Huis kopen in overspannen huizenmarkt? Schakel een aankoopmakelaar in

Aankoopmakelaar

Het kopen van een huis in deze markt kan een flink karwei worden, tenzij je een aankoopmakelaar inschakelt. Om überhaupt een afspraak te kunnen maken, moet je al veel geluk hebben. Dan moet het huis ook nog maar net bij je wensenlijstje passen. Ook de prijzen van tegenwoordig helpen niet mee om de keuze voor een huis makkelijker te maken. Gelukkig kan een aankoopmakelaar je helpen bij het vinden en kopen van jouw ideale huis. Hoewel een aankoopmakelaar inschakelen voor het kopen van een huis niet verplicht is, kan zo’n makelaar je wel bij veel verschillende stappen in het proces verder helpen. Welke voordelen een aankoopmakelaar allemaal heeft, lees je hier.

Voordeel 1: Kennis over de markt

Met de opkomst als sites zoals Funda is het voor jouw als huizenjager een stuk makkelijker om een duidelijk overzicht te krijgen van alle huizen die te koop staan. Je kunt eenvoudig filteren hoe duur je nieuwe huis mag zijn en waar je ongeveer wilt wonen. Vervolgens krijg je alle huizen op een rijtje. En dat zijn er vaak flink wat. Dat komt doordat elke makelaar die bij NVM is aangesloten verplicht hun aanbod moet plaatsen op Funda.

Toch is Funda niet de ideale optie om alle huizen die te koop staan te vinden. Hier heeft een huis kopen met een aankoopmakelaar het eerste voordeel. Aankoopmakelaars hebben vaak al informatie over een huis voordat het op Funda staat. Dit kan soms wel een hele week duren. In deze korte periode kun je vaak toch al veel bereiken. In dit geval schakel je dus een aankoopmakelaar in voor het privilege van de eerste keuze.

Voordeel 2: Aankoopmakelaren onderhandelen voor je

Onderhandelen zit niet in iedereens bloed. Veel mensen gaan dit daarom liever uit de weg en vragen hiervoor een familielid die dit voor hen overneemt. Zij kunnen je vaak prima helpen. Hierbij is het wel belangrijk dat jij zelf of het ingeschakelde familielid wel een goed beeld hebt / heeft van reële prijzen voor woningen.

Elk huis is uniek, maar in veel gevallen toch vergelijkbaar met recent verkochte huizen. Om erachter te komen hoeveel deze woningen waard zijn, kun je de verkoopprijs van een bepaald huis opvragen bij het kadaster voor €1,50 per adres. Zo ben je beter op de hoogte van de prijzen die voor huizen worden betaald en kun je een reële prijs vragen.

Toch kan een aankoopmakelaar ook handig zijn om voor je te laten onderhandelen. Je hoeft zelf bijvoorbeeld geen kennis te hebben van de huizenprijzen, aangezien de makelaar dit al heeft. Daarmee kunnen ze je bijvoorbeeld een hogere kans op aankoop geven als je in een verhitte huizenmarkt snel een ultiem bod voor een huis moet neerleggen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar ook sneller de taxatiewaarde van het huis in kaart brengen.

Voordeel 3: Bouwkundig inzicht van een aankoopmakelaar

Bij het bezichtigen van een huis ben je al snel omver geblazen door alle eerste indrukken van een huis. Hierbij ben je sneller geneigd naar het grote plaatje te kijken: de indeling van de keuken of de woonkamer, het slopen van een muur of het opnieuw indelen van de tuin. Details kun je daarbij nog wel eens vergeten. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Tijdens een bezichtiging kan een aankoopmakelaar meekijken naar de bouwkundige staat van een huis. Hierbij gaat het om kleinere dingetjes: rotte kozijnen, vocht op plekken waar je het niet wil hebben en ga zo maar door. Als je weet dat je hier zelf weinig oog voor hebt, kun je met een aankoopmakelaar toch deze kleine maar belangrijke punten achterhalen.

Voordeel 4: Contractuele voorsprong

Als je eenmaal besloten hebt om een huis te kopen en je bod is vervolgens geaccepteerd, begint het contractuele gedeelte van de overdracht. Hierbij kunnen de kleine lettertjes en randvoorwaarden soms erg belangrijk zijn. Een aankoopmakelaar controleert het contract op volledigheid en vult aan waar nodig. Ook kan hij of zij helpen extra informatie op te vragen bij de gemeente, zodat je volledig geïnformeerd bent over de aankoop van het huis.

Wanneer courtage van makelaar betalen?

Makelaarscourtage

Jouw huis verkopen brengt altijd kosten met zich mee. Zeker wanneer je de woning met behulp van een makelaar in de verkoop zet. De makelaar vraagt namelijk altijd een courtage. Dit is de vergoeding voor de diensten die geleverd zijn. Het is afhankelijk van de afspraken die jij maakt hoe hoog deze kosten gaan zijn. Ondanks dat je ervan verzekerd bent van deze extra kosten, wil je altijd weten wanneer je deze moet gaan betalen. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan en zonder verkoop aan hoge kosten vast komen te zitten. Maar wanneer betaal je de courtage van de makelaar? Lees snel verder en ontdek.

De courtage van de makelaar betalen na verkoop

De courtage van de makelaar is de beloning die de makelaar krijgt als de woning verkocht is. Hiermee worden alle diensten betaald die tijdens het verkooptraject verricht zijn. Je hoeft deze dus echt alleen te betalen als de verkoop gelukt is. Je kunt het daarom zien als een no cure no pay beloning. Als er geen succes geboekt wordt bij de verkoop, dan hoef je ook niet te betalen. Wel heb je altijd te maken met opstartkosten. Deze worden altijd vooraf betaald. Dit is een laag bedrag in tegenstelling tot de courtage die de makelaar vraagt. De courtage is namelijk een bepaald percentage van het verkoopbedrag en kan hoog oplopen als jouw woning voor een hoger bedrag aan de koper overhandigd wordt.

De hoogte van de bedragen verder uitgelegd

De makelaarscourtage van de makelaar betalen wordt daarom uitgesteld tot na de verkoop van de woning. Je betaalt dit niet gelijk aan de makelaar. De notaris verrekent het bedrag namelijk met de verkoopprijs. Wanneer de woning van eigenaar wisselt via de notaris, begint de verrekening. Als je bijvoorbeeld jouw woning voor 200.000 euro verkoopt en de courtage 1 procent is, dan zal dit bedrag op de notariële akte verschijnen. Ook worden vanaf dat moment de notariskosten opgesteld op de akte. Hierdoor heb je gelijk een goed overzicht en weet je precies wat je allemaal moet gaan betalen en welk bedrag er uiteindelijk overblijft van de woning. Je hoeft hier zelf niets meer aan te doen, behalve de bedragen nog eens controleren aan het einde van de verkoop.

Bij de notaris worden de kosten verrekend

De courtage van de makelaar betalen gebeurt nooit rechtstreeks. De verrekening zorgt er namelijk voor dat de notaris het geld krijgt en deze weer doorspeelt naar de makelaar. Je hoeft hier zelf geen rekening mee te houden bij de verkoop. Wel moet je de bedragen in het achterhoofd houden, omdat deze immers van het uiteindelijk bedrag afgaan en niet op jouw rekening zal verschijnen. De opstartkosten die je van tevoren moet betalen zullen wel van jouw eigen geld betaald moeten worden. Bekijk daarom altijd goed of je dit wel kunt betalen of dat je toch op een andere manier met de verkoop van de woning moet beginnen.

De kosten uit eigen vermogen

Er zijn echter wel bijkomende kosten die van jouw eigen vermogen betaald moeten worden. Zo wordt er vaak gevraagd om een bouwkundige keuring. Het is goed om deze keuring op voorhand al uit te laten voeren. Zo heb je namelijk een goed overzicht van de noodzakelijke reparaties en de kosten. Het achterstallig onderhoud komt hiermee ook aan het licht. Dit onderhoud moet op voorhand uitgevoerd worden. Denk daarbij aan rottende raamkozijnen, elektriciteit en asbest. Om zoveel mogelijk uit de verkoop te kunnen halen, moet er dus wel geïnvesteerd worden in deze reparaties. Doe je dit niet, dan zal de koper vragen om een lagere verkoopprijs en kun je al gauw veel geld mislopen voor jouw woning.

De noodzakelijke kosten en de zekerheid die je hebt

Naast de courtage van de makelaar moet je dus wel enigszins gaan investeren in de woning. Hierbij gaat het voornamelijk uit de noodzakelijke reparaties. Je hoeft geen cosmetische aanpassingen te doen, omdat dit vaak afhankelijk is van de smaak van de koper. Je hebt dus al snel onnodige kosten, terwijl de koper dit wellicht zelf ook weer uit gaat voeren. De courtage van de makelaar betalen is hierdoor de belangrijkste kostenpost om te onthouden bij de verkoop. Doordat je deze niet hoeft te betalen als jouw woning niet verkocht wordt, heb je geen onnodige kosten en kun je jouw woning weer op een andere manier gaan verkopen als dit nodig blijkt te zijn. Je hebt hierdoor alleen weer te maken met nieuwe opstartkosten als je naar een andere makelaar op zoek gaat.

De beste prijzen na voorbereiding

Nog niet overtuigd? Dan kun je het beste gaan kijken bij verschillende makelaars wat de courtage is. Door verschillende makelaars met elkaar te vergelijken en te bekijken welke courtage je de makelaar moet betalen kun je ook bekijken waar jij het meeste uit de verkoop van de woning kunt gaan halen. Houdt daarom altijd alle mogelijkheden op en maak het ook mogelijk dat je voor de beste prijzen gaat. Zo haal je alles uit de verkoop van jouw huis en kun je genieten van het bedrag dat je uiteindelijk in handen gaat krijgen. De goede voorbereiding is daarmee het halve werk en je kunt zelf op zoek gaan naar jouw droomhuis. De verhuizing is hierdoor gelijk dichterbij.