Hoe gaat een scheiding als je samen een huis hebt?

Scheiden kan een enorm gedoe zijn en al helemaal wanneer je samenwoont. Er zijn dan namelijk een hoop dingen waar je naar moet kijken met een goede mediator scheiding. Zo zal je moeten beslissen wie er in het huis blijft wonen, maar is het ook belangrijk om te kijken wat er contractueel geregeld is. Wil jij weten wat je moet doen als je gaat scheiden, terwijl je samen een huis hebt? Lees snel verder. 

Wie gaat er in het huis wonen?

Eigenlijk is de eerste vraag waar je antwoord op wilt weten: ‘Wie blijft er in het huis wonen?’. Dit is vanzelfsprekend, maar het is natuurlijk ook geen makkelijke vraag. Er zit vaak een behoorlijke emotionele waarde aan een huis verbonden, waardoor de keuze niet altijd makkelijk is. Een scheidingsmediator kan hierbij helpen, dus dat is iets wat in ieder geval scheelt. Het is belangrijk dat je de belangen van elkaar afweegt en samen beslist wie er blijft wonen. Willen jullie beide weg? Dan ga je weer een heel ander proces in. Het verkoopproces is namelijk weer een heel ander verhaal.

Kan je de woning wel betalen?

Kies je ervoor om een iemand aan te wijzen als eigenaar van de woning? Dan is het natuurlijk wel handig dat diegene de woning kan betalen. Je kan wel heel graag in een huis willen blijven wonen, maar toch kan dit niet altijd. Vaak onderschatten mensen het feit dat de kosten door twee delen écht een financiële meevaller is. Het is voor heel veel mensen niet te doen om een huis zelfstandig te betalen. De kosten vallen hoe dan ook hoger uit en soms moet je dat niet willen. Vergeet dus absoluut het financiële aspect van een scheiding niet. Reken jezelf niet rijk en leg inkomens naast elkaar. Het hoeft geen strijd te zijn. Het gaat om de slimste oplossing.

Hoe is het geregeld op papier?

Je kan wel graag eigenaar willen worden van de woning, maar hoe staat dat eigenlijk op papier? Ook dit zijn dingen die heel erg belangrijk zijn bij het uitzoeken wie er in de woning gaat blijven. Eigenlijk is dit heel makkelijk om uit te zoeken. Toen jullie gingen trouwen, hebben jullie namelijk het ja-woord gezegd op meer dan alleen liefde. Je trouwt namelijk ook onder bepaalde voorwaarden. Je kunt namelijk in gemeenschap van goederen trouwen en dan zijn jullie automatisch beide eigenaar van de woning. Zijn jullie getrouwd door middel van een ander contract? Dan is de kans groot dat er slechts een iemand de eigenaar is van de woning. In principe gaat dit een stuk makkelijker, aangezien er dan niets gedeeld hoeft te worden. Check dus goed wat er op papier staat om erachter te komen waar een ieder recht op heeft, zoals uitkopen van partner.