Hypotheek en de wetswijzigingen in 2018

De hypotheekrenteaftrek daalt in 2018 van 50% naar 49,5%. Loan-to-Value daalt naar 100% in 2018, loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de marktwaarde van de woning. Kopers kunnen in 2018 een hypotheek afsluiten tot maximaal 100% van de waarde. Voor de financiering van energiebesparende maatregelen voor de eigen woning kan wel extra worden geleend namelijk tot 106% van de waarde van de woning .

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Nationale Hypotheek Garantie-grens gaat naar €265.000—Dit is ruim 8% stijging in vergelijking met 2017, dit is het gevolg van de verhoging van de gemiddelde woningprijs. Voor woningen waarbij geinvesteerd wordt in energiebesparende maatregelen en voorzieningen, stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal € 280.900,--(€265.000,-- x 106%). Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan, een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding-, vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee vergelijkbare constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan. Inkomen partner telt mee voor 70%. Voor tweeverdieners wordt bij het bepalen van het financieringslastpercentage in 2018 het inkomen van de minst verdienende partner voor 70% meegeteld, dit was 60%. Dit zal de komende jaren nog stijgen naar 100%.

Hypotheekrente

Bij hypotheken die korter lopen dan 10 jaar en die volledig worden afgelost binnen de rentevaste periode, kan voortaan gewerkt worden met het werkelijke rentepercentage i.p.v. met een toetsrente van 5%. Dit biedt vooral ouderen die versneld willen aflossen mogelijkheden. Hypotheekrente over restschulden niet langer fiscaal aftrekbaar. Schenkingsvrijstelling van maximaal € 100.000,- blijft ook in 2018 bestaan. De schenking moet worden aangewend voor: de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning; of de aflossing van de eigenwoningschuld; of de aflossing van een restschuld van de verkochte eigen woning; of de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming. Er geldt wel een leeftijdscriterium, de ontvanger moet op het moment dat de schenking tot stand komt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Er hoeft echter geen sprake te zijn van een ouder-kind relatie. De schenking mag worden mag worden verspreid over 3 achtereenvolgende jaren. De ontvanger moet in het laatste  jaar wel jonger zijn dan 40 jaar. De schenkingen moeten uiterlijk in het tweede kalenderjaar na het jaar van de eerste schenking zijn gebruikt voor de eigen woning.