Droge blusleidingen zijn belangrijk voor brandbestrijding in hoge gebouwen

Misschien heb je weleens van die hele brede stalen pijpen of leidingen gezien op elke verdieping van een flat of zelfs in gedeeltes van een kantoorgebouw met meerdere verdiepingen en je afgevraagd waar deze eigenlijk voor dienen, want het lijkt alsof ze nergens op aangesloten zijn. Deze leidingen zijn zogenaamde droge blusleidingen en bedoeld om te gebruiken bij de bestrijding van een brand indien deze plaatsvindt op andere verdiepingen dan de begane grond.

De brandweer heeft de mogelijkheid om op de begane grond de watervoorziening en de kraan aan te sluiten op de droge blusleidingen beneden, waarmee onder hoge druk zeer grote volumes water omhoog gepompt kunnen worden, zodat er op elke verdieping voldoende bluswater aanwezig is. Uiteraard worden droge blusleidingen nauwelijks gebruikt, wat op zich een goed teken is en deze dienen daarom wel goed gecontroleerd te worden om ervoor te zorgen dat ze wanneer ze nodig zijn in een goed werkende conditie verkeren.

Droge blusleidingen in Nederland dienen te voldoen aan NEN 1594

Een droge blusleiding is niet iets dat je makkelijk zelf installeert en dit dient dan ook door een professioneel bedrijf gedaan te worden. In veel gevallen kan een brandbeveiligingsbedrijf hiermee assisteren. De blusleidingen moeten voldoen aan de Nederlandse normering genaamd NEN 1594. Wanneer de blusleidingen geïnstalleerd worden dan vindt er ook direct een test plaatst waarbij er water door de leidingen gepompt wordt. Deze test vindt hierna ook nog een keer in de vijf jaar plaats. Na deze test met waterdruk die vijfjaarlijks plaatsvindt, zijn er ook nog jaarlijkse controles op defecten waarbij de leidingen schoongehouden worden. In de meeste gevallen wordt er bij de installatie van de leidingen ook direct een onderhoudscontract afgesloten.

Brandbeveiligingsbedrijven zijn de aangewezen partij om te helpen bij de plaatsing en keuring van de blusleidingen

Brandbeveiligingsbedrijven zijn gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de brandveiligheid. Dit gaat van brandpreventie tot brandbestrijding. Een brandbeveiligingsbedrijf is dan ook de aangewezen partij om advies te geven met betrekking tot droge blusleiding onderhoud.

Eventuele reparaties worden ook door hetzelfde bedrijf uitgevoerd, alsook de periodieke keuringen. In de meeste gevallen zijn deze bedrijven dan ook dusdanig deskundig dat deze garant staan voor een certificering van de blusapparatuur waar ook de droge blusleidingen onder vallen. Voor onder andere de verzekering zijn dit soort certificeringen vaak gewenst.

Zo maak je je huis snel schoon!

Schoonmaaktips

Wil jij je woning erg snel schoon hebben omdat je wellicht geen tijd hebt? Dan is het handig om te kijken naar de juiste tips om je woning goed schoon te maken. Je kunt een woning efficiënter schoonmaken door de juiste middelen in te zetten. Naast dat je er tijd mee bespaart op de korte termijn, bespaar je er ook tijd mee op de lange termijn. Zo hoef je bijvoorbeeld minder vaak de woning schoon te maken.

De juiste tips is al de helft

Goede schoonmaaktips kunnen ervoor zorgen dat je aanzienlijk minder tijd kwijt bent aan schoonmaken. Zo leer je wat handig is tijdens het schoonmaken, maar ook wat je vooral niet moet doen. Vergroot je kennis over schoonmaken en heb daar profijt van. Plan gedurende een langere periode elke dag een halfuur in om je kennis over schoonmaken te vergroten. Op de lange termijn heb je hier ongelofelijk veel profijt van.

Verdeel het werk

Schoonmaken kun je het beste verdelen over de week. Pak bijvoorbeeld elke dag een ander klusje op. Zo blijft het schoonmaken dragelijk en voorkom je dat je er na verloop van tijd helemaal klaar mee bent. Bovendien start je elke klus met veel energie en ga je daardoor sneller werken. Let er wel op dat je elke klusje zorgvuldig doet. Zo voorkom je dat je na een langere periode alles alsnog grondig moet poetsen. Als je een wat groter gezin hebt, dan kun je het schoonmaakwerk ook verdelen. Ieder krijgt een eigen taak en dient die zorgvuldig uit te voeren. Neem elke zondag de tijd om de klusjes in huis te verdelen. Bespreek dit met de rest van het gezin en zorg er daarmee voor dat je huis lang schoon blijft. Daarnaast zorg je er daarmee ook voor dat het schoonmaakwerk ook voor jezelf een stuk dragelijker blijft.

