Groene woning zorgt voor hypotheekvoordeel

Je hoort en leest steeds vaker over duurzaamheid. Niet zo vreemd, want Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Het is dus hard nodig dat we met zijn allen energiezuinige maatregelen doorvoeren. En daar spelen hypotheekverstrekkers ook steeds meer op in. Niet alleen kun je mogelijk meer lenen wanneer je duurzaam gaat verbouwen, maar er zijn ook banken die een lagere hypotheekrente rekenen wanneer je een energiezuinige woning hebt. Duurzaam verbouwen: hoe zit het met de hypotheek? Sinds 2018 krijg je nog maar 100 procent van de woningwaarde wanneer je een hypotheek afsluit of wil aanpassen. Dit geldt echter niet als je verbouwingen uitvoert om de woning energiezuiniger te maken. In dat geval komt de hypotheek uit op maximaal 106 procent van de woningwaarde na de verbouwing. Het bedrag waarvoor je gaat verbouwen, is niet automatisch ook het bedrag waarmee de bestaande hypotheek wordt verhoogd. Een taxateur zal daarom moeten vaststellen wat de waarde van de woning na de duurzame maatregelen zal zijn. Verder moet je er rekening mee houden dat een hogere hypotheek ook opnieuw administratieve kosten met zich meebrengt. En de maximale hypotheek die je kunt afsluiten, hangt ook af van jouw financiële draagkracht. Je moet de nieuwe maandlasten immers kunnen dragen.

Andere voordelen bij duurzaam verbouwen

Niet alleen kun je mogelijk een hogere hypotheek krijgen wanneer je een woning duurzaam maakt. Er zijn banken die een lagere hypotheekrente rekenen wanneer de woning energiezuinig is. Bij Triodos kan dit zelfs 50 procent schelen in de hypotheekrente die de bank rekent. Hoe energiezuiniger jouw woning is, hoe hoger de korting. Het is dus verstandig om te checken bij je huidige hypotheekverstrekker of de hypotheekrente omlaaggaat wanneer de woning energiezuinig is. Geeft de bank geen korting, dan loont het wellicht om over te stappen. Verder zijn er fiscale voordelen, want de rente is aftrekbaar wanneer je een deel van de hypotheek gebruikt om te verbouwen.

Subsidies

Lukt het niet om de hypotheek te verhogen zodat je de woning duurzamer kunt maken? Mogelijk zijn er wel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Zo krijg je de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug of kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming wanneer je een warmtepomp koopt. Op een website als Energiesubsidiewijzer.nl kun je checken welke subsidies er in jouw geval beschikbaar zijn.

Laat duurzame maatregelen goed tot hun recht komen

Heb je een energiezuinige woning, dan hoort daar natuurlijk een net zo groene energiemaatschappij bij. En niet alleen dat, want het moet natuurlijk ook de goedkoopste energieleverancier zijn. Gebruik daarom een van de vergelijkingswebsites online, zodat je er zeker van bent dat je niet alleen de meest groene maar ook de goedkoopste energieleverancier kiest. Zo komen de duurzame maatregelen die je hebt doorgevoerd in huis goed tot hun recht en bespaar je ook nog eens op de energierekening.

Duurzame woning verkopen of verhuren?

Heb je een duurzame woning en wil je die gaan verhuren of zelfs verkopen? Dan kun je de woning aanmelden. Je kiest vervolgens zelf in hoeverre je begeleid wil worden bij de verhuur of verkoop.