Waarom een energiezuinig huis beter verkoopt

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen vanwege het maatschappelijke karakter, maar ook omdat een energiezuinig huis een lagere energierekening betekent. Dit speelt ook bij het verkopen of verhuren van een woning een belangrijke rol.

Verkopen met energielabel

In Nederland mag je alleen een woning verkopen of verhuren wanneer deze een energielabel heeft. Dit label is bedoeld om aan te geven hoe energiezuinig de woning is. Zonder label kun je een boete van meer dan 400 euro krijgen. In 2015 heeft de Rijksoverheid elke woning een voorlopig energielabel toegekend, variërend van A (het meest energiezuinig) tot G (het minst energiezuinig). Dat label is echter een indicatie. Voor de verkoop of verhuur van een woning is een definitief energielabel nodig.

Hoe regel je een energielabel?

Op Zoekuwenergielabel.nl kun je checken wat het (voorlopige) energielabel is van een woning. Een definitief label regel je door in te loggen op Energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD code. Vervolgens zie je diverse kenmerken van de woning die je moet controleren en eventueel aanpassen. Het gaat hierbij onder meer om de isolatie, de beglazing, het verwarmingstoestel en de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Wanneer je energiebesparende maatregelen hebt genomen, moet je deze kunnen bewijzen, bijvoorbeeld met een bouwkundig rapport, foto's of facturen van werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Deze documenten stuur je mee met de aanvraag voor een energielabel. Na het invullen van al deze gegevens kun je via een tool van de Rijksoverheid een erkend deskundige kiezen die de aanvraag zal beoordelen. Vervolgens stuur je de aanvraag op en wacht je het oordeel af. Het kan zijn dat een definitief energielabel afwijkt van het voorlopige label dat eerder is toegewezen. Bijvoorbeeld omdat je in de tussentijd zelf aanpassingen hebt gedaan. Bovendien is het voorlopige energielabel vastgesteld op basis van algemene gegevens zoals bouwjaar, type/grootte woning en de energiezuinigheid van soortgelijke woningen. De kosten van een energielabel, dat 10 jaar geldig is, lopen uiteen van enkele tot tientallen euro's.

Aanpassingen voor een beter energielabel

Je kunt er voor kiezen om op basis van het voorlopige label besparende maatregelen door te voeren om de woning energiezuiniger te maken en zo een beter energielabel te krijgen. Denk aan een betere isolatie, dubbele beglazing, zonnepanelen/zonneboiler of een warmtepomp. Dat zijn behoorlijke investeringen die op kunnen lopen tot 10.000 euro of meer. Met kleinere ingrepen, zoals het dichten van gaten en kieren, kun je een isolatieprobleem ook (deels) oplossen en daardoor het energielabel verbeteren.

Voordeel van een energiezuinige woning

Het grootste voordeel van een energiezuinige woning is dat deze beter is te verkopen. Maar dit moet je dus aan kunnen tonen door middel van het energielabel. Daarom loont het om te investeren in energiebesparende maatregelen, omdat je zo een beter energielabel kunt krijgen. Er wordt door kopers steeds meer gelet op het energielabel. Hoe energiezuiniger de woning, hoe minder er immers gestookt hoeft te worden. En een lagere energierekening is voor iedereen aantrekkelijk. Een goede isolatie is positief voor de gezondheid want er is minder kans op vochtschade en schimmels. Verder voegen energiebesparende maatregelen waarde toe aan een woning. Hierdoor kun je de verkoopprijs van een woning verhogen. Gezien de huidige schaarste aan woningen zullen kopers sneller bereid zijn om die prijs ook te betalen, zeker wanneer ze er een energiezuinige woning voor terug krijgen.

Energielabel en verhuurders

Voor verhuurders/woningbouwverenigingen is energiezuinigheid ook van belang. Bij de verhuur van sociale huurwoningen die onder de zogenoemde liberalisatiegrens vallen, wordt de energiezuinigheid bepaald met de Energie-Index (EI), die zo'n 150 kenmerken van de huurwoning toetst. De EI bepaalt onder meer het aantal huurpunten van een woning en daarmee ook de maximale kale huurprijs. Hoe lager de EI-score, hoe meer huurpunten en hoe hoger deze huurprijs. De score die een woning krijgt op basis van de EI wordt na registratie bij de Rijksoverheid gekoppeld aan een energielabel.

Besparen met energie vergelijken

Ga je een energiezuinige woning kopen of huren? Dan ben je ook op zoek naar een energieleverancier. Een verhuizing is vaak een perfect moment om over te stappen. Door online energie vergelijken kun je alle aanbieders op een rijtje zetten en zie je direct waar je het meest voordelig uit bent.