Huis verkopen? Dit komt erbij kijken

Bij de verkoop van een huis komen er een heleboel dingen kijken. Je moet je huis te koop zetten, geïnteresseerden rondleiden, onderhandelen, en een koopovereenkomst opstellen. Dit zijn geen dingen waar je dagelijks mee te maken krijgt, dus het kan handig zijn om hier hulp bij in te schakelen. Zo weet je zeker dat je niet te maken krijgt met vervelende en kostbare procedures. Ben je benieuwd welke stappen je moet doorlopen om je huis te verkopen? Dat vertellen we je in deze blog!

Huis te koop zetten

Als eerste moet je je woning natuurlijk te koop zetten. Hiervoor moet je de waarde van je woning achterhalen, de vraagprijs bepalen, het energielabel bepalen, foto’s en video’s maken en advertenties maken en plaatsen. Dit is veel werk, en het is dan ook verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen. Deze kan je namelijk ontzorgen in het proces. Goede marketing is ontzettend belangrijk bij de verkoop van je woning. Een makelaar kan ervoor zorgen dat je advertentie op een aantal goede websites wordt geplaatst en wordt gedeeld op sociale media. Wel moet je hierbij rekening houden met je privacy.

Bezichtigingen

Als er geïnteresseerden zijn, moeten deze worden rondgeleid in je huis. Zorg er van tevoren voor dat je woning er netjes uitziet en dat kleine mankementen zoals een lekkende kraan zijn verholpen. Een makelaar kan de bezichtigingen doen, hij of zij is hier immers in gespecialiseerd. En potentiële kopers stellen vaak meer vragen en brengen eventuele onzekerheden makkelijker naar voren bij een makelaar.

Onderhandelen

Ook onderhandelingen kunnen worden uitgevoerd door een makelaar. Een makelaar kan namelijk het maximale uit een onderhandeling halen. Als verkoper van het huis ben je niet gespecialiseerd in het onderhandelen, en kan het zelfs ongemakkelijk aanvoelen. Van een makelaar wordt verwacht dat hij of zij stevig onderhandelt, en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat potentiële kopers worden af geschrokken.

Koopovereenkomst

Vervolgens is het tijd voor het ondertekenen van de koopovereenkomst. Hierin worden gemaakte afspraken schriftelijk bevestigd en worden de ontbindende voorwaarden vastgelegd. Het is erg belangrijk om een goede koopovereenkomst op te stellen. Je wil immers niet dat de koper toch nog onder de overeenkomst uit kan om een of andere reden. Een vastgoedrecht advocaat kan je helpen bij het opstellen of controleren van een koopovereenkomst. Het geeft toch een veel fijner gevoel als de overeenkomst is opgesteld door een professional. Een SWDV vastgoedrecht advocaat kan je hierbij helpen.

Overdracht

Als alle ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is je woning definitief verkocht! Nu kun je de woning opleveren aan de koper. Samen met een notaris lopen jullie alle relevante stukken door en vindt de overdracht van de woning plaats.