Huis kopen in Den Bosch betekent 4 jaar niet verhuren

Wie vanaf 1 juli dit jaar van plan is om een woning in Den Bosch te kopen, moet er rekening mee houden dat die woning niet mag worden verhuurd voor de vier jaar erna. Gemeente Den Bosch wil met deze opkoopbescherming ervoor zorgen dat beleggers niet aan de haal gaan met woningen die ze vervolgens voor hoge prijzen in de verhuur gooien. Zo moet een huis kopen in Den Bosch weer toegankelijker worden voor mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar een woning in de stad. Dat geldt ook voor huizen in andere gemeenten en steden in Nederland.

Grote krapte op de woningmarkt zorgt voor minder kansen

De krapte op de woningmarkt is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Het is nu zelfs het geval dat overbieden op de vraagprijs de norm is geworden, blijkt uit cijfers van het CBS. Woningen worden hierbij sneller verkocht voor hogere prijzen, waardoor de kans voor starters klein is op de huizenmarkt. Een grote irritatie onder zowel woningzoekers als gemeenten is het feit dat er veel beleggers en bedrijven op de woningmarkt te vinden zijn die huizen opkopen om vervolgens voor te veel geld te verhuren. Daar moet verandering in komen, vindt gemeente Den Bosch.

Die verandering komt er vanaf 1 juli 2022, hoewel de gemeenteraad nog akkoord moet geven. Met deze nieuwe regeling wordt maar liefst 30% van de koophuizen in Den Bosch beschermd tegen beleggers die dergelijke woningen voor hoge prijzen verhuren. Dat is een belangrijke stap, omdat er op die manier meer ruimte op de toch al krappe woningmarkt komt. Voor starters en middeninkomens is het vaak al moeilijk om een huis te kunnen kopen. Daarom kiest de gemeente Den Bosch voor extra bescherming voor deze groep, zodat ook zij een kans hebben op het kopen van een huis.

Uitzonderingen voor verhuur woningen in Den Bosch

Het gaat hierbij om 30% van de koopwoningen in plaats van 100% omdat er gekeken wordt naar de verkoopprijs van het huis. Volgens deze nieuwe regeling geldt de bescherming voor alle woningen die minder dan 355.000 euro kosten. Koop je een woning die goedkoper is dan dat bedrag dan mag je je huis de vier jaar erna niet verhuren. Ben je als starter op zoek naar een woning dan is de kans gelukkig klein dat dat je doel is. Er is een aantal uitzonderingen waar de gemeente gebruik van gaat maken bij deze opkoopbescherming. Wil je je woning bijvoorbeeld aan familie verhuren of verblijf je voor een bepaalde tijd in het buitenland en wil je je huis verhuren? Dat mag wel gewoon.

Het plan is om nog een paar uitzonderingen toe te voegen. Zo moet het wel mogelijk zijn voor woningcorporaties om woningen te kopen en wil de gemeente dat er een uitzondering wordt gemaakt voor zorgaanbieders die huizen nodig hebben om cliënten te huisvesten. Wat de exacte uitzonderingen en voorwaarden gaan worden is nog even afwachten. Het is in ieder geval goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare woning in Den Bosch. De gekte op de huizenmarkt duurt nu al een paar jaar en lijkt steeds gekker te worden. Een regeling zoals deze zou een mooie oplossing zijn voor een deel van de woningmarkt.

Ook andere gemeenten in Nederland kiezen voor opkoopbescherming

Gemeente Den Bosch is niet de enige gemeente in Nederland die kiest voor opkoopbescherming. Eerder werd bekend gemaakt dat Amsterdam deze regeling in gaat voeren voor alle huizen die minder dan 512.000 euro kosten. Ook werd in november 2021 bekend gemaakt dat Den Haag aan de slag gaat met de regels omtrent opkoopbescherming. In andere steden en gemeenten in het zuiden van het land wordt er daarnaast vaker gepraat over het invoeren van zo'n bescherming. Dat heeft ertoe geleid dat er vanaf 1 april 2022 een opkoopbescherming in Eindhoven actief is. Daar krijgen kopers van huizen met een waarde van 350.000 euro de plicht om er eerst vier jaar zelf te wonen voordat ze het eventueel gaan verhuren.

Andere gemeenten in Nederland kunnen ook kiezen voor deze vorm van bescherming voor de lokale huizenmarkt. Sinds 1 januari 2022 is de opkoopbescherming namelijk landelijk in werking getreden. De gemeenten mogen vervolgens zelf bepalen welke woningen als goedkope of middeldure koopwoningen worden gezien en dus mee worden gerekend binnen deze bescherming. Er wordt hierbij per buurt bekeken welke woningen wel of geen recht hebben op opkoopbescherming. Zo moet een huis kopen in Den Bosch én in andere delen van het land een stuk aantrekkelijker en toegankelijker worden voor woningzoekers.