Het voorlopig koopcontract: Voorbeeld

Voorbeeld koopcontract

Heb je na een aantal bezichtigingen een bod uitgebracht op een woning en is dit bod geaccepteerd door de verkoper? Dan komt het voorlopig koopcontract in beeld. Dit contract wordt voorlopig genoemd omdat er verschillende factoren bij komen spelen. Ondanks het ondertekenen van het contract, kan er namelijk alsnog een mogelijkheid zijn om de koop te ontbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontbindende voorwaarden en de bedenktijd van de koper. Om het contract op een goede manier op te stellen kan het belangrijk zijn om te weten wat erin staat. Zo voorkom je dat er iets over het hoofd wordt gezien. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

Het voorlopig koopcontract kent veel informatie

Het voorlopig koopcontract is een beetje misleidend. Het koopcontract is namelijk wel degelijk bindend als aan alle voorwaarden voldaan wordt. Je kunt dus niet altijd onder de koop uitkomen. De term wordt daarom ook niet altijd meer gebruikt. De verkopend makelaar stelt het contract op en neemt hierin alle afspraken van de koper en verkoper mee. Zo zie je hier de verkoopprijs in terug en de ontbindende voorwaarden die vanuit de koper zijn aangegeven. Ook de datum van de overdracht komt erin te staan. Al deze zaken moeten ervoor zorgen dat de rechten en plichten duidelijk worden en er geen misverstanden kunnen ontstaan over de afspraken. Het staat immers zwart op wit en er is altijd een extra partij bij betrokken om een controle uit te voeren.

Het voorbeeld als leidraad voor het opstellen

Een voorbeeld van een voorlopig koopcontract geeft jou daarbij ook de mogelijkheid om te bekijken wat er allemaal bij komt kijken en welke voorwaarden je hierin kunt stellen. In principe kun je het voorbeeld dus al gebruiken om jouw bod door te geven. Het bod dat geaccepteerd is, is de eerste leidraad van de partijen. Jij moet als koper aan dit bedrag voldoen en de verkoper mag ook geen wijzigingen meer aanbrengen in de vraagprijs. Daarbij moet de verkoper zich ook aan de datum van de overdracht houden. Op dat moment moet het volledige huis leeg zijn. Alleen de zaken die jij over wilt nemen blijven staan. Je zou daarom gelijk kunnen beginnen met de verbouwing en het inrichten van de woning zodra je de sleutel in handen hebt.

De ontbindende voorwaarden in het koopcontract

Om alles in goede banen te leiden zijn er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in het voorlopig koopcontract. In ieder voorbeeld ga je deze ook terug zien. Een van de ontbindende voorwaarden heeft te maken met de hypotheek. Je kunt namelijk op laten nemen dat je het huis alleen koopt onder voorbehoud van financiering. Mocht je de hypotheek niet rondkrijgen, dan kun je met het bewijs de koop ontbinden. Hiervoor wordt vaak zes tot acht weken gegeven. Ook de bouwkundige keuring kan opgenomen worden in het contract. In deze keuring wordt de staat van de woning in kaart gebracht en zie je welke reparaties noodzakelijk zijn voordat je er kunt gaan wonen. Als dit bedrag onacceptabel hoog wordt, kun je afzien van de koop.

De bedenktijd voor de koper doorgegeven

Het voorlopig koopcontract kent in het voorbeeld ook de wijzing op de bedenktijd. Als koper kun je namelijk binnen drie dagen na het ondertekenen van het contract de koop nog ontbinden zonder dat hier een reden voor hoeft te zijn. Dit brengt geen financiële gevolgen met zich mee. Als je na deze drie dagen alsnog van de koop af wilt zien, zul je wel een boete moeten betalen. Houdt er rekening mee dat deze bedenktijd ingaat zodra zowel jij als de verkoper de getekende koopovereenkomst hebben ontvangen. Ook moet je schriftelijk doorgeven dat je van de koop afziet. Zo ontstaat er geen verwarring en kunnen grote narigheden voorkomen worden.

Het voorbeeld geheel naar wens aanpassen

Het voorlopig koopcontract is lastig op te stellen. Een makelaar weet altijd hoe dit moet, maar als je particulier jouw woning gaat verkopen, dan moet je goed weten wat er allemaal in meegenomen moet worden. Een voorbeeld kan hierbij helpen. Hierdoor zie je een standaardbrief, die jij alleen maar aan hoeft te vullen met de informatie van beide partijen. Je kunt alles zelf aanvullen, zodat het klopt aan de hand van de afspraken die gemaakt zijn. Je hebt dus nooit te maken met de standaard afspraken. Verschillende bedragen moeten bijvoorbeeld aangepast worden, extra afspraken moeten meegenomen worden in het document en je hebt daarbij ook met andere data te maken. Je kunt hierdoor alles goed instellen.

De rechten en plichten worden duidelijk

Het voorlopig contract en het voorbeeld hiervan kunnen in ieder geval helpen om de verkoop zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je hebt voldoende hulpmiddelen bij de hand en kunt samen met de makelaar of zelfs particulier jouw woning gaat verkopen. Doordat alles meegenomen wordt, kunnen de afspraken ook altijd nageleefd worden. Alle partijen hebben een goede houvast en de rechten en plichten worden hierdoor ook duidelijk. Het is daarom noodzakelijk om het contract zo uitgebreid mogelijk op te laten stellen en te laten nakijken door iemand die er verstand van heeft. Er wordt niets meer over het hoofd gezien en uiteindelijk is het voor zowel de koper als verkoper alleen nog maar genieten van de nieuwe woning en het inrichten hiervan.

In een paar stappen je woning verkocht of verhuurd

Wil je gemakkelijk en voordelig je woning aanbieden op Funda en Pararius (voor verhuur), dan bieden wij als internetmakelaar de juiste service. Met de verschillende pakketten kun je vooraf exact bepalen welke dienstverlening je wilt. Door vaste, lage en transparante pakketprijzen kom je nooit voor verassingen te staan.

In deze animatie worden alle stappen weergegeven en wordt aangegeven welke stappen jij moet uitvoeren en welke wij voor onze rekening nemen.

Wil je het gehele stappenplan nog eens rustig nalezen, download dan ons stappenplan.