Zweet je je woning uit? Zo houd je je huis koel in de zomer!

De zomer komt er weer aan, de periode waarin we mogen genieten van temperaturen van 25 graden of hoger. Heerlijk weer om een terrasje te pakken of op het strand te liggen. Maar de warmte heeft ook zo zijn mindere kanten. Want door de warmte is je huis niet altijd meer de prettigste plek om te verblijven. Zeker als je wilt slapen is dat een probleem: bij temperaturen van boven de 25 graden is dat een stuk lastiger dan normaal. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen tegen de warmte, ook als je geen budget hebt voor een aircosysteem.

Zet je ramen open (of dicht)

Zet allereerst je ramen tegen elkaar open zodat je woning even lekker kan uitwaaien. Maar doe dit alleen ’s ochtends, wanneer het nog enigszins koel is. De rest van de dag houd je al je ramen en deuren beter gesloten.

Neem goede zonwering

Wil je je huis echt koel houden, dan is goede zonwering essentieel. Niet alle zonwering werkt even goed, maar met verduisterende screens of rolgordijnen houd je de warmte goed buiten. Bovendien creëer je met een zonnescherm ook schaduw op je buitenmuren, waardoor die minder warm worden en ook niet blijven nagloeien als de zon eenmaal weg is.

Zorg voor voldoende bomen en planten in je tuin

Zoals een zonnescherm schaduw creëert, zo doen bomen dat natuurlijk ook. Bovendien nemen bomen en planten geen warmte op, waardoor je tuin veel koeler blijft dan wanneer je een stenen terras hebt dat in de zomer als een oven werkt.

Zet je dak onder water

Heb je een plat dak, dan weet je natuurlijk wel hoe warm het ’s zomers kan worden in je woning. Zet daarom eens een laag water op je dak wanneer het warm wordt. Zo blijft het binnen lekker koel.

Zet een ventilator op slimme manieren in

Een airconditioningssysteem is niet goedkoop, maar ook met een ventilator of een air-cooler maak je je woning aangenamer. En een ventilator kun je op verschillende manieren inzetten:
  • Als je een ventilator bij een raam zet aan de kant van je huis waar de wind naartoe blaast, blaas je de warme lucht in je huis als het ware naar buiten.
  • Zet een aantal bevroren flessen water voor je ventilator. Op die manier creëer je op een goedkope manier je eigen airco.

Vermijd elektrische apparaten

Wees zuinig met het gebruik van elektrische apparaten, die geven namelijk warmte af. Ga dus lekker in de tuin liggen in plaats van binnen tv kijken of achter de computer zitten. En ook strijken en stofzuigen kun je beter even niet doen; daar is het immers toch veel te warm voor. En wat te denken van koken? Een ovenschotel is natuurlijk een heel slecht idee en ook koken op je fornuis verhoogt de temperatuur in je keuken. Liever maak je een lekkere salade, bestel je een pizza of pak je je campingkooktoestel of barbecue en ga je buiten koken. Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om de temperatuur in de zomer wat draaglijker te maken in je woning. Maar probeer bovenal te genieten van het mooie weer; voor je het weet is het weer voorbij!