WOZ waarden opvragen

WOZ waarde

Als je een eigen huis hebt krijg je ook te maken met de WOZ. Dit staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarden van je woning bepalen onder andere hoeveel je betaalt aan inkomstenbelasting. Hiervoor wordt namelijk de WOZ waarde als uitgangspunt gebruikt. WOZ waarden kun je eenvoudig opvragen.

WOZ en werkelijke waarde lopen uiteen

In de praktijk blijken de berekende WOZ waarden nog wel eens niet te stroken met de daadwerkelijke waarden. Als je het niet eens bent met de waarde die berekend is kun je daar ook bezwaar tegen maken. Een lagere WOZ waarde kan namelijk ook betekenen dat je minder betaalt voor bepaalde soorten belastingen en heffingen.

Wat is de aankoopprijs van de woning?

Als je twijfelt over de hoogte van WOZ waarden van je huis kun je deze ook zelf berekenen. Hiervoor kijk je naar een aantal punten. Het is belangrijk hoeveel de aankoopprijs van de woning bedroeg toen de WOZ waarde ervan bepaald werd. Als er sindsdien niets veranderd is aan de woning zal de waarde ook nog gelijk zijn. Hier kunnen echter ook uitzonderingen op zijn zoals wanneer de woning bijvoorbeeld verhuurd was ten tijde van de aankoop of wanneer deze binnen de familie voor een lagere prijs verkocht werd of de woning nog in aanbouw was. Als je een woning huurt ben je niet verantwoordelijk voor de belastingen en heffingen van de eigenaar van de woning. Wil je zelf je huis verhuren dan kun je dit uiteraard verrekenen in de huurprijs.

Vraag de WOZ waarden op

Om zeker te weten wat de waarde dan wel is kun je deze aanvragen. WOZ waarden aanvragen doe je door de verkoopprijs van de woning te laten vergelijken met dezelfde soort woningen die ook rond die tijd verkocht zijn. Als er grote verschillen bestaan zou de WOZ waarde wel eens niet correct kunnen zijn. De WOZ waarden van huizen zijn sinds 2016 openbaar dus je kunt altijd de waarde van vergelijkbare woningen opvragen. Dit kun je zonder kosten doen bij het WOZ waardenloket of de gemeente zelf. Je kunt ook in een taxatierapport de WOZ waarden terugvinden.

Andere factoren

Naast deze factoren kan de WOZ waarde ook nog afhangen van andere zaken zoals de staat waarin het huis verkeert. Denk hierbij aan bepaalde gebreken of de aanwezigheid van bijvoorbeeld asbest of rottend beton. De omgeving kan ook een belangrijke rol spelen waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het uitzicht of de nabijheid van een industrieterrein. Heb jij overlast van fabrieken en iemand die twee straten verder woont in een soortgelijk huis niet? Dan zullen de WOZ waarden toch lager uit kunnen vallen.

Huis snel verkopen, hoe doe je dat?

Huis snel verkopen

Niet iedereen die zijn huis te koop zet wil dit even snel verkopen. Wil jij je huis snel verkopen omdat je bijvoorbeeld al een nieuwe woning gevonden hebt en niet met dubbele woonlasten wilt komen zitten? Dan is het zeker zaak er werk van te maken.

Gedwongen verkoop

Je huis snel verkopen kan nodig zijn omdat je de maandlasten niet meer kunt betalen. Er kan dan overgegaan worden tot een gedwongen verkoop maar de kans dat je dan minder ontvangt dan je voor het huis betaald hebt is zeker aanwezig. Dan blijf je achter met een restschuld en daar zit niemand op te wachten.

Verkoop snel aan bedrijven die daar speciaal in handelen

Wil je je huis snel verkopen en dan liefst binnen zeer korte tijd? Er zijn ook bedrijven die je huis kopen zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen. Kijk voor de mogelijkheden eens goed rond op internet welke bedrijven huizen snel opkopen. Als je je woning aanmeldt voor een snelle verkoop kun je de gegevens sturen en zorgen zij voor een makelaar die komt kijken en alles voor je in orde kan brengen.

Voordelen snelle verkoop

Het voordeel van je huis snel verkopen is dat je er niet onnodig lang mee blijft zitten. Een huis snel verkopen kan echt. Het hoeft geen maanden te duren waarin jij voor veel kosten opdraait. Je huis snel verkopen wil niet zeggen dat je er geen redelijke prijs voor kunt krijgen.  Bedrijven maken wel gebruik van een makelaar of notaris tijdens de verkoop maar de kosten komen voor hun rekening. Ze zorgen er ook voor dat je al een deel van de aankoopsom als voorschot betaald krijgt als je dat wilt. Dit kan zeker gunstig zijn als je al een ander huis hebt waar je ook weer kosten maakt voor de hypotheek of voor het verbouwen. Als je je huis eenmaal verkocht hebt op deze manier betekent dit ook meer rust voor jezelf en kun je ook zonder stress verhuizen.

Nadelen snelle verkoop

Niet alles is natuurlijk even gunstig aan je huis snel verkopen want het is goed mogelijk dat een huis minder opbrengt dan wanneer je het in de gewone verkoop doet. Kijk daarom goed wat het slimste is om te doen. Wellicht is je huis snel verkopen dan zeker verstandig.