. Wil je je huis verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Doe je dit niet dan riskeer je een fikse boete. Een koper of huurder heeft ook recht op een dergelijk energielabel. Een voorlopig energielabel en een definitief energielabel kunnen verschillen omdat er bijvoorbeeld tussentijds aanpassingen gedaan zijn aan de woning maar ook omdat het voorlopige slechts een schatting is. Geen een huis is hetzelfde dus er kunnen altijd verschillen zijn.

Wat houdt het in?

Een energielabel voor een huis geeft aan hoe energiezuinig een bepaalde woning is. De klassen zijn onderverdeeld in A (groen en zuinig) tot G (rood en niet zuinig). Als een huis als energiezuinig bestempeld wordt betekent dit vaak dat er dubbel glas aanwezig is, dat het goed geïsoleerd is maar ook dat er op een milieuvriendelijke wijze energie opgewekt wordt met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Beter voor milieu en portemonnee

Hoe groener het energielabel van een huis is hoe zuiniger het is. De aanschafprijs van het huis kan hoger liggen dan bij een wat minder zuinige soortgelijke woning maar dit betaalt zich op den duur wel uit omdat je door goede isolatie veel minder kwijt bent aan stookkosten.

Positief effect op je huis

Als je je huis in de verkoop doet zorg dan altijd dat het een definitief energielabel heeft. Heb je in de tijd tussen het voorlopige label en het definitieve een aantal aanpassingen gedaan die het energieverbruik doen dalen? Dan zal het definitieve label gunstiger uitvallen en betekent dit een meerwaarde voor je huis. Het huis zal in waarde toenemen en dit betekent ook een betere verkoopprijs. Ook is de kans dat het eerder verkocht wordt zeker aanwezig. Een potentiele koper zal namelijk ook kijken naar de gemakken die een woning biedt maar ook wat dit betekent voor zijn energiekosten. Een energiezuinige woning is comfortabel, voordeliger en beter voor het milieu dus het loont zeker de moeite te kiezen voor een huis met een zuinig (en zo groen mogelijk) energielabel. Interessante websites: