Wat is de WWFT wet?

Sinds 2008 kennen we in Nederland de WWFT wet; een wet die moet voorkomen dat bedrijven kunnen worden gebruikt voor witwas praktijken en dat geld niet kan worden geïnvesteerd in terrorisme op diverse niveaus. De volledige naam van de WWFT wet is dan ook Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering Terrorisme. Wat houdt deze wet precies in en waarom is deze zo belangrijk binnen het Nederlandse recht?

Financiële markt

De financiële markt is zeer gevoelig voor witwassen en investeringen vanuit het criminele circuit, waarmee men zich probeert te verplaatsen van het zwarte naar het grijze of witte circuit. Er zijn diverse financiële instellingen die zich moeten houden aan de WWFT wet; banken, investeringsmaatschappijen, verzekeraars, bemiddelaars in levensverzekeraars, maar ook taxateurs van ontroerend goed gerelateerde zaken. Alle financiële afdelingen waarbij een zekere mate van integriteit komt kijken vallen dus onder deze belangrijke wet.

Toezicht op de wet

Toezicht op de WWFT wet is voor een deel natuurlijk de verantwoordelijkheid van financiële instellingen zelf, maar deze hebben soms tegenstrijdige belangen. Daarom zijn er voor de naleving van de WWFT wet twee belangrijke toezichthouders; de Nederlandse bank en de Nederlandse Autoriteit financiële markten. Deze toezichthouders zien toe op een correcte naleving van twee factoren in het bijzonder; het cliëntonderzoek en de meldingsplicht. Het cliëntonderzoek dient ervoor zodat men als financiële instelling weet met wie men zaken doet, alvorens over te gaan op een transactie in wat voor vorm dan ook. Meldingsplicht is gericht op het melden van ongebruikelijke transacties binnen het financiële spectrum, met als voorbeeld geld dat naar ongeïdentificeerde bedrijven of instellingen in oorlogsgebieden gaat. Het melden van een ongebruikelijke transactie in goede trouw geeft je een onaantastbare status; je bent dan gevrijwaard civiele en strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Indicatoren voor meldingen

De WFFT wet kent enkele indicatoren waaronder ongebruikelijke transacties kunnen of moeten worden aangegeven. Deze zijn onderverdeeld in objectieve en subjectieve indicatoren. Objectieve indicatoren zijn bijvoorbeeld contante transacties ter waarde van 15.000 euro of meer met aangewezen landen., dit geldt ook voor het kopen en zelf verkopen van een huis. Subjectieve indicatoren zijn veronderstelde verbanden omtrent transacties met aangewezen landen, waarbij een vermoeden van terrorisme of witwassen een grote rol speelt.

Een verbodsbepaling

Een ander belangrijk onderdeel van de WWFT wet is de verbodsbepaling. Het is niet toegestaan een financiële transactie aan te gaan met een andere partij, wanneer er voorafgaand geen sprake is geweest van cliëntonderzoek. Heb je al een geschiedenis met dezelfde zakelijke relatie, maar is nog nooit onderzoek uitgevoerd, dan dient de relatie per direct te worden gestopt en kunnen aanvullende sancties volgen.