Huis (ver)kopen? Laat de woning taxeren

Een woning kopen of verkopen doe je niet even tussendoor. Het is geen impulsaankoop bij de kassa. Om een huis te verkopen of kopen is het belangrijk om precies te weten wat de woning waard is. Een taxateur kan je daarin van dienst zijn. Maar waarom zou je een taxatierapport laten opstellen als je een huis koopt? En waarom als je deze weer gaat verkopen?

Huis kopen

Als je je eerste huis gaat kopen, dan wil je zeker weten dat je aan de ene kant niet teveel betaalt voor een huis en aan de andere kant of je genoeg budget hebt om een hypotheek aan te vragen. Het is namelijk belangrijk voor een hypotheekverstrekker om te weten of je in bepaalde gevallen eigen geld zou moeten inbrengen of niet. Banken en hypotheekverstrekkers zijn bereid om 100% van de woningwaarde aan je te lenen.

Heb je echter meer geboden dan de taxatiewaarde van het huis, dan zal je de rest van de koopsom zelf moeten kunnen financieren. Stel je bent een koopsom overeengekomen van 90.000 euro, maar de woning is 75.000 euro waard, dan zal de hypotheekverstrekker je 75.000 euro lenen (op basis van het taxatierapport). Die overige 15.000 euro zal je zelf moeten inbrengen. Heb je dit niet, dan kan een hypotheekverstrekker de aanvraag afkeuren. Iets om dus rekening mee te houden als je een bod gaat uitbrengen op je droomhuis.

Andersom is ook mogelijk, dat je 90.000 euro biedt maar de woning eigenlijk 110.000 euro waard is. In dat geval zou je voor de taxatiewaarde een hypotheek kunnen aanvragen en hou je 20.000 euro over om in je woning te steken.

Voordat je een bod doet, kun je een waardebepaling laten uitvoeren op een woning. Dit is geen taxatie, maar helpt je wel om een goede prijs te bepalen. Is de koop gesloten en ga je een hypotheek aanvragen, dan heb je dus een taxatierapport nodig.

Huis verkopen

Als je je huis gaat verkopen, wil je precies weten wat je woning waard is. Aan de hand daarvan kun je de verkoopprijs bepalen. Om deze precieze prijs vast te kunnen stellen, is het aan te raden om een taxatierapport op te laten stellen. Het huis kan in de loop der tijd namelijk zijn veranderd. Misschien heb je het na een verbouwing wel veel energiezuiniger gemaakt. Of heb je de muur tussen die twee kleine kamertjes afgebroken om er een mooie slaapkamer met badkamer en suite van te maken. Al deze veranderingen zijn van invloed op de prijs. Hou er wel rekening mee dat je investeringen die je in het huis hebt gedaan, niet 1 op 1 in de vraagprijs kan opnemen en dat misschien het getaxeerde bedrag lager ligt dan je van te voren zou denken.

Wanneer is taxatie nodig?

Samengevat laat je een taxatie van een woning uitvoeren als:

- je een al bestaand huis gaat kopen;

- je een huis gaat verkopen;

- je een eigen huis in eigen beheer laat bouwen.

Taxatie is niet nodig wanneer je een nieuw, net opgeleverd huis koopt. De waarde is hiervan namelijk al vastgesteld en is voor iedere nieuwbouwwoning met gelijke oppervlakte en voorzieningen hetzelfde. Bij al bestaande woningen kan het huis in de loop der tijd zijn aangepast en verbeterd waardoor bijvoorbeeld de waarde is gestegen. Oudere woningen kunnen juist weer door achterstallig onderhoud in waarde zijn gedaald.

Schakel een goede taxateur in

Taxateurs zijn altijd onafhankelijk en zullen met droge feiten een prijskaartje aan het huis hangen. Je kan kiezen voor verschillende taxatiemogelijkheden. Zo kan de taxateur langskomen om het huis zelf te bekijken. Heb je een uitgebreid taxatierapport nodig, dan is dat zeker aan te raden. Een volledig taxatierapport op locatie is natuurlijk wel duurder dan een zogeheten ‘desk top taxatie’. Dit laatste houdt in dat je foto’s of filmpjes van de woning aan de taxateur stuurt en degene op basis daarvan de taxatie uitvoert. Voor veel hypotheekverstrekkers is dit vaak voldoende, maar vraag het altijd even na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan (die daarna weer meer geld kosten). Via Taxatie.help kan je een taxateur bij jou uit de regio vinden.

Taxatie vs. bouwkundig rapport

Voor het taxatierapport zal de taxateur verschillende kenmerken van het huis beoordelen. Zoals de locatie van het huis, het huistype (flat, vrijstaand), het totale woonoppervlak, bouwjaar en energielabel van het huis, de staat van de woning, isolatie en andere energiebesparende maatregelen en hoe een vergelijkbare woning op de woningmarkt te vinden is. Aan de hand van deze gegevens wordt de prijs van het huis bepaald.

Let wel dat de taxateur geen bouwkundige keuring uitvoert. In een bouwkundig rapport wordt er dieper gekeken naar de staat waarin het huis bouwkundig verkeert. Hier wordt gekeken naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van schimmels, de staat van de vloeren, muren en dak en of er vochtproblemen zijn. Als je de precieze bouwkundige staat wil weten dan laat je naast een taxatie een bouwkundige keuring uitvoeren.

Taxeren is verplicht

Ga je een huis kopen of juist verkopen? Vergeet dan niet om je taxatierapport op te laten stellen, voordat je een hypotheekaanvraag gaat doen, door een gecertificeerde taxateur.