Tips om voor een home makeover met een klein budget

De gekte op de verhitte huizenmarkt lijkt voor nu heel even af te koelen. Dat betekent niet dat het ineens heel eenvoudig is om een nieuwe woning te vinden in Nederland. Ben je toch toe aan iets nieuws zonder direct te verhuizen? 

In dat geval kunnen enkele simpele en zelfs goedkope aanpassingen in je bestaande huis al veel betekenen voor een fijnere leefomgeving. Daarom lees je in dit artikel meer over een home makeover met een klein budget. Het veranderen van een deurklink of het toevoegen van een paar nieuwe kussens op de bank kan écht al veel doen.

Waarom een makeover van je huis een goed idee is

Sinds de coronacrisis zijn we massaal vanuit huis gaan werken en gaan leven. Je huis is natuurlijk sowieso je thuisbasis, maar niet iedereen is daar iedere dag non-stop te vinden. Door de lockdowns werden we als het ware gedwongen om dat wel te zijn, wat ervoor zorgde dat veel mensen ineens zagen hoe weinig ruimte ze eigenlijk hadden. Ook groeide de vraag naar groen om het huis en waren er ineens wensen die men eerder nooit had gehad. Herkenbaar? In dat geval kun je twee dingen doen: je huis of appartement verhuren of verkopen of gaan voor een makeover.

Je zal namelijk zien dat er, afhankelijk van de locatie en de staat van de woning, veel interesse zal zijn voor jouw huis. Maar: wanneer je het gaat verhuren of verkopen, moet je ook zelf iets nieuws vinden. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn met de gekte op de huizenmarkt. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing of een simpele makeover waarbij ze hun bestaande leefruimte veranderen in iets nieuws waar ze blijer mee zijn. Kortom: wil je weer energie krijgen van de plek waar je woont? Kies dan voor een makeover.

Verander details in je huis: deurklink, accessoires en wanddecoratie

Het leuke van het geven van een makeover is dat je helemaal niet veel geld hoeft uit te geven om er alsnog iets moois van te maken. Zo is het veranderen van woonaccessoires en -details al een goed begin om de uitstraling van je woonkamer of slaapkamer te veranderen. Dat kan absoluut met een klein budget! Hoe tof is het bijvoorbeeld om alle deurklinken in de woonkamer, keuken en gang te veranderen in nieuw en opvallend deurbeslag. Ga bijvoorbeeld voor mooie zwarte deurklinken met een retro look of kies voor een gekleurde deurklink die lekker opvalt. Je kunt zelfs de deuren een nieuwe kleur geven met een lik verf.

Kijk direct eens naar de decoratie in je huis. De kans is groot dat je een bepaalde kleur of stijl aan hebt gehouden die terug te zien is in je woonkamer, keuken en andere ruimtes. Vervang dergelijke decoratie, zoals kussens, plaids, kaarsjes, plantenpotten en wanddecoratie met decoratie in een andere kleur of stijl. Wedden dat dat direct een andere sfeer geeft in huis? Een voorbeeld: wanneer je nu veel donkere en frisse kleuren in huis hebt, kun je eens kijken of warme en aardse kleuren een mooie nieuwe twist zijn. Verander blauwe kleuren in terra of bruine tinten en sta versteld van de nieuwe look voor een kleine prijs.

Likje verf aan de muur en veranderen van opstelling van meubels

Over het veranderen van de kleuren in je woning gesproken: wat dacht je ervan om de muren een nieuwe kleur te geven? Wanneer je altijd witte muren hebt gehad, kan een of meerdere kleuren al een heel andere vibe geven in je woning. Het grote voordeel hiervan is dat je écht weinig geld kwijt bent om een nieuwe look te creëren in je huis. Heb je geen idee welke kleur je mooi vindt aan de muur? Bij de bouwmarkt kun je verschillende testers scoren die je uit kunt proberen op de muur of een stuk hout. Of kijk naar de laatste woontrends en de kleuren die hip zijn, mocht je daar gevoelig voor zijn.

Wat je tot slot moet weten, is dat je met je bestaande meubels ook een nieuwe sfeer kunt maken in je huis. Het veranderen van de opstelling van je meubels kan bijvoorbeeld voor veel meer ruimte zorgen! Misschien kun je sommige meubels, zoals een grote eettafel, toch vervangen met een kleiner exemplaar om zo meer ruimte te hebben. Onze tip? Breng een bezoekje aan de kringloop of snuffel even online voor een betaalbare tweedehands tafel. Dat geldt natuurlijk ook voor andere meubels waarmee je je woonkamer of keuken een nieuwe look kunt geven